«Το ΥΠΑΙΘ βαφτίζει πρότυπα ακόμα και ιδιωτικά σχολεία» - Στο επίκεντρο του εφοπλιστή η εκταμίευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

«Πρότυπο» χαρακτηρίστηκε ένα Ιδιωτικό ΕΠΑΛ στη Χίο, ναυτικού τομέα, ιδιοκτησίας γνωστού εφοπλιστή, με το μανδύα του «μη κερδοσκοπικού ιδρύματος» που έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Χίου.

Η ΕΛΜΕ υποστηρίζει ότι έτσι αποκαλύπτονται πλήρως οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για τον ρόλο που θέλει να δώσει στους ιδιώτες. «Αντί να ενισχύσει τα δημόσια σχολεία, υπάρχουν αντίστοιχα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ στην περιοχή που δραστηριοποιούνται χρόνια στο ναυτικό αλλά και σε άλλους τομείς , ανάγει ένα ιδιωτικό σχολείο σε πρότυπο! Το αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση των δημόσιων σχολείων της περιοχής και η αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού» επισημαίνει.

«Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον ιδιώτη σχολάρχη, προφανώς είναι η εκταμίευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και το ΥΠΑΙΘ θα χρηματοδοτήσει υπέρμετρα τα «πρότυπα» σχολεία σε βάρος των υπολοίπων ΕΠΑΛ» προσθέτει η ΕΛΜΕ.

Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι «ο σχολάρχης-εφοπλιστής, θα αξιοποιήσει την νομοθετική πρόβλεψη του ΥΠΑΙΘ, να αντικαθιστά μέρος του προγράμματος των μαθητών με απλήρωτη πρακτική άσκηση για τις δικές του επιχειρησιακές ανάγκες».

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου:

Τώρα το ΥΠΑΙΘ «βαφτίζει» πρότυπα ακόμα και ιδιωτικά σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου ψήφισε ομόφωνα την ακόλουθη απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Με απόφασή του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίστηκε «Πρότυπο» ένα Ιδιωτικό Λύκειο, αποκαλύπτοντας πλήρως τις προθέσεις του για το ρόλο που θέλει να δώσει στους ιδιώτες. Συγκριμένα, ο Γ. Γραμματέας ΕΕΚΔΒΜ του Υπουργείου Παιδείας κ.Γ.Βούτσινος, προώθησε για απόφαση στο Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) τη μετονομασία σε πρότυπο ενός ιδιωτικού ΕΠΑΛ στη Χίο, ναυτικού τομέα, ιδιοκτησίας γνωστού εφοπλιστή, με το μανδύα του «μη κερδοσκοπικού ιδρύματος» που έχει δημιουργήσει.

Δηλαδή αντί να ενισχύσει τα δημόσια σχολεία, υπάρχουν αντίστοιχα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ στην περιοχή που δραστηριοποιούνται χρόνια στο ναυτικό αλλά και σε άλλους τομείς , ανάγει ένα ιδιωτικό σχολείο σε πρότυπο! Το αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση των δημόσιων σχολείων της περιοχής και η αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον ιδιώτη σχολάρχη, προφανώς είναι η εκταμίευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και το ΥΠΑΙΘ θα χρηματοδοτήσει υπέρμετρα τα «πρότυπα» σχολεία σε βάρος των υπολοίπων ΕΠΑΛ. Προωθώντας παράλληλα την διαφοροποίηση λίγων δημοσίων σχολείων που θα ονοματίζει ως «πρότυπα» και την εγκατάλειψη των πολλών στη μοίρα τους, τα οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο.

Επίσης προφανώς ο σχολάρχης-εφοπλιστής, θα αξιοποιήσει την νομοθετική πρόβλεψη του ΥΠΑΙΘ, να αντικαθιστά μέρος του προγράμματος των μαθητών με απλήρωτη πρακτική άσκηση (αφού δεν προβλέπεται τίποτε διαφορετικό στη νομοθεσία) ή αργότερα μαθητεία (επιδοτούμενη αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ) για τις δικές του επιχειρησιακές ανάγκες.

Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, στοχεύει φανερά εδώ και 3 χρόνια στο να ωφελήσει τους ιδιώτες-σχολάρχες αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι σαφείς οι προβλέψεις του νόμου 4763/20: να έχουν λόγο οι επιχειρήσεις ακόμα και στα προγράμματα σπουδών των ΕΠΑΛ, καθορισμός των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, ανήλικη μαθητεία στις σχολές πρόωρης κατάρτισης (ΕΣΚ), αντικατάσταση σχολικού προγράμματος στα «πρότυπα» ΕΠΑΛ από πρακτική άσκηση ανηλίκων σε επιχειρήσεις κλπ.

Αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο, είναι προφανές ότι το υπουργείο νοιάζεται για την πρόοδο των ιδιωτικών και όχι των δημοσίων σχολείων, αφού φροντίζει να τους «χαρίζει» ευρωπαϊκά κονδύλια, που προορίζονταν για τα δημόσια σχολεία.

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αυτή!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Σταυρινούδης Σταύρος                                Μικέδης Μενέλαος    

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα