Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Φίλης: Αντιλήψεις βαθέος κράτους από το ΣτΕ - Εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας η Ελλάδα
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | INTIME
«Πρόκειται για μια λάθος απόφαση, με την οποία η Ελλάδα εξαιρείται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία είναι αρμοδιότητα των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών η διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου», σημειώνει ο Νίκος Φίλης για την απόφαση να κριθεί συνταγματικός ο νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Αντιλήψεις του βαθέος κράτους» καταλογίζει στο ΣτΕ ο τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, με αφορμή την απόφαση να κριθεί συνταγματικός ο νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ σημειώνει ότι «η Ελλάδα εξαιρείται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία είναι αρμοδιότητα των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών η διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου».

Η δήλωση Νίκου Φίλη:

«Πρόκειται για μια λάθος απόφαση, με την οποία η Ελλάδα εξαιρείται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία είναι αρμοδιότητα των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών η διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Για άλλη μια φορά το ΣτΕ, απομακρύνεται από την φιλελεύθερη παράδοσή του. Η νομολογία του, ολοένα και περισσότερο, απηχεί ιδεολογικές αντιλήψεις του βαθέος κράτους.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις αποφάσεις που έκριναν συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές δικαιωμάτων και εισοδημάτων; Την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστόπουλων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες; Την απόφαση σύμφωνα με την οποία το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλεται ως κατηχητικό μάθημα; 

Για να είμαστε δίκαιοι, ανάλογη συντηρητική αντιμετώπιση, για κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα παρατηρείται και σε άλλα ανώτατα δικαστήρια διεθνώς, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση. Παντού βέβαια οι κοινωνίες αντιδρούν και υπερασπίζονται δημοκρατικές κατακτήσεις. 

Θα περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί η απόφαση, η οποία μάλιστα έχει ισχυρή μειοψηφία. Διερωτώμαι ωστόσο γιατί ο πρόεδρος του ΣτΕ προέτρεξε να εκδώσει συνοπτικό ανακοινωθέν. Την ώρα μάλιστα που ανεβαίνει η ένταση στα ΑΕΙ, καθώς επιχειρείται ο αστυνομικός έλεγχος των πανεπιστημιακών χώρων. Παρατηρούμε πάντως, μια περίεργη αντιστροφή: το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να ερμηνεύει το Σύνταγμα με βάση το νόμο. 

Προφανώς πρόκειται για άλλη μια δίκη με πολιτικό περιεχόμενο. Η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους, σε μια περίοδο που η κρίση επιδεινώνεται και η αυταρχική αντιμετώπισή της μόνο αδιέξοδα προοιωνίζεται.

Είναι υπόθεση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών να διασφαλίσουν το απαραίτητο κλίμα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ηρεμίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτητές
Πανελλαδικές εξετάσεις: Η ανισότητα δεν γράφεται στον πίνακα – αλλά στα μητρώα εισαγωγής
Η κοινωνική ανισότητα βρίσκει πάντα τρόπο να μπαίνει στη σχολική αίθουσα.
Πανελλαδικές εξετάσεις: Η ανισότητα δεν γράφεται στον πίνακα – αλλά στα μητρώα εισαγωγής
Συμπεριφορά παιδιών
Περί συμπεριφορών
Θα ήταν προτιμότερο αυτή η συζήτηση να γινόταν σε ένα λιγότερο φορτισμένο συναισθηματικά πλαίσιο.
Περί συμπεριφορών
καθηγητής.jpg
Κατάταξη 150.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών: Το Α΄ 10ήμερο του Απριλίου η έκδοση των δύο μεγάλων προκηρύξεων
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ στο alfavita.gr • Γιατί οι πίνακες του 2026 είναι καθοριστικοί - ΟΠΣΥΔ: Το κρίσιμο στάδιο που «κρίνει» την ένταξη
Κατάταξη 150.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών: Το Α΄ 10ήμερο του Απριλίου η έκδοση των δύο μεγάλων προκηρύξεων