ekpaideutikoi kinitopoiisi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία - Στάση εργασίας τη Δευτέρα και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας - Προβληματισμός και για τα Πανεπιστήμια

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας φέρνει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποτελούν «κόκκινο πανί» για διδάσκοντες και γονείς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, εν μέσω νέας «έκρηξης» κρουσμάτων λόγω Όμικρον.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00 τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, καλώντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 13.30 μμ, στο υπουργείο Παιδείας.

«Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων η κα Κεραμέως θυμήθηκε την ΟΛΜΕ και εδέησε να την καλέσει σε συνάντηση προκειμένου να «συζητηθούν» τα ήδη ειλημμένα μέτρα που εξήγγειλε!! Είναι ήδη γνωστό ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην κινητοποίηση καλούν και άλλα σωματεία εκπαιδευτικών, όπως η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, ενώ αναμένονται κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις, όπως στην Κέρκυρα.

Είναι αλήθεια ότι η κ. Κεραμέως απηύθυνε κάλεσμα σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για συνάντηση μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μεταφέροντας απλά όσα ανέφερε κατά την επίσημη ενημέρωση

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας έκανε σαφές σε όλους τους τόνους προς τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, ενώ σε ζητήματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ, όπως η αναστολή της αξιολόγησης και της τράπεζας θεμάτων, η κ. Κεραμέως το υπουργείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω ενέργεια.

«Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης»

Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα το «μέτρο» 50%+1, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα λόγω κρούσματος.

«Αποτελεί άραγε αποτελεσματικό μέτρο προστασίας η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ; Με ποια λογική παραμένει σε ισχύ το αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο πρωτόκολλο βάσει του οποίου για να κλείσει ένα τμήμα χρειάζεται να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών και μαθητριών μας; Εκτός αν θεωρούμε ότι η επέκταση των σελφ τεστ και σε εμβολιασμένους θα λύσει το πρόβλημα!», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της.

«Τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και Παιδείας είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 76ου δημοτικού Αθηνών, οι οποίοι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:

«Ενώ, λοιπόν, αυξάνονται τα rapid test σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, δεν αυξάνονται αντίστοιχα τα σημεία που μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να εξεταστούν δωρεάν. Πάλι εμείς οι γονείς θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη ή θα περιμένουμε σε ατελείωτες ουρές για ένα δωρεάν rapid test. Εξάλλου η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει την απαράδεκτη πρόβλεψη του 50%+1, δηλαδή να νοσούν πάνω από τα μισά παιδιά για να κλείσει ένα τμήμα. 

Τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και Παιδείας είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης! Είναι πρωτόκολλα ταλαιπωρίας και οικονομικής αφαίμαξης των γονιών! Για τρίτη σχολική χρονιά τα σχολεία ανοίγουν χωρίς επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων και τώρα πολλά τμήματα κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά, επειδή εκπαιδευτικοί θα νοσούν ή θα βρίσκονται σε καραντίνα».

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις ανακοινώσεις που καταφθάνουν συνεχώς στο alfavita.gr, αποτυπώνοντας το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ανοιχτά και ασφαλή δημόσια σχολεία τώρα ή παράταση διακοπών για λίγες ημέρες

Την ίδια ώρα, πλήθος εκπαιδευτικών διατυπώνει την άποψη ότι τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας διδασκόντων, μαθητών και των οικογενειών τους.

«Αρνούμαστε να συνηθίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους, την διάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας, το δυσβάστακτο κόστος για διαγνωστικά τεστ, και το γενικότερο όργιο των κυβερνητικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών! Καταδικάζουμε τη ρητορική του φόβου από τις δυνάμεις εκείνες που καλούν την κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία!Τα Δημόσια Σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και με ασφαλείς όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας σε ανακοίνωσή τους.

«Απευθύνουμε έκκληση να μην μετατραπούν τα παιδιά μας σε πειραματόζωα και τα σχολεία σε τόπους υπερμετάδοσης της νόσου και διάδοσης του ιού στις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς», σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, ζητώντας ολιγοήμερη παράταση διακοπών.

Σε δήλωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση που «ανοίγει τη Δευτέρα τα σχολεία ανοχύρωτα, με μόνο ένα επιπλέον self test, επικαλούμενη δήθεν τη διεθνή εμπειρία», και τονίζει: «Είναι αναγκαία η μικρή παράταση των διακοπών για να μπορέσει να ανασάνει το ΕΣΥ, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα κατέχει αναλογικά το μαύρο ρεκόρ παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ».

Δωρεάν self tests σε εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, αλλά στον «αέρα» οι καθηγητές στα φροντιστήρια

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκύπτουν για τη λειτουργία της Εκπαίδευσης συνολικά από την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώ προβλέπεται η χορήγηση δωρεάν self tests σε εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, στον «αέρα» παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στα κέντρα ξένων γλωσσών, τα φροντιστήρια, αλλά και τα απογευματινά τμήματα των ιδιωτικών σχολείων, καθώς δεν υπάρχει σχετική διευκρίνιση από το υπουργείο Παιδείας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διδασκόντων καλείται κατά συνέπεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Προβληματισμός και για τα Πανεπιστήμια

Τέλος, σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τη λειτουργία των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πανεπιστημιακούς και φοιτητές..

Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει αγνοήσει συστηματικά τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της, επιμένοντας σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία».

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητά να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα δωρεάν τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, να παρασχεθεί ρητά από το υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στα ιδρύματα για τη διασφάλιση των όρων εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διενέργεια των εξετάσεων με υγειονομική ασφάλεια.

«Ποιο ακριβώς επιστημονικό κριτήριο οδηγεί στην απόφαση να τσουβαλιάζονται 200 και 300 άτομα ανά αμφιθέατρο, ενώ ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη “Ο” ;», διερωτάται μεταξύ άλλων από την πλευρά του φοιτητής, αναφορικά με την επαναλειτουργία των ΑΕΙ τη Δευτέρα, σε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως γνωτοποίησε σε συνέντευξή της υπουργός Παιδείας την Παρασκευή, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία για τα πανεπιστήμια, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα μαθημάτων και εξεταστικής. 

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατασκηνωσεισ.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Εκπαιδευτικοί: Το κόστος για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για μία περίοδο (2 εβδομάδες), κυμαίνεται για κάθε παιδί από...
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα για την καταχώρηση τηλεφώνου προκειμένου να έρθει η ενημέρωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών 2024, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την...
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
ypaith
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα
Δείτε την απόφαση με τα ονόματα
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα