ΑΠΘ: «Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας» λέει ο πρύτανης για τον τερματισμό κατάληψης στο ίδρυμα
Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ για την επιχείρηση τερματισμού νέας κατάληψης σε εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την αστυνομική επιχείρηση τερματισμού κατάληψης εργαστηριακού χώρου, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε Κράτος Δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στην επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «έπειτα από τον τερματισμό μιας αυθαιρεσίας που διήρκεσε 34 χρόνια, οι κοσμήτορες της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σχολής Θετικών Επιστημών ενημερώθηκαν για την παρεμπόδιση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας από ομάδα αγνώστων, που κατέλαβε εργαστηριακό χώρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, ο οποίος μάλιστα περιέχει πολλά ευαίσθητα όργανα μεγάλης αξίας καθώς και εύφλεκτο υλικό».

«Τα εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εξοπλιστεί με χρήματα των φορολογουμένων, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε αυτά να διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να στεγάζουν άτομα που επιθυμούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς ομηρίας της βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο πανεπιστήμιο», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Απόπειρες περιθωριακών στοιχείων, τα οποία με όχημα τη βία και έκνομες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τις σπουδές των νέων παιδιών, δεν είναι ανεκτές. Θυμίζω ότι στον χώρο της κατάληψης που υπήρχε επί 34 χρόνια σε κτίριο του Τμήματος Βιολογίας ξεκίνησε η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου η έξοδος γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι σήμερα ο ασφαλισμένος
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
κρέας
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;