Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για το άνοιγμα των σχολείων - Τι λένε οι ειδικοί
Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Στην αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, λόγω του νέου πανδημικού κύματος με τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση στις 10 Ιανουαρίου, με το σενάριο της τηλεκπαίδευσης να απορρίπτεται και τους ειδικούς να προκρίνουν το αυξημένο testing πριν την επάνοδο στις σχολικές αίθουσες.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πρωτόκολλα, ενώ ήδη έχουν ανασταλεί όλες οι σχολικές εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας.

«Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Κυριακής.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης, και ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, επισήμανε ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ότι αυτό που παρακολουθείται μόνο, είναι αν ληφθούν περισσότερα μέτρα και υπάρξουν ειδικότεροι όροι για την ασφάλεια των μαθητών.

Μαθητές στο σχολείο

Οι ανησυχίες των ειδικών: «Εάν έχουμε 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις "ανοίγουν"»

«Εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις "ανοίγουν τα σχολεία, είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι στο σχολείο κόλλησε κορονοϊό η 16χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαθήτρια κόλλησε από συμμαθήτριά της τη νόσο στις 21-22 Δεκεμβρίου, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία.

Η συμπτωματολογία της 16χρονης ήταν ελαφριά, όπως ανέφερε, χωρίς να ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς προσομοίαζε αυτή της γρίπης. Αυτό σε συνδυασμό με τα αρνητικά τεστ, οδήγησε σε εφησυχασμό.

Ουσιαστικά, το ψευδές αποτέλεσμα του self test δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. «Η συμπτωματολογία είναι αυτή που θα πρέπει να μάς κινητοποιήσει», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε: «Μην φτάσουμε στο παρά πέντε, ούτε ο καθένας να πάρει ένα οξύμετρο και να μετράει το οξυγόνο. Υπάρχουν γιατροί».

Πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

«Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτουργεί οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λαπ τοπ» είπε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παρέμβαση Γ. Χριστόπουλου (Προέδρου ΟΙΕΛΕ) για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το ΑΣΕΠ
Το νομικό παράδοξο του ΑΣΕΠ: Αναγνωρίζει συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά «μπλοκάρει» τα πλήρη διοριστήρια
Παρέμβαση Γ. Χριστόπουλου (Προέδρου ΟΙΕΛΕ) για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το ΑΣΕΠ
αναπληρωτές
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς δηλώνετε περιοχές – Πλήρης οδηγός
Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε – Χαμηλοί μισθοί, υψηλά ενοίκια και τα «ψιλά γράμματα» των τοποθετήσεων
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς δηλώνετε περιοχές – Πλήρης οδηγός