ανοικτά σχολεία αίθουσα
H ατομική αξιολόγηση των περίπου 150.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση;

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” η ατομική αξιολόγηση των περίπου 150.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γινόταν κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο, όμως, όπως αναφέρεται, η εφαρμογή του εγχειρήματος κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω καθυστέρησης στις διαδικασίες ανάδειξης των αξιολογητών, ενώ θεωρούνται αναμενόμενες και οι αντιδράσεις σε περίοδο, μάλιστα, προεκλογική.

Η "Καθημερινή" σημειώνει πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει η διαδικασία να γίνει σε δόσεις ξεκινώντας από την άνοιξη (μετά τις εκλογές), ώστε το Υπουργείο να εμφανιστεί εντός του χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο των πολιτικών εξαγγελιών του.

Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την οργάνωση της επιμόρφωσης των στελεχών επί των διαδικασιών της αξιολόγησης – τόσο των τυπικών (π.χ. για την πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία) όσο και των ουσιαστικών.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος 4823/2021, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται στη διάρκεια της τετραετίας από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης, καθώς και κάθε δύο χρόνια από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκειά τους.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν αξιολογούνται, διότι σύμφωνα με τον νομοθέτη δεν υπηρετούν σταθερά στην ίδια σχολική μονάδα.

Ομως ακόμη δεν έχουν επιλεγεί οι νέοι Διευθυντές των 14.000 σχολικών μονάδων ούτε και οι 800 Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε από 540 για να έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και ακολούθως οι Προκηρύξεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την κάλυψη των 14.000 θέσεων Διευθυντών σχολικών μονάδων. 

Το άρθρο του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή

Η ατομική αξιολόγηση των περίπου 150.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση. Το υπουργείο Παιδείας μεταδίδει την πολιτική πρόθεση η διαδικασία να ξεκινήσει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, αλλά η εφαρμογή του εγχειρήματος κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Και αυτό εξαιτίας κατά κύριο λόγο της καθυστέρησης στις διαδικασίες ανάδειξης των αξιολογητών, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

Την προοπτική να μετατεθεί η έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος ενισχύει το ενδεχόμενο πως εάν ξεκινήσει μέσα στο τρέχον σχολικό έτος θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει η διαδικασία να γίνει σε... δόσεις ξεκινώντας από την άνοιξη, ώστε το υπουργείο να εμφανιστεί εντός του χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο των πολιτικών εξαγγελιών του.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος 4823/2021, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται στη διάρκεια της τετραετίας από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης, καθώς και κάθε δύο χρόνια από τον διευθυντή ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκειά τους. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν αξιολογούνται, διότι σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη δεν υπηρετούν σταθερά στην ίδια σχολική μονάδα.

Χθες στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την οργάνωση της επιμόρφωσης των στελεχών επί των διαδικασιών της αξιολόγησης - τόσο των τυπικών (π.χ. για την πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία) όσο και των ουσιαστικών. Αλλά ακόμη δεν έχουν οριστεί ούτε οι διευθυντές των 14.000 σχολείων ούτε και οι 800 σχολικοί σύμβουλοι. Μάλιστα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την προκήρυξη κάλυψης των 14.000 θέσεων διευθυντών και των 800 συμβούλων εκπαίδευσης. Ο αριθμός των συμβούλων αυξήθηκε από 540, για να έχουν μικρότερο φόρτο στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Τέλη Φεβρουάριου

Μετά την προκήρυξη των θέσεων θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις των υποψήφιων διευθυντών, ενώ πολιτική απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως είναι εάν οι νέοι διευθυντές θα αναλάβουν αρμοδιότητα μέσα στο τρέχον σχολικό έτος ή από το επόμενο, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όσο για τη διαδικασία επιλογής των 800 σχολικών συμβούλων, η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων έχει ολοκληρωθεί. Εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, οι συνεντεύξεις με τους υποψηφίους από τα συμβούλια επιλογής, στα οποία μετέχουν εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί.

Με δεδομένες τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, η διαδικασία των συνεντεύξεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Κατόπιν θα ακολουθήσει η επιμόρφωση των νέων στελεχών. Πόσος χρόνος θα απομένει έως τις εκλογές; Το ερώτημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς η διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης των 150.000 εκπαιδευτικών θα προκαλέσει αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η φάση της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων προκάλεσε αντιδράσεις. Παρότι τελικά πραγματοποιήθηκε έπειτα από 40 χρόνια, μέσα στα οποία ουδέποτε υπήρξε αξιολόγηση/αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ αμφισβητούν τα ουσιαστικά αποτελέσματά της.

Οι νεοδιόριστοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ατομική αξιολόγηση να ξεκινήσει σε δόσεις. Πρώτοι θα κριθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκ του νόμου οφείλουν να αξιολογηθούν πριν μονιμοποιηθούν. Μάλιστα, όσες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προχώρησαν σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης αναμένεται να κληθούν να ανακαλέσουν αυτές τις πράξεις, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Σταύρος Πετράxns, αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και μέλος της Δημοκρατικής Συνεργασίας. «Το παράδοξο και οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι με το άρθρο 78 του ν. 4799/2022 οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα έτη 2019 έως και 2021 και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για διευθυντές σχολείων έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια δοκιμαστικής υπηρεσίας, ακόμα και αν δεν υλοποιήθηκε η διαδικασία αξιολόγησής τους, η οποία απαιτείται για τη μονιμοποίησή τους, μπορούν να είναι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης», λέει η παράταξη τονίζοντας: «Δηλαδή ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός μπορεί να είναι διευθυντής σχολείου, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα μονιμοποιηθεί!».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία στην Αττική; Πότε θα βγει η απόφαση - Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

diadiktio
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Αξιολόγηση – Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Ναι» στη διοργάνωση Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου
«Να καταργηθεί όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση» λένε οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου - 24ωρη απεργία στα μέσα του Φλεβάρη
Αξιολόγηση – Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Ναι» στη διοργάνωση Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου
skylos_39.jpg
Πανεπιστημιούπολη Πατρών: Αδέσποτα δάγκωσαν φύλακα – Πάνω από 70 περιστατικά επιθέσεων
«Έχω στείλει 75 επιστολές στον εισαγγελέα και στον Δήμο» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για το πρόβλημα με τα
Πανεπιστημιούπολη Πατρών: Αδέσποτα δάγκωσαν φύλακα – Πάνω από 70 περιστατικά επιθέσεων