ειδική αγωγή σεμινάριο
apth-foitites
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/INTIME NEWS
Οι φοιτητές καλούν στο συλλαλητήριο των σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 18:00, στο Σύνταγμα

"Η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να κάμψει τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, επιχειρεί τώρα να εκβιάσει τα Πανεπιστήμια περικόπτοντας τη χρηματοδότηση αν δεν εφαρμόσουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική. Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά, το 20% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων θα κατανέμεται με βάση την κυβερνητική «αξιολόγηση» και με τα κριτήρια της αγοράς που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα"

Αυτό αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σε ανακοίνωσή του για τον προϋπολογισμό  και τονίζει ότι "Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Αντί τα πιο «αδύναμα» ΑΕΙ να στηρίζονται ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, «τιμωρούνται» με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω, η λειτουργία τους να εξαρτάται από χορηγούς και από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών"

Οι φοιτητές καλούν στο συλλαλητήριο των σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 18:00, στο Σύνταγμα

Ολη η ανακοίνωση του ΜΑΣ

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και την φοροληστεία των οικογενειών μας!

Για ακόμη μια χρονιά αρνούνται να καλύψουν τα 3.000 κενά σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, τις ελλείψεις σε υποδομές και εστίες, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας παρά την έξαρση της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την «οικονομική κρίση» κα πότε «τις θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη». Σε κρίση και ανάπτυξη ο μεγάλος χαμένος είναι η Παιδεία!

Ενώ οι οικογένειές μας πληρώνουν σταθερά το 95% των φόρων και φέτος θα πληρώσουν επιπλέον 1,3 δις φόρους θέλουν να μας πείσουν πώς «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ανάγκες μας και πως «είναι φυσιολογικό» να πληρώνουμε για τις σπουδές μας, να πετιούνται χιλιάδες φοιτητές εκτός σπουδών γιατί δεν αρκούν οι εστίες ή δεν κατάφεραν να πάρουν μετεγγραφή.

Όμως «λεφτά υπάρχουν», για να χαρίζουν:

 • 7,5 δις € για τις επεμβάσεις και τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.

 • 11 δις € επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που:

 • μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ.

 • η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 18%, τα επιδόματα ανεργίας να κόβονται κατά 199.000.000€

Η υποχρηματοδότηση των σχολών γίνεται θηλιά για να αποδεχτούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική! Ο εκβιασμός δε θα περάσει!

Η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να κάμψει τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, επιχειρεί τώρα να εκβιάσει τα Πανεπιστήμια περικόπτοντας τη χρηματοδότηση αν δεν εφαρμόσουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική. Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά, το 20% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων θα κατανέμεται με βάση την κυβερνητική «αξιολόγηση» και με τα κριτήρια της αγοράς που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα. Μια ματιά στα κριτήρια του υπουργείου αρκεί:

 • Τα κριτήρια «ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών» και «αναλογία φοιτητών-διδασκόντων» με δεδομένες τις μηδενικές προσλήψεις καθηγητών και τα ανύπαρκτα μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών σημαίνουν: διαγραφές φοιτητών, επιβολή διδάκτρων για όσους ξεπερνούν τα κανονικά έτη σπουδών (ν), μείωση των εισακτέων και των μετεγγραφέντων.

 • Τα κριτήρια «αριθμός πατέντων και spin-off εταιριών» και «πώληση υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» σημαίνει μεγαλύτερη υποταγή της έρευνας στα μονοπώλια, απόρριψη ερευνητικών έργων που δεν έχουν άμεσο εμπορικό κέρδος, πανεπιστήμια που επενδύουν εκατομμύρια σε εταιρίες (και αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο) αντί να επενδύουν στη γνώση και την εκπαίδευση των φοιτητών.

 • Το κριτήριο «χρηματοδότηση από εταιρίες και χορηγούς» σημαίνει τα ΑΕΙ «να βγουν στην πιάτσα» για να μπορούν να λειτουργήσουν.

 • Το κριτήριο «οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης» σημαίνει αφαίρεση γνώσεων από το πτυχίο και πώληση τους σε πανάκριβες και αμφιβόλου ποιότητας πιστοποίησες από τα ιδρύματα. Οι απόφοιτοι γίνονται πελάτες και τα ΑΕΙ υποβαθμίζονται σε κέντρα κατάρτισης τύπου «σκοϊλ ελικίκου».

 • Το κριτήριο «πλήθος ξενόγλωσσων προγραμμάτων» σημαίνει τη γενίκευση των προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, σηματοδοτεί την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με μοναδικό κριτήριο το πορτοφόλι και οδηγεί σε δυσανάλογο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και τους καθηγητές κάθε τμήματος.

Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Αντί τα πιο «αδύναμα» ΑΕΙ να στηρίζονται ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, «τιμωρούνται» με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω, η λειτουργία τους να εξαρτάται από χορηγούς και από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών.

Η οικονομική ασφυξία και η καταστολή των φοιτητών με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη είναι το μέσο για να καταφέρουν να εφαρμόσουν την πολιτική περαιτέρω υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των σπουδών μας. Αυτή την πολιτική έρχεται να εμπλουτίσει και ο νέος νόμο-πλαίσιο που προβλέπει τις καταργήσεις δεκάδων τμημάτων, την ίδρυση νέων σχολών "Β' κατηγορίας" τεχνολογικής εκπαίδευσης, την περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων, την επιβολή νέων ταξικών φίλτρων & εξετάσεων για την εισαγωγή στο τμήμα, την απευθείας συμμετοχή επιχειρηματιών στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς φοιτητές. Απέτρεψαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανάγκασαν τα υπουργείο να ανοίξει τις σχολές, απέσπασαν ορισμένα μέτρα ανακούφισης. Με τη μαζική μας συμμετοχή, την πλατειά ενημέρωση όλων των φοιτητών, την οργάνωση και τον αγώνα μας θα μείνουν στα χαρτιά οι αντιεκαιδευτικοί νόμοι και οι εκβιασμοί!

Διεκδικούμε:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολών μας!

 • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

 • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων.

 • Καμία σκέψη για χτύπημα των Φοιτητικών Συλλόγων, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικές διώξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί-μαθητές: Βήμα - βήμα πώς θα αποζημιωθείτε για γυαλιά οράσεως χωρίς να περιμένετε στην ουρά
Τι ισχύει με την αποζημίωση γυαλιών για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Η αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας...
Εκπαιδευτικοί-μαθητές: Βήμα - βήμα πώς θα αποζημιωθείτε για γυαλιά οράσεως χωρίς να περιμένετε στην ουρά
Ρατσιστικές (;) επιθέσεις, τα ξημερώματα, με μαχαιρώματα σε βάρος 2 ατόμων σε Κηφισιά και Ομόνοια
Πρόκειται για 2 διαφορετικές περιπτώσεις στην Κηφισιά και την Ομόνοια. Ωστόσο και στις δυο οι χτυπημένοι είναι αλλοδαποί.
Ρατσιστικές (;) επιθέσεις, τα ξημερώματα, με μαχαιρώματα σε βάρος 2 ατόμων σε Κηφισιά και Ομόνοια
Meloni
Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε και πάει για πρωθυπουργός
Εκατό χρόνια λοιπόν μετά την Πορεία στη Ρώμη των μελανοχιτώνων του, η 45χρονη μεταφασίστρια ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη στα μεταπολεμικά χρονικά...
Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε και πάει για πρωθυπουργός