Πανεπιστημιακή Αστυνομία
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣ / INTIME NEWS
Εκτενές ρεπορτάζ της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας για την Ελληνική Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αδιέξοδο, που μοιάζει απίθανο να τελειώσει σύντομα

Ακόμα ένα...«περιθωριακό-αριστερό» έντυπο (χιούμορ, εννοείται), οι New York Times, αφιέρωσαν εκτενές ρεπορτάζ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια».

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ η αστυνομία μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις είναι συνηθισμένη εικόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες αν και είναι υπάλληλοι των ΑΕΙ, οι Έλληνες ειδικοί φρουροί αποτελούν μέρος της ευρύτερης αστυνομικής δύναμης.

New York Times Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Οι Τάιμς της Νεάς Υόρκης δίνουν μάλιστα βήμα στον κ.Σεραφείμ Σεφεριάδη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Είναι καταναγκαστική καταστολή, βασικά εκφοβισμός», ανέφερε για την πανεπιστημιακή Αστυνομία ο κ.Σεφεριάδης και πρόσθεσε:  «Είναι επίσης μέρος μιας διολίσθησης προς τον αυταρχισμό» αναφέροντας επίσης το σκάνδαλο υποκλοπών που εμπλέκει τον πρωθυπουργό.

Οι Τάιμς καταλήγουν κάνοντας λόγο για αδιέξοδο, που μοιάζει απίθανο να τελειώσει σύντομα...

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», αναφέρονται τα εξής: Στο ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει και τις δύο πλευρές για το αμφιλεγόμενο ζήτημα παραθέτοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, περιγράφοντας τις αντιδράσεις φοιτητών και φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και πανεπιστημιακών. «Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» επισημαίνει και προσθέτει ότι στον αντίποδα οι φοιτητές αντιδρούν σε αυτή την απόφαση εμποδίζοντας την είσοδο των ΟΠΠΙ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ.

Αυταρχική διολίσθηση, τερματισμός της περιόδου χάριτος ή αχρείαστη κίνηση;

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εκφράζει την αντίθεσή του με την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους και καταγγέλλει «καταστολή» και «εκφοβισμό». Επίσης εντάσσει την απόφαση για μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια σε μια ευρύτερη τάση «διολίσθησης στο αυταρχισμό» και φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την ραγδαία πτώση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Στην αντίπερα όχθη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από όσους θεωρούν ότι τελείωσε η «περίοδος χάριτος» στα πανεπιστήμια. «Επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου μειονότητες χωρίς κοινωνική επίδραση είχαν αποκτήσει προνόμιο και δρούσαν σας να τους ανήκαν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτή πολύχρονη περίοδος χάριτος τέλειωσε και αντιδρούν» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής της ΝΔ. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κερδίσει ακροδεξιές ψήφους με μια ατζέντα «νόμου και τάξης» στο χώρο της Παιδείας.

Οι New York Times ζήτησαν την άποψη και του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Παναγιώτη Καλδή. «Η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν χρειαζόταν» είπε εκείνος. Προειδοποίησε δε ότι η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης μέσα στα πανεπιστήμια ενέχει και κινδύνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!