foitites_thessaloniki
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ | INTIME
Σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη Ελαιώνα: Οι εκπρόσωποι 114 φοιτητικών συλλόγων θα συζητήσουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, τις διεκδικήσεις και το μέλλον του φοιτητικού κινήματος.

Μια ιστορική στιγμή για το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας αναμένεται να γραφτεί σήμερα, καθώς για πρώτη φορά μετά από ολόκληρες δεκαετίες, 114 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το μεσημέρι στην Αθήνα, για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα συζητήσουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, τις διεκδικήσεις και το μέλλον του φοιτητικού κινήματος. Θα συζητήσουν για το πώς θα ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, θα αυξηθεί η συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών σε αυτούς. Πώς θα συντονίσουν πανελλαδικά τους αγώνες τους, πώς θα πετύχουν την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι αυτήν ακριβώς την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι που φοβάται περισσότερο από όλα η κυβέρνηση και η κ.Κεραμέως, η οποία εξάλλου επιχείρησε να «παροπλίσει»  (ουσιαστικα, να καταργήσει) τις φοιτητικές παρατάξεις από τον περασμένο Μάϊο, όταν παρουσιάζοντας το νέο νομο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ανακοίνωσε στο εξής οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ. 

Η συμμετοχή πάνω από 100 συλλόγων είναι χαστούκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία. Είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της διεκδίκησης.

Η συνάντηση, με σύνθημα "Συντονιζόμαστε πανελλαδικά -Αγωνιζόμαστε συλλογικά! ΣπουδάΖΟΥΜΕ με δικαιώματα", θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα) στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου του Κτηρίου Α. 

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12:00. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία και πάρτυ. Για την πρόσβαση με ΜΜΜ ο κοντινότερος σταθμός μετρό είναι αυτός του Αιγάλεω (μπλε γραμμή), διαφορετικά με τα λεωφορεία 829 και 703.

Οχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία

Ξεχωρίζει η συμμετοχή δεκάδων συλλόγων καθηγητικών σχολών που θα συζητήσουν για την ανάγκη συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους, καλώντας ακόμα περισσότερους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις ενισχύοντας το μέτωπο αυτό! Ξεχωρίζει η συμμετοχή όλων σχεδόν των συλλόγων οικοτρόφων της χώρας για να συζητήσουν την ανάγκη κοινού αγώνα ενάντια στην άθλια κατάσταση στις εστίες τους!

Τι διεκδικούν οι φοιτητές

Μεταξύ πάρα πολλών αιτημάτων -και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές- ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα:

➢ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Να εξασφαλίζει την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των φοιτητών, την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. 
➢ Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ανάπτυξη υποδομών με ευθύνη του κράτους για την εκπαιδευτική διαδικασία, αίθουσες, εργαστήρια και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες σε όλες τις σχολές.

➢ Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. 
➢ Έκτακτο κονδύλι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων λόγω της ακρίβειας. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλα τα αμφιθέατρα και χώρους των πανεπιστημίων, στις εστίες

➢ Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. 

➢ Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη! 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. 

➢ Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στο επίδομα θέρμανσης. 

➢ Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο! Να καταργηθούν οι αντί-εκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων. 

➢ Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. 

• Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.

• Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Να εξασφαλίζει την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των φοιτητών, την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

 • Έκτακτο κονδύλι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων λόγω της ακρίβειας. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλα τα αμφιθέατρα και χώρους των πανεπιστημίων, στις εστίες

• Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Τμημάτων, τη μετατροπή τους σε 3ετή Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών.

 • Όχι στην εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.

• Όχι στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση! Κατάργηση της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής.

Για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική:

• Ενίσχυση των δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων.

• Δωρεάν εκτύπωση και διανομή όλων των συγγραμμάτων με ευθύνη του κράτους. Δωρεάν αναλώσιμα, υλικά εργαστηρίων για όλους τους φοιτητές. Ούτε σκέψη για επιβολή κριτηρίων και “κοφτών” στη διανομή των συγγραμμάτων.

• Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών(επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, αίθουσες ΗΥ, κλπ). Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και τα επιστημονικά περιοδικά για όλους τους φοιτητές.

• Όχι στις αλυσίδες και τα προαπαιτούμενα, που πετάνε εκτός σπουδών ειδικά τους εργαζόμενους φοιτητές.

• Ανάρτηση όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου. Ηλεκτρονική ανάρτηση των σημειώσεων των καθηγητών.

• Διπλές εξεταστικές για τους επί πτυχίω φοιτητές.

• Δωρεάν περιοδική  επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη, με πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. 
• H εκμάθηση ξένων γλωσσών και ΗΥ, να κατοχυρώνεται στο πτυχίο.

• Δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής από την αρχή του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής σε διάστημα 3 εβδομάδων μετά το πέρας της εξέτασης και ηλεκτρονικά. 
• Τα θέματα των απαλλακτικών εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους να ανακοινώνονται έγκαιρα.

• Υποχρεωτική επίδειξη γραπτών από όλους τους καθηγητές σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δυνατότητα αναβαθμολόγησης μετά τον έλεγχο του γραπτού.

• Επανεξέταση του μαθήματος σε περίπτωση που το 60% και άνω των φοιτητών  έχουν κοπεί.

• Δυνατότητα επανεξέτασης για τη βελτίωση βαθμού στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου για όλους τους φοιτητές.

 Παλεύουμε ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων!

• Κατάργηση των διδάκτρων και τελών στα προπτυχιακά οποιουδήποτε είδους με οποιαδήποτε μορφή.

• Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

• Κατάργηση των ξενόγλωσσων επί πληρωμή προπτυχιακών προγραμμάτων που ανοίγουν το δρόμο για γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα προπτυχιακά. 
• Όχι στο εμπόριο προγραμμάτων e-learning, σεμιναρίων, πιστοποιητικών. Η αναγκαία επιμόρφωση να παρέχεται δωρεάν σε όλους

• Να φύγουν οι εργολάβοι από τις λειτουργίες σίτισης, καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης των πανεπιστημίων και των εστιών.

• Όχι στο ξεπούλημα και την εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.

• Καμία συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων στην διοίκηση και λειτουργία των ιδρυμάτων. 

• Έρευνα που να συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία, στην κοινωνική εξέλιξη, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ελεύθερη και πλατιά διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Όχι στην εμπορευματοποίηση της Έρευνας.

• Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών. Όχι στις ανατιμήσεις στα κυλικεία, επιβολή πλαφόν στις τιμές τους.

• Εξασφάλιση της λειτουργίας των εστιατορίων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις σχολές και τις εστίες. Να μην κλείνουν στις διακοπές ώστε να σιτίζονται οι φοιτητές που παραμένουν στις πόλεις. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εστιατόρια με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

• Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).Μειωμένες τιμές εισιτηρίων σε ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα, αεροπλάνα. 

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν

Από Αθήνα: Οδοντιατρικής, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού του ΕΚΠΑ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠαΔΑ. Γεωγραφίας Χαροκοπείου. Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Οικοτρόφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ. Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Ιατρικής ΕΚΠΑ (ως παρατηρητής).

Από Θεσσαλονίκη: Ιατρικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Γεωπονίας, Γεωλογίας, Βιολογίας, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Σχολής Μηχανικών και Σχολής Επιστημών Υγείας ΔΙΠΑΕ. Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Από Πάτρα: Ιατρικής, Χημικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Φιλοσοφίας, Θεατρικού, Φυσικού, Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικοθεραπείας, Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Σχολής Μηχανικών (πρώην ΣΤΕΦ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Από Γιάννενα: Ιατρικής, Bιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Χημείας, Φυσικού, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Από Αρτα: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, Οικοτρόφων Εστίας Αρτας.

Από Λάρισα: Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας, Σχολής Τεχνολογίας (πρώην ΣΤΕΦ), Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (πρώην ΣΔΟ), Περιβάλλοντος, Οικοτρόφων Εστίας Λάρισας.

Από Βόλο: Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικονομικού, Φυτικής Παραγωγής (Γεωπονίας), Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Από Τρίκαλα: ΣΕΦΑΑ.

Από Ηράκλειο Κρήτης: Επιστήμης Τεχνολογίας και Υλικών, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών (CSD), Χημικού, Μαθηματικού Ηρακλείου, Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ.

Από Ρέθυμνο: Κοινωνιολογίας, Οικοτρόφων Εστίας Ρεθύμνου.

Από Χανιά: ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Οικοτρόφων Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

Από Κέρκυρα: Μεταφραστικού, Πληροφορικής, Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιστορικού, Μουσικών Σπουδών, Τεχνών Ηχου και Εικόνας.

Από Αλεξανδρούπολη: Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής.

Από Καβάλα: Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ, Φυσικού ΔΙΠΑΕ, Χημικού ΔΙΠΑΕ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙΠΑΕ και η Επιτροπή Φοιτητών Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΔΙΠΑΕ.

Από Ξάνθη: Οικοτρόφων Ξάνθης.

Από Κομοτηνή: Ελληνικής Φιλολογίας.

Από Τρίπολη: Νοσηλευτικής, Πληροφορικής.

Από Σπάρτη: Ψηφιακών Συστημάτων.

Από Φλώρινα: Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών και η Επιτροπή Οικοτρόφων Φλώρινας.

Από Κοζάνη: Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Από Καστοριά: Σύλλογος Φοιτητών Καστοριάς.

Από Λαμία: Μαθηματικού, Φυσικού, Θετικών Επιστημών.

Από Ψαχνά Εύβοιας: Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου ΕΚΠΑ.

Από Χίο: Οικότροφων Χίου.

Από Ρόδο: Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

συναντηση φοιτητων ΜΑΣ
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daneio_0.jpg
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Aπό σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2023 οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα - Προβλέπεται επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Μάνος Δασκαλάκης
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»
Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας για την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»