ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι μετά τη λήξη του σχολικού έτους, ο Δήμος Μυκόνου δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με την καταβολή του επιδόματος σίτισης - στέγασης που τους είχε υποσχεθεί πριν την έναρξη αυτού.

Το alfavita.gr έλαβε επιστολή από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν την περσινή σχολική χρονιά (2021-2022) στην Μύκονο.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι μετά τη λήξη του σχολικού έτους, ο Δήμος Μυκόνου δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με την καταβολή του επιδόματος σίτισης - στέγασης που τους είχε υποσχεθεί πριν την έναρξη αυτού.

Στη διαμαρτυρία τους ως προς το γεγονός, ο Δήμαρχος Μυκόνου κύριος Κωνσταντίνος Κουκάς αποφάσισε, να απαντήσει όχι μέσω κάποιας επίσημης ανακοίνωσης από τον Δήμο, αλλά μέσω προσωπικής συνεντεύξεως του σε τοπική ιστοσελίδα όπου αναφέρθηκε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έστειλαν στο alfavita.gr την παρακάτω επιστολή, με την οποία τονίζουν στον κύριο Κουκά ότι στην επιβίωση ενός χαμηλόμισθου σε ένα τόσο ακριβό μέρος ακόμα και ένα πενιχρό επίδομα είναι ζωτικής σημασίας.

Η επιστολή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του προβλήματος που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και των περσινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών του νησιού, υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με την καταβολή του επιδόματος σίτισης-στέγασης, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 (και ήταν βασικότατος παράγοντας στην απόφασή μας να αναλάβουμε υπηρεσία στο συγκεκριμένο νησί), χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση και καμία επίσημη απάντηση στα ερωτήματα μας (κάποια από τα οποία στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν). Στη διαμαρτυρία μας για το γεγονός, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  (που εδώ και μήνες έχει στα χέρια του την ενυπόγραφη διαμαρτυρία μας), αποφάσισε, επιτέλους, να απαντήσει όχι μέσω κάποιας επίσημης ανακοίνωσης από τον Δήμο, αλλά μέσω προσωπικής συνέντευξής του σε τοπική ιστοσελίδα (https://www.mykonosvoice.gr/news/kakoproairetoi-kanoyn-mikropolitiki-enopsei-eklogon-kai-spernoyn-anakriveies/?fbclid=IwAR0EiGinfzclXgVFcj4-ut1qt94IfQ5nQW25FzT-Yp6QZeHaJLR8vEeeFrA ), στην οποία αφού πρώτα αναφέρθηκε σε εμάς με προσβλητικούς, ψευδείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προέβη για πρώτη φορά σε διευκρινίσεις πάνω στο θέμα του επιδόματος, οι οποίες όχι απλά δεν έπεισαν, αλλά υπέπεσαν και σε τεράστιες αντιφάσεις. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά του εμπαιγμού που λαμβάνει χώρα εδώ και μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουκάς απάντησε στη δημοσιοποίηση της μη καταβολής του επιδόματος σίτισης και στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του νησιού με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, αναφέροντας ότι «τα ανυπόγραφα αυτά κείμενα δεν εκφράζουν τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους, αλλά 2-3 κακοπροαίρετους, οι οποίοι κάνουν μικροπολιτική εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2023».

Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού είναι ότι το σύνολο των 72 εκπαιδευτικών που διαμαρτυρήθηκαν για τη μη χορήγηση του μέχρι πρότινος καθιερωμένου επιδόματος έχουν υπογράψει επώνυμα μαζική επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία έχουν στείλει στο e-mail του δημάρχου και των βουλευτών Κυκλάδων, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση.

Οπότε αν θέλει να δει τα ονόματά τους ο Δήμαρχος, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ανατρέξει στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι περσινοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια του νησιού ούτε με τους πολιτικούς αντιπάλους του δημάρχου. Μήπως συμβαίνει το αντίθετο, επειδή ο δήμαρχος μας θεωρεί αναλώσιμους από το νησί και όχι πιθανούς ψηφοφόρους, στρέφει το βλέμμα του σε πολιτικά ζητήματα εν όψει των επερχόμενων εκλογών;

Επί της ουσίας όσον αφορά την υπόθεση του επιδόματος ο κ. Κουκάς δήλωσε ότι:

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Εσωτερικών, ξαφνικά φέτος, με εγκύκλιο, ενημέρωσε όλους τους δήμους του Αιγαίου, ότι έχουμε δυνατότητα να παρέχουμε το βοήθημα μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα καταργώντας ουσιαστικά το επίδομα των 100 ευρώ. Επομένως, ενώ είχαμε πράγματι υποσχεθεί ότι το χρηματικό βοήθημα θα δοθεί και το 2022, μεσούσης της χρονιάς, το Υπουργείο μάς το απαγόρευσε κάνοντας τη δαπάνη μη νόμιμη. Έθεσε δηλαδή τις δημοτικές αρχές ενώπιον της νομιμότητας”».

Με βάση τα ίδια τα αντικρουόμενα λεγόμενά του, κανείς δεν απαγόρευσε ποτέ στον Δήμο Μυκόνου ούτε πέρυσι ούτε φέτος να παρέχει επίδομα σε είδος και όχι σε χρήμα. Γιατί δεν το έκανε λοιπόν;

Ο Δήμαρχος συνεχίζει αυτοαναιρούμενος υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τη νομοθεσία, αλλά αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως όλοι οι νόμοι και ξεκαθαρίζει πως δεν γίνεται να καταβληθεί το επίδομα για το ’22, παρά μόνο να χορηγηθεί το επόμενο βοήθημα, είτε σε είδος είτε σε χρήμα, όταν θα ισχύσει ο νόμος. Αν σκοπεύει λοιπόν να χορηγήσει το χρηματικό επίδομα σε είδος, όπως ο ίδιος μας ενημερώνει, δεν χρειάζεται να περιμένει καμία τροπολογία, καθώς αυτό δεν του το απαγόρευσε ποτέ κανείς και θα μπορούσε να το έχει ήδη κάνει και για την περσινή και για τη φετινή χρονιά. Και μάλιστα αφού είναι στα πλάνα του η χορήγηση για την τρέχουσα χρονιά και ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ γιατί δεν το έχει ήδη δώσει στους περσινούς αναπληρωτές, στους οποίους λέει ότι δεν μπορεί να το χορηγήσει με ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, αν όντως όπως λέει δεν μπορεί να χορηγηθεί το χρηματικό επίδομα με αναδρομική ισχύ.

Όσον αφορά στη χρηματική καταβολή του επιδόματος, η οποία μας ενημερώνει δεν θα μπορούσε να γίνει αναδρομικά λόγω της εν αναμονεί ημερομηνίας ψήφισης της τροπολογίας, θα θέλαμε να τονίσουμε ως προς τα περί μη αναδρομικής ισχύος της νομοθεσίας ότι εδώ και χρόνια υπάρχει ιστορικό νομοθεσιών με αναδρομική ισχύ, όπως για παράδειγμα ο νόμος 3842/2010 (πρβ. "άρθρο 92 του νόμου 3842/2010 και διευκρινιστική εγκύκλιος Πολ 1135/2010"). Αντίστοιχα, στα μεταμνημονιακά χρόνια μπορείτε να βρει κανείς και άλλες νομοθεσίες με αναδρομική ισχύ, αν και μας φαίνεται περίεργο να μην το γνωρίζει ένας πολιτικός της κλάσης του κ. Κουκά και να τοποθετείται δημόσια πάνω σε αυτό.

Ο κ. Κουκάς συνεχίζει, λέγοντας με έντονα λαϊκίστικό  τόνο ότι «Ο δήμος Μυκόνου ήταν από τους λίγους δήμους και ο πρώτος πανελλαδικά που εφάρμοσε αυτήν την νομοθεσία και, μειώνοντας άλλες δαπάνες όπως έργα, παιδικές χαρές, οδοποιία, εξασφάλισε χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, προκειμένου να δίνει όλα αυτά τα χρόνια αυτό το βοήθημα το οποίο έχει μεταφραστεί σε έναν 13ο μισθό», θέλοντας να μας πει ότι ο πιο πλούσιος δήμος της χώρας κόβει λεφτά από τα δημόσια έργα, για να δίνει το πενιχρό επίδομα στους εκπαιδευτικούς;

Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «η Μύκονος είναι ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που έχει δημοτικούς κοιτώνες στους οποίους φιλοξενείται εντελώς δωρεάν ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, μία παροχή που κοστίζει στον δήμο 600.000 ευρώ ετησίως». Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν μόλις τρεις κοιτώνες που φιλοξενούν ελάχιστους εκπαιδευτικούς σε άθλιες συνθήκες.

Ο κοιτώνας στο λιμάνι με κοινόχρηστες τουαλέτες φιλοξένησε έναν εκπαιδευτικό την περσινή χρονιά μέχρι τον Γενάρη και έπειτα ο δήμος του ζήτησε να φύγει για να φιλοξενήσει αστυνομικό στη θέση του.

Συνέχισαν όμως να φιλοξενούνται μικρά τρωκτικά και πολλαπλά επιστρώματα μούχλας. Ο κοιτώνας στην Αργύραινα φιλοξενεί μόλις 9 εκπαιδευτικούς σε επίσης άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Μάλιστα, την περσινή χρονιά κατέρρευσε το ταβάνι του υπνοδωματίου, ακριβώς πάνω από το κρεβάτι μιας εκπαιδευτικού που, πάνω στην ατυχία της, στάθηκε τυχερή και, παρότι βραδινή ώρα, δεν βρισκόταν εκεί.

Ο τρίτος κοιτώνας βρίσκεται στην Άνω Μερά με ημι-υπόγεια στούντιο, τα οποία οι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί που φιλοξενούνται εκεί καλούνται να εκκενώσουν, μόλις καταφθάσουν μετά το Πάσχα οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί, μένοντας ουσιαστικά στον δρόμο κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Συνοψίζοντας, εφόσον υπάρχει η «βούληση» εκ μέρους του Δήμου και το μόνο πρόβλημα είναι η νομική κάλυψη λόγω της τροπολογίας, η οποία αναμένεται εντός ημερών, αν όντως δεν υπάρξει μέριμνα για τους περσινούς αναπληρωτές, ας προχωρήσει σε επίσημη ερώτηση σχετικά με το ζήτημά τους, και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης μπορεί ΠΑΝΤΑ να προβεί σε καταβολή του σε είδος, που όπως μας ενημέρωσε και ο ίδιος δεν απαγορεύτηκε και θα μπορούσε να έχει λύσει και το πρόβλημα εξαρχής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο