foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro3
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων με συγκεκριμένα μέτρα ζητά η ΠΟΣΔΕΠ - «Όχι» σε νέα επικοινωνιακή διαχείριση από το υπουργείο Παιδείας

Δέσμη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει αγνοήσει συστηματικά τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της, επιμένοντας σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία».

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητά να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα δωρεάν τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, να παρασχεθεί ρητά από το υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση των Ιδρυμάτων για τη διασφάλιση των όρων εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διενέργεια των εξετάσεων με υγειονομική ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ:

Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων στα πανεπιστήμια μετά τις διακοπές των εορτών και ιδίως ενόψει της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας.

Κατά το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας έχει αγνοήσει συστηματικά τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ και των πανεπιστημίων, επιμένοντας σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία, και σε μέτρα που υποκρύπτουν μια πολιτική τύπου «ανοσία της κοινότητας».

Παράλληλα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αδιαφορεί για τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που αναδείχθηκαν δραματικά από τις απαιτήσεις αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει και πάλι ότι τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στα ΑΕΙ δεν μπορεί να επιβάλλονται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της ευθύνης των διδασκόντων για την οργάνωση της διδασκαλίας.

Είναι αυτονόητο ότι, όπου δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή η εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να επιτρέπεται η προσαρμογή τους, με εναλλακτικές και πιο αυστηρές επιλογές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της εκπαίδευσης, με πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.

Δεδομένης της κρισιμότητας της τρέχουσας κατάστασης, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί κατεπειγόντως

• να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα δωρεάν τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα,

• να παρασχεθεί ρητά από το Υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων,

• να δοθεί έκτακτη ενίσχυση των Ιδρυμάτων για τη διασφάλιση των όρων εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διενέργεια των εξετάσεων με υγειονομική ασφάλεια,

• τα συλλογικά ακαδημαϊκά όργανα να ανταποκριθούν χωρίς καθυστέρηση στις απαιτήσεις αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που αναμένεται να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα.

Η Ε.Γ. ζητά επίσης την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Τέλος η ΕΓ υπενθυμίζει ότι οι διδάσκοντες έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το μάθημά τους διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, και, σε περίπτωση που διαπιστώνουν μη συμμόρφωση ή ελλιπή τήρηση των οριζόμενων μέτρων, να το διακόψουν ή να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περίοδος
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο...
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;