Αστυνόμευση και στα σχολεία; Αστυνόμευση παντού! Για το "καλό" σας...
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η συνεχής παρουσία αστυνομικών έξω από σχολεία στα Εξάρχεια, αλλά και γενικά στην ευρύτερη περιοχή

Η παρουσία της αστυνομίας φαίνεται να είναι πλέον παντού, σαν φάντασμα και να τρομοκρατεί τους πολίτες, αλλά και τους μαθητές.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση στα Εξάρχεια, ενώ αρκετές φορές βρίσκονται έξω από σχολεία, δημιουργώντας αμηχανία και προβληματισμό, γιατί εν τέλει τι ρόλο βαράνε εκεί; Ποια η σημασία της αστυνόμευσης σχολείων;

Και εδώ να μην ξεχνάμε τα πρόσφατα φαινόμενα αστυνομικής (ατιμώρητης) βίας, με "κερασάκι" στην τούρτα τον ξυλοδαρμό γονιού μπροστά στα μάτια των παιδιών του, στον λόφο Στρέφη, κατά τη διάρκεια που έπαιζε μπάσκετ και αποπειράθηκε να προφυλάξει μία κοπέλα από την αστυνομία. Αυτό, πάλι, γιατί;

Η δικαιολογία στην ύπαρξη καθημερινής και πυκνής αστυνόμευσης είναι η "προστασία" του εργοταξίου που έχει στηθεί για την κατασκευή του μετρό, στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και για τις εργασίες στο λόφο Στρέφη.

Η εικόνα πλέον είναι τραγική, όπου αστυνομικές ομάδες στέκονται ενοχλητικά σε διάφορα σημεία, δίνοντας εικόνες μικροπολέμου στα παιδιά και στις οικογένειες που κατοικούν εκεί. Ακόμα και η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους φαίνεται να παρεμποδίζεται, ενώ φαινόμενα βίας εκ μέρους των αστυνομικών αναμένονταν και αναμένονται και μελλοντικά. 

Το πιο δυσνόητο είναι, βέβαια, η ύπαρξη οπλισμένης αστυνομικής δύναμης και έξω από το 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, παρά τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών να αποχωρήσουν. Οι απαντήσεις είναι ειρωνικές και φυσικά δεν δείχνουν καμία ενσυναίσθηση για την άσχημη και πιεστική εικόνα που προκαλείται στα ανήλικα παιδιά. Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν περίεργους διαλόγους των αστυνομικών με τα παιδιά, αλλά και ύβρεις κατά γονέων!

Φαίνεται πλέον πως η αστυνόμευση έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους κατοίκους, να τους απομακρύνει από την ίδια την περιοχή τους, αλλά και να κάμψει τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Σημαντική κρίνεται η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών από τα σχολεία, καθώς η παρουσία τους δεν δικαιολογείται κατά κανένα τρόπο και δημιουργεί έντονη ανησυχία στα παιδιά.

Όπως αναφέρει και ο Σύλλογος Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών μέσω ανακοίνωσής του, "Ζούμε άνθρωποι, έχουμε παιδιά, έχουμε καθημερινότητα και δε θα μας την καταστρέψετε".

Φτάνει πια με τη δαμόκλειο σπάθη της "νομιμότητας"!

Η ανακοίνωση

"Με πρωτοβουλία του Νέου Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στο προαύλιο του σχολείου σύσκεψη γονέων και εκπαιδευτικών. Αφορμή για αυτήν ήταν η διαρκής ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στην ευρύτερη γειτονιά των Εξαρχείων, αλλά και έξω από τα σχολεία μας, καθώς και το τραγικό γεγονός ξυλοδαρμού γονιού στον λόφο Στρέφη μπροστά στα παιδιά του, ενώ έπαιζε μπάσκετ και θέλησε να προστατέψει μία κοπέλα από τη βία της αστυνομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν γονείς από το 36Ο, 35ο και το 14ο δημοτικό Αθηνών, το 95ο και το 82ο νηπιαγωγείο Αθηνών, το 5 γυμνάσιο και το 5ο νυχτερινό ΕΠΑΛ, τον παιδικό σταθμό της οδού Θεμιστοκλέους, εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, γονείς της γειτονιάς με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία άλλων περιοχών, η Ένωση Γονέων 1ης δημοτικής κοινότητας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αθηνά», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», εκπρόσωποι της ‘Β ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων του 133ου δημοτικού σχολείου Αθηνών.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι με αφορμή το στήσιμο του εργοταξίου για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και την έναρξη εργασιών στον λόφο Στρέφη η γειτονιά έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άνδρες της αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ, ενώ τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ τρέχουν στους δρόμους και τα στενά της περιοχής σαν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρόσβαση όλων μας στους δύο ελεύθερους χώρους της γειτονιάς είναι αδύνατη, όσον αφορά την πλατεία και διαρκώς εμποδιζόμενη όσον αναφορά τον Στρέφη. Τα παιδιά μας βιώνουν διαρκώς εικόνες και πρακτικές βίας, αφού πηγαινοέρχονται στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις καθημερινές τους βόλτες περνώντας ανάμεσα από άνδρες της αστυνομίας πλήρως εξοπλισμένους και με τα όπλα στα χέρια. Η δε πρόσβαση στον λόφο παρεμποδίζεται ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση του κάθε επικεφαλής της αστυνομίας, περιορίζεται στον χώρο του γηπέδου και μόνο και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα φρουρών με κράνη ασπίδες, όπλα και χημικά. Ο ξυλοδαρμός του γονιού την Τρίτη, 4/10, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του, ήταν σαφώς ένα τραγικό γεγονός. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στην περιοχή είναι τέτοια που δυστυχώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.

Την καταδίκη της κατάστασης αυτής και την άμεση έκδοση ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου στοχοποίηση του σχολείου από την αστυνομία. Όπως φαίνεται στα βίντεο και στις φωτογραφίες που υπάρχουν αστυνομικοί με όπλα στα χέρια στρατοπεδεύουν στην έξοδο του σχολείου επί της οδού Πουλχερίας. Στις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών να απομακρυνθούν γιατί η εικόνα τους και μόνο προκαλεί φόβο και ένταση στα παιδιά, απαντούν ειρωνικά και προκλητικά και φυσικά, ποτέ δε φεύγουν. Την Πέμπτη, 6/10, κάποιοι από αυτούς μάλιστα προσπάθησαν να ανοίξουν μέσα από τα κάγκελα του σχολείου διάλογο με τα παιδιά ρωτώντας τα αν τους φοβούνται, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί παιδιών που λένε πως τα φωτογράφιζαν. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από το σχολείο μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ διασχίζουν την οδό Πουλχερίας με ταχύτητες τέτοιες που είναι σαφώς απαγορευτικές, αλλά και επικίνδυνες την ώρα που παιδιά και γονείς περπατούν στον δρόμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος/α τους ζητήσει να χαμηλώσουν ταχύτητα εκείνοι μαρσάρουν. Γονείς κατήγγειλαν ότι ζητώντας τους να είναι πιο προσεκτικοί έγιναν αποδέκτες ύβρεων και άσεμνων χειρονομιών από τους αστυνομικούς. Για όποιον/α δεν το είχε δει φρόντισε η ομάδα ΔΡΑΣΗ να το επιβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψής μας έχοντας ακριβώς αυτήν τη στάση.

Επιπλέον, σημειώθηκε από τους γονείς κυρίως εφήβων ότι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι καθώς τα παιδιά τους πια λόγω ηλικίας κυκλοφορούν στη γειτονιά μόνα και η ύπαρξη και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων δημιουργεί ανησυχία και φόβο στους ίδιους, ένταση και οργή στα παιδιά.

Ακούστηκαν τοποθετήσεις που διαπίστωναν ότι ο στόχος των αναπλάσεων έχουν ως στόχο την εκδίωξη των κατοίκων από τη γειτονιά, ενώ η καταστολή ως πρακτική που πλέον γίνεται όλο και πιο έντονη σε κάθε κινητοποίηση και αγώνα θέλει να φοβίσει και να κάμψει τον κόσμο που δυσανασχετεί και αντιδρά με τα όσα συμβαίνουν. Σε αυτό το επίπεδο εκφράστηκε και η αλληλεγγύη και στήριξη όλων των φορέων που ήταν παρόντες.

Από όλους και όλες, όμως, τονίστηκε ότι η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στη γειτονιά μας δεν αφορά ένα ζήτημα μόνο των Εξαρχείων. Γνωρίζουμε καλά πόσο στοχοποιείται η περιοχή μας, όμως, αυτό δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να αδιαφορεί και πολύ χειρότερα να δικαιολογεί τέτοια περιστατικά απλώς και μόνο επειδή… είμαστε Εξάρχεια. Ζούμε άνθρωποι, έχουμε παιδιά, έχουμε καθημερινότητα και δε θα μας την καταστρέψετε.

Προτάσεις έγιναν αρκετές, οι οποίες και ιεραρχήθηκαν.

Αποφασίστηκε:

  • Η έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου
  • Η στήριξη του Δ.Τ. με την παρουσία μας στο δικαστήριο στις 18/10
  • Κοινό έγγραφο Συλλόγων Γονέων και εκπαιδευτικών προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το Συνήγορο του Παιδιού, το οποίο θα εκθέτει την κατάσταση και θα απαιτεί την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής
  • Απεύθυνση στα σωματεία, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να μας στηρίξουν με έκδοση ψηφισμάτων και υιοθέτηση πρακτικών αντίστοιχων με τις δικές μας
  • Ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία της γειτονιάς με κοινό σύνθημα «Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά. Μακριά η αστυνομία από τα σχολειά.»
  • Δράσεις για τα παιδιά έξω από τα σχολεία ώστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το κλίμα έντασης και φόβου που υπάρχει
  • Αν η κατάσταση στα σχολεία μας συνεχιστεί έτσι οι γονείς θα κάνουμε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας των παιδιών γύρω από τα σχολεία μας, στεκόμενοι/ες σε παράταξη. 

Η πρόταση για μία κεντρική κινητοποίηση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών θα αποφασιστεί σε επόμενη συνάντηση. Η ανάγκη για ύπαρξη ψυχολόγων στα σχολεία που μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα δουλέψουν με τα παιδιά θα επισημανθεί για άλλη μια φορά στο Υπουργείο Παιδείας που ακόμα δεν έχει στείλει ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης κοιμούνται και ξυπνάνε με την παρουσία δυνάμεων κατοχής κάτω από τα σπίτια τους, στα πάρκα και στα σχολεία τους;

Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης οι γονείς ξυλοκοπούνται επειδή υπερασπίζονται ανθρώπους που θέλουν να παίξουν μπάσκετ;

Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης αντί για σχολικούς τροχονόμους έχουν μηχανάκια της αστυνομίας να κυκλοφορούν επικίνδυνα;

Τόσο τα δικά μας μάτια όσο και των παιδιών μας έχουν δει πολλά. Σε αυτήν τη γειτονιά, λοιπόν, που οι μνήμες της «εξοστρακισμένης» σφαίρας σε παιδί είναι ακόμα νωπές, ας μην κάνει κανένας υπεύθυνος ξανά τα στραβά μάτια για όσα προκαλεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ

ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

https://sg36.blogspot.com/"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pamak panepistimio makedonias
Παν. Μακεδονίας: Ημερίδα για τις βέλτιστες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 19:00
Παν. Μακεδονίας: Ημερίδα για τις βέλτιστες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις