Πανεπιστημιακή Αστυνομία
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣ / INTIME NEWS
Ηχηρή αποδοκιμασία των επιλογών Κεραμέως για τα Συμβούλια από τους ίδιους τους φοιτητές και σιωπηρή διάλυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από τον Τ.Θεοδωρικάκο

Εμειναν οι τυμπανοκρουσίες και οι μεγάλες κουβέντες της κυβέρνησης τόσο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όσο και για την «έμπνευση» Κεραμέως μετά από την αποτυχία της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές του 2022, να επιχειρήσει έμμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μέσω της θέσπισης ενιαίου ψηφοδελτίου και Συμβουλίου Φοιτητών.

Στην περίπτωση των ΟΠΠΙ (έτσι λέγεται επισήμως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία) οι προσπάθειες αρχικά του κ.Χρυσοχοϊδη και κατόπιν του κ.Θεοδωρικάκου να την επιβάλουν στα ΑΕΙ, φαίνεται πλέον ότι έχουν οριστικά αποτύχει, γι αυτό και ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί τώρα να την αποδιοργανώσει αλλά χωρίς να το πει ευθέως, μεταθέτοντας την πλειονότητα των ειδικών φρουρών που είχαν προσληφθεί σε άλλες υπηρεσίες! Κρίμα για τη ΔΑΠ, τη μόνη φοιτητική παράταξη που πανηγύριζε όταν κάποιοι σκόρπιοι ειδικοί φρουροί προσπάθησαν να εγκατασταθούν στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Σεπτέμβρη...

Στην δε περίπτωση των Συμβουλίων Φοιτητών, η αποδοκιμασία Κεραμέως είναι τόσο ηχηρή, ώστε το «πλαφ» από το ράπισμα που της έδωσαν ακούστηκε μέχρι το Μαρούσι. Και βέβαια, με τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκονται πλέον σε ορατή χρονική απόσταση, κάθε απόπειρα επανόρθωσης των δύο αποτυχημένων «θεσμών», δεν φαίνεται να έχει τύχη. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ειδικοί φρουροί από τα ΑΕΙ στις περιπολίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έμπειρου αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ, η πολυσυζητημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι πια παρελθόν και έχει ξεχαστεί ακόμα και (ή μαλλον, ιδίως) από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη σε ένα ακόμη από τα εκατοντάδες δελτία Τύπου με δηλώσεις προβολής του έργου του και αυτοδιαφήμισής του, ανήγγειλε προχθες ότι 600 νέοι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ θα ενισχύσουν από τις 20 Ιανουαρίου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής.

Μόνο που ο κ.Θεοδωρικάκος απέφυγε να αναφέρει ότι οι εν λόγω αστυνομικοί που ολοκληρώνουν σε λίγες ημέρες την εκπαίδευση τους είχε προγραμματισθεί να πλαισιώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ΟΠΠΙ που έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί!

Από την πρώτη σειρά των 400 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών χ των ΟΠΠΙ που είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους προ μερικών μηνών μόνο μερικές δεκάδες από αυτούς ασχολούνται με την αραιή εποπτεία εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων και ως εκεί. Και η δεύτερη τωρινή φουρνιά των 600 ειδικών φρουρών που επίσης προορίζονταν για την πανεπιστημιακή αστυνομία στέλνονται πλέον σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα κυρίως της Δυτικής Αττικής όπως το Ιλιον το Ζεφύρι τον Ασπρόπυργο κ.λπ χωρίς πια να λέγεται ούτε λέξη για προστασία των ΑΕΙ.

Χωρίς εκπαίδευση στα όπλα!

Μάλιστα οι εν λόγω ειδικοί φρουροί που θα ενταχθούν στα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν εκπαίδευση στη χρήση όπλων και άλλες ελλείψεις επειδή ακριβώς στόχος τους ήταν βάσει νόμου οι περιπολίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προκαλώντας ερωτήματα για τον τρόπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επαρκώς στο έργο της αστυνόμευσης.

Προχθες λοιπόν ο κ Θεοδωρικάκος δήλωσε «δίνουμε καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με σχέδιο αλλά και συνεχή ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας Από τις 20 Ιανουαρίου 600 νέοι Ειδικοί Φρουροί αστυνομικοί θα κατευθυνθούν στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποκλειστική αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές»

Σημειώνεται ότι ο κ Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2022 ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αδιαπραγμάτευτη. Οπως είχε σημειώσει «έχουμε ως προτεραιότητά μας την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών και υλοποιούμε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση γύρω από αυτό Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σας βεβαιώ ότι ποτέ δεν θα διστάσω να αξιοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία αν χρειάζεται να παρέμβει μέσα στα πανεπιστήμια για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών»

Συμβούλια Φοιτητών: Νέο «χαστούκι» σε Κεραμέως από τους φοιτητές

Τον Μάϊο του 2022, η κ.Κεραμέως προσπαθώντας να βρει τρόπους να καλύψει το μεγάλο στραπάτσο της ΔΑΠ στις περυσινές φοιτητικές εκλογές ώστε να μην επαναληφθεί, ανακοίνωσε μια ακόμα ρύθμιση που, ουσιαστικά, θα έβαζε «ταφόπλακα» στις φοιτητικές παρατάξεις: παρουσιάζοντας το νέο νομο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, είπε ότι στο εξής οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ.

«Αναμένονται ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των φοιτητών», γράφαμε τότε. Και αυτό ακριβώς έγινε. Οι φοιτητές αντέδρασαν στις υπόγειες μεθοδεύσεις για επί της ουσίας κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και σε πολλά ΑΕΙ απείχαν σε συντριπτικά ποσοστά από τις εκλογές αυτές με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, δίνοντας ακόμα ένα ηχηρό «ράπισμα» στην ευρηματική υπουργό, που για μια ακόμα φορά «πήγε κουβά». Ας δούμε τι έγινε στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με μια καταγραφή της ΚΝΕ:

* Συντριπτική αποχή πάνω από 90% κατέγραψε η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης! Οι μόνοι που συμμετείχαν ήταν στελέχη της ΔΑΠ. Αφού έχασαν στις κανονικές φοιτητικές εκλογές, αποφάσισαν να στήσουν τις δικές τους!

* Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10/1, ακυρώνονται σε 7 από τα 8 τμήματα, γιατί δε βρέθηκαν 3 φοιτητές (!) σε κάθε τμήμα για να είναι στην εφορευτική επιτροπή!

* Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι υποψήφιοι …αναζητούνται αφού σε καθεμία από τις σχολές των Μηχανολόγων, των Χημικών, των Τοπογράφων Μηχανικών υπάρχει μόλις ένας υποψήφιος σε καθεμία, ενώ στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μόλις δύο! Μάλιστα, η διοίκηση του Ιδρύματος έστειλε προσωπικό mail σε 900 φοιτητές (!), για να συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές ελπίζοντας να βρεθούν 27 πρόθυμοι να δεχτούν! Τελικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι στα 8 από τα 9 τμήματα του ΕΜΠ οι εκλογές ακυρώνονται.

* Σε δεκάδες Τμήματα, κάτω από την πίεση των φοιτητών, γίνονται δεκτοί στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης οι πραγματικοί τους εκπρόσωποι, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές!

Με τέτοιες «επιτυχίες» πορεύεται (και) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η κυβέρνηση - για να μη θυμίσουμε τα 3 Πανεπιστήμια στα οποία ακόμα -εδώ και μήνες- να εκλεγεί Συμβούλιο Διοίκησης λόγω αδιαφανών συνδιαλλαγών, και η κ.Κεραμέως νίπτει τα χέρια της αφήνοντάς τα σε παρατεταμένο αδιέξοδο...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaksiouxos-diakopes.jpg
Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ–πρώην ΟΑΕΕ που έχουν υποχρέωση καταβολής αντίστοιχης εισφοράς, ύψους 1 ευρώ, για τη...
Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων