Thumbnail
Την οργή πολλών φοιτητών και φοιτητριών προκάλεσαν οι αποκαλύψεις, ενώ ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης

Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων από καθηγητή τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με επιστολή τους στο alfavita.gr, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνοψίζουν τα όσα αναφέρουν καθηγητές και υπεύθυνοι του Ιδρύματος, τονίζοντας μάλιστα πως ορισμένοι τον υποστηρίζουν και θεωρούν πως οι καταγγελίες είναι σκηνοθετημένες

Αναλυτικά η επιστολή των αποφοίτων:

Έντονες ήταν οι ζυμώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πολλά μέλη πήραν σαφή θέση υπέρ των φοιτητών και φοιτητριών και διαχώρισαν κατηγορηματικά τη στάση τους από τον Αντιπρύτανη απαιτώντας να συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα και να παραιτηθεί ο  Αντιπρύτανης από κάθε αξίωμα, ενώ συγχρόνως μαθαίνουμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απαιτούν την απαγόρευση εισόδου του στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ο Κοσμήτορας Νίκος Ζαχαριάς εγκάλεσε τον Πρύτανη για απόκρυψη της  Καταγγελίας από τη Σύγκλητο:  

«….εκφράζω την απορία μου γιατί δεν υπήρξε σχετική  ενημέρωση στην χθεσινή (17/2) Συνεδρίαση της Συγκλήτου… και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι άμεση,  παραδειγματική και σε βάθος». 

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου, Σοφία Ζυγά, ζητά την άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλονται  υπογραμμίζοντας: 
 
«Ως καθηγήτρια, γυναίκα και μάνα θεωρώ ότι, αν έχουν συμβεί τέτοιες  συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καταδικαστέες και μη  αποδεκτές σε κάθε εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο  χώρο της παιδείας»
 
Ο Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας υποστηρίζει  τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τη σειρά του τονίζοντας:  
 
«Αλίμονο, εάν εμείς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που θεωρητικώς υπηρετούμε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη κρυβόμαστε πίσω από εκκωφαντικές σιωπές».
 
Καλώντας έτσι εμμέσως τους συναδέλφους του να ανέβουν στο βήμα και να σταθούν δίπλα στα θύματα. 
 
Εντονότατη υπήρξε η αντίδραση και του αναπληρωτή καθηγητή Μανόλη Γουάλλες ο οποίος και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και τη μεγάλη ανησυχία του σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Ειδικότερα έθεσε σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και ορθής λειτουργίας των διοικητικών οργάνων και των πανεπιστημιακών επιτροπών. O κ. Γουάλλες ζήτησε από τον Πρύτανη να συγκαλέσει άμεσα τη Σύγκλητο και αμφισβήτησε τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωρίζει από Δευτέρα σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει τα αρμόδια όργανα. 

Συνεχίζει τονίζοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει χώρο σε κανένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ενώ ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι κανένα τεκμήριο αθωότητας προς το θύτη δεν χωράει εδώ όταν τα θύματα εκεί έξω συνεχίζουν να  βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο ίδιος αναφέρεται σε ανειλικρινές κάλεσμα προς τους φοιτητές να μιλήσουν επώνυμα λέγοντας ότι τα βλέμματα αντί να εμμείνουν στην αθλιότητα των πράξεων στρέφονται στην αρμοδιότητα του ατόμου που κοινώνησε πρώτο δημόσια τις καταγγελίες.  
 
Τέλος, η καθηγήτρια Δέσποινα Καρακατσάνη, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας συμπαράσταση στα  θύματα και ανησυχία γενικώς δηλώνει:  
 
«Απαιτούμε άμεση διερεύνηση και απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης  μέσω της διεξαγωγής ΕΔΕ και όλων των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών».
 
Υποστήριξη από συναδέλφους του-  Οι κατηγορίες είναι σκηνοθετημένες

Η καθηγήτρια Αγγελική  Ρόδη-Μπουριέλ εξέφρασε την άποψη ότι η φύση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές, άποψη η οποία  προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αντικρούστηκε με σφοδρό τρόπο για την  αντιεπιστημονική της επιχειρηματολογία.  
 
Στον ίδιο τόνο προστασίας της φήμης του Ιδρύματος προχώρησε με δηλώσεις της και συντάχθηκε υπέρ του φερόμενου ως θύτη η ομότιμη καθηγήτρια, Άλκηστις Κοντογιάννη με δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι, χαρακτηρίζοντας παρεξήγηση την όλη υπόθεση λόγω του φιλικού κλίματος που επικρατεί στα μαθήματα του Αντιπρύτανη, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι κατηγορίες είναι σκηνοθετημένες. 
 
Οι δηλώσεις της κυρίας Κοντογιάννη προκάλεσαν την οργή πολλών φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όπως φαίνεται από τις έντονες αντιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
 
Στο μεταξύ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο με ψήφισμά τους απαιτούν:  
 
●Την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας. 
●Άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων. 
●Προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών. 
●Στήριξη των καταγγελιών και των ατόμων που έχουν ήδη εκτεθεί. 
●Η συνέλευση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να λάβουν ανοιχτά θέση, να  στηρίξουν και να προστατέψουν έμπρακτα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. 
 
Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου με τον εν λόγω καθηγητή να παραδίδει το πρώτο του μάθημα την ίδια μέρα σε εξαιρετικά οξυμένο κλίμα.  
 
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν τον αναβρασμό που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθόν χρόνο εξετάζονται μάρτυρες και  υποβάλλονται ένορκες καταθέσεις στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ναυπλίου.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ δίνει ο 30χρονος που πνίγηκε με σουβλάκι
Αγωνία για εκπαιδευτικό: Ο γιος της νόσησε από αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα
Ο γιος της εκπαιδευτικού νόσησε αιφνιδίως από αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα με φαρμακοανθεκτικές επιληπτικές κρίσεις
Αγωνία για εκπαιδευτικό: Ο γιος της νόσησε από αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα
ΔΙΕΚ
ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία στις 50 ΕΠΑΣ
Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας αντίστοιχα) για δύο έτη.
ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία στις 50 ΕΠΑΣ