filis-nikos
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μείωση εξεταστέας ύλης και κατάργηση της δυνατότητας μη κατανομής ποσοστού 20% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ - Η Κεραμέως απέρριψε τις τροπολογίες κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για θλιβερό λαϊκισμό

Τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς ψήφιση στη Βουλή,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή. Οι τέσσερις τροπολογίες δημοκρατικής διεξόδου για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης κατατέθηκαν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Μερόπης Τζούφη.

Οι τροπολογίες αφορούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, την μείωση της εξεταστέας ύλης και κατάργηση της δυνατότητας μη κατανομής ποσοστού 20% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ.

Οι τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έγιναν δεκτές από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κεραμέως: «Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο»

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παραμένει προσηλωμένη στη λογική της ήσσονος προσπάθειας και της εξίσωσης προς τα κάτω».

Η υπουργός Παιδείας απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «μας γυρίζει στο καθεστώς των εισακτέων της λευκής κόλλας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη τροπολογία, προτείνει η χρηματοδότηση των ΑΕΙ να μη γίνεται με βάση ποιοτικά κριτήρια και αξιολόγηση, με μία τρίτη ζητά να μειωθεί η εξεταστέα ύλη στις πανελλαδικές στο μισό και με την τέταρτη τροπολογία να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων. Ο λαϊκισμός σε όλο του το θλιβερό μεγαλείο», συμπλήρωσε η Ν. Κεραμέως.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι τροπολογίες:

- Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Του τιμωρητικού και κοινωνικά άδικου μέτρου της κυβέρνησης της Ν.Δ. που οδήγησε στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 κατά τουλάχιστον 20.000, ενώ σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που μεθοδεύουν την μαθητική διαρροή από το Λύκειο, όπως Τράπεζα Θεμάτων, διοχέτευση των μαθητών στην ανήλικη εργασία, οδηγεί την Ελλάδα σε απόκλιση από τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 45% των νέων ηλικίας 25-34 ετών μέχρι το 2030.

- Την κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις (Α, Β, Γ) κάθε τύπου Λυκείου ως παιδαγωγικά αδόκιμη και ατελέσφορη πρακτική. 

- Τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Σημειωτέον ότι τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας  τα αντιμετώπισαν  και κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη οι μαθητές της φετινής Γ΄Λυκείου, κατά διαστήματα μάλιστα επιβλήθηκε και υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων. 

- Την κατάργηση της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) βάσει υποκειμενικών κριτηρίων. Η κατάργηση της  ρύθμισης αυτής εναρμονίζεται με τη βασική αρχή ότι η τακτική επιχορήγηση των Α.Ε.Ι. αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων. 

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκαν την ίδια μέρα που η υπουργός Παιδείας επιχειρεί μια νέα πρόκληση σε βάρος των Πανεπιστημίων. Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως συνηθίζει («Κύρωση σύμβασης δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος») η υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα. Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως το τέλος του έτους. Στόχος της, να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό. 

Πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των πανεπιστημίων. Πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συστήματος αυτού. Φυσικά, η τροπολογία -που κατατίθεται αιφνιδιαστικά και τελευταία στιγμή- δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Άλλο ένα δείγμα γραφής από την υπουργό των «νυχτερινών» τροπολογιών που μας καλούσε πριν λίγες μέρες για… «διάλογο». 

Δείτε την τροπολογία για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Δείτε την τροπολογία για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Δείτε την τροπολογία για την μείωση της Εξεταστέας Ύλης

Δείτε την τροπολογία για την κατάργηση της δυνατότητας μη κατανομής ποσοστού 20% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα