golearn-engl_970-250
Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι διαμαρτύρονται για την επαναφορά τμημάτων δύο ταχυτήτων στα Πανεπιστήμια και καλούν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υπερασπιστούν τον πανεπιστημιακό χαρακτήρα του ΠΑΔΑ

Την έντονη αντίδρασή της στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προσάρτηση στο ΠΑΔΑ της ΑΣΠΑΙΤΕ ως Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, χωρίς τη συγκατάθεση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών.

Όπως τονίζει, το σενάριο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά τμημάτων δύο ταχυτήτων στα Πανεπιστήμια θέτοντας σε αμφισβήτηση τη μεταρρύθμιση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. 

Σημειώνει μάλιστα πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε τοποθετηθεί υπέρ της μετατροπής του ΠΑΔΑ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, «οπότε οποιαδήποτε αυταπάτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΠΑΔΑ δε δικαιολογείται» και καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υπερασπιστούν τον πανεπιστημιακό χαρακτήρα του ιδρύματος. 

«Πρυτανικές Αρχές, Καθηγητές, φοιτητές, διοικητικοί θα πρέπει να ορθώσουμε άμεσα το ανάστημά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποκρούσουν κάθε σχέδιο υποβάθμισης του πανεπιστημίου μας, αλλά και συνολικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε από τον συνάδελφο κ. Παπαγρηγορίου, μέσω της επιστολής παραίτησής του, για τα σχέδια που απεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προσαρτήσει στο ΠΑΔΑ ως μονοτμηματική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών την ΑΣΠΑΙΤΕ, χωρίς τη συγκατάθεση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας.

Η Συσπείρωση εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει ότι στις διαθέσεις της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά τμημάτων δύο ταχυτήτων στα Πανεπιστήμια θέτοντας σε αμφισβήτηση τη μεταρρύθμιση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην προεκλογική μας Διακήρυξη είχαμε αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών (άραγε υπάρχουν επιστήμες που δεν είναι εφαρμοσμένες;) που παραπέμπουν σε τμήματα ΤΕΙ της δεκαετίας του ‘80 ως προς την ακαδημαϊκή τους στόχευση, επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την αναχρονιστική και αντιεπιστημονική διάκριση των τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε μία εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε περίπτωση θεσμοθέτησης των υποβαθμισμένων τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών, δε θα πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι τμήματα του ΠΑΔΑ θα αποτελέσουν εξαίρεση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ΠΑΔΑ θα είναι το πρώτο ίδρυμα στην Αττική που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο του «λαγού» στη νέα αυτή στρέβλωση, λόγω και της ιστορίας των ιδρυμάτων στα οποία στηρίχθηκε η ίδρυσή του»

Προφανώς ο κ. Παπαγρηγορίου δε θα πρέπει να εκπλήσσεται από τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου, άλλωστε τον είχαμε προειδοποιήσει όπως και όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου μας εδώ και μήνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε τοποθετηθεί υπέρ της μετατροπής του ΠΑΔΑ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, οπότε οποιαδήποτε αυταπάτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΠΑΔΑ δε δικαιολογείται.

Έχει αποδείξει άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση πολλές φορές ότι δε συνδιαλέγεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τουναντίον εισάγει μεταρρυθμίσεις διαλυτικές για την εκπαίδευση της χώρας με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πανεπιστημιακή αστυνομία; Το πειθαρχικό και τις διαγραφές για τους φοιτητές; Την τιμωρητική αξιολόγηση; Την ελάχιστη βάση εισαγωγής που άφησε χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας; Τη μη συμμόρφωση με την εκ του νόμου υποχρέωση για αναπλήρωση όσων μελών ΔΕΠ αφυπηρετούν;

Πλέον, εφόσον κανείς δεν τρέφει αυταπάτες, ήρθε η ώρα της κινητοποίησης όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού χαρακτήρα του ΠΑΔΑ. Πρυτανικές Αρχές, Καθηγητές, φοιτητές, διοικητικοί θα πρέπει να ορθώσουμε άμεσα το ανάστημά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποκρούσουν κάθε σχέδιο υποβάθμισης του πανεπιστημίου μας, αλλά και συνολικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

32.000 voucher (μέχρι και 300 ευρώ) για διακοπές: Κάντε από σήμερα αίτηση ΕΔΩ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

autokinito neoi epivates
Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα
Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης - Αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις
Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα