Πέθανε ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Πληροφορίες για τραγική κατάληξη - Ήταν Ομότιμος Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Συλλυπητήρια Κεραμέως

Θλίψη στο χώρο της φιλολογίας και στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ο αιφνίδιος θάνατος του πανεπιστημιακού καθηγητή Ιωάννη Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. 

Ο Ι.Καζάζης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς.

EDIT: Νέες πληροφορίες

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρονται σε απαγχονισμό. "O Καζάζης εντοπίστηκε απαγχονισμένος από υπάλληλο του δημαρχείου, ο οποίος και κάλεσε άμεσα την αστυνομία. Η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου, ωστόσο, φαίνεται ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας"

 

Τη θλίψη τους για το θάνατό του εξέφρασαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν.Παπαϊωάννου , η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός κ.Ζ.Μακρή και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καζάζης 

Ο Ιωάννης Καζάζης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1947), με προπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και μεταπτυχιακές (MA & PhD) στα πανεπιστήμια του Illinois at Urbana-Champaign & Yale. Ειδικός ερευνητής στο Center for Hellenic Studies του Harvard, στην Ακαδημία Επιστημών της Αυστρίας, και στο Πανεπιστήμιο της N. Dakota (στη Λεξικογραφία). Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Από το 1979: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Παράλληλα και διαδοχικά: Πρόεδρος του «Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (ΑΠΘ), Συντονιστής Έρευνας στο «Κέντρο Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (Ακαδημία Αθηνών), Διευθυντής Μικρών Γλωσσών στον Atlas Linguarum Europae. Από το 1994: Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» και Διευθυντής των Τμημάτων Λεξικογραφίας και Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

Από το 2010: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκτεταμένο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην κλασική φιλολογία (άρθρα και/ή μονογραφίες για τη Λυρική Ποίηση, την Ιστοριογραφία, το επιγραφικό Επίγραμμα, την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη), στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Λεξικογραφία (έκδοση έξι τόμων του Μεσαιωνικού Λεξικού Κριαρά, του πρώτου τόμου του Modern Greek-English Dictionary του D.J. Georgacas, ενός μεσαιωνικού λεξικού στον Δημοσθένη και δύο προλεξικογραφικά έργα για το έργο του Μακρυγιάννη και ένα για το ποιητικό έργο του Σεφέρη.

Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για την απώλεια του καθηγητή Ι. Καζάζη 

 

Με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του φιλολόγου, ομότιμου καθηγητή Ιωάννη Καζάζη, προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Με την εδραία επιστημονική συγκρότησή του, συνετέλεσε στη διάδοση και την εμβάθυνση των γλωσσικών σπουδών στη χώρα μας. Με πνεύμα σύγχρονο και δημοκρατικό, με αποτελεσματικότητα και γνώση των ιδιαίτερων αναγκών γλωσσικής παιδείας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ο καθηγητής Καζάζης μαζί με τους συνεργάτες του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, διαμόρφωσαν, μακριά από τους πειρασμούς του νεο-λογιωτατισμού, τις προϋποθέσεις για την ανοιχτή πρόσληψη της νεοελληνικής γλώσσας στην ιστορική της εξέλιξη, όπως μαρτυρεί και η έκδοση του πολύτιμου έργου του Αρχείου Κριαρά.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αλλά και μετά, σε πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία της νεοελληνικής στον Απόδημο Ελληνισμό, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής διδασκαλίας. Μπόρεσα έτσι να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο το έργο και την προσωπικότητά του.

Στην οικογένεια και τους συνεργάτες του καθηγητή Καζάζη απευθύνω θερμά συλλυπητήρια. 

Δήλωση Ζέττας Μακρή

"Μια σημαντική απώλεια για την Ελλάδα, την ακαδημαϊκη κοινότητα, την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό. 

Ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άοκνος υπερασπιστής της ελληνικής γλώσσας δεν είναι πια κοντά μας. 

Από την αρχή, ακόμα, της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Παιδείας υπήρξε συνοδοιπόρος και σύμμαχος με την επιστημοσύνη και το κύρος του, με την ανθρώπινη πλευρά του και την άρτια, πολύπλευρη και, πάντα, ουσιαστική θεώρησή του στα πράγματα. 

Η Ελλάδα έχασε έναν άνθρωπο ταγμένο στην προάσπιση της ελληνικότητας, έναν επιστήμονα παγκόσμιου βεληνεκούς με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές περιβάλλον, έναν υπερήφανο Έλληνα, που διαλαλούσε την ελληνική γλώσσα στα πέρατα του κόσμου, όπου μπορούσε να ηχήσει η ελληνική καρδιά. 

Μείναμε φτωχότεροι αλλά η απουσία του μας ενώνει στον σκοπό, που ο ίδιος υπηρέτησε με πίστη, αφοσίωση και υποδειγματική παιδαγωγική μέριμνα και στόχευση στις έννοιες και τις αξίες του ελληνισμού, με τη συντήρηση της ελληνικής ταυτότητας και την καλλιέργεια της ελληνικότητας, όπου υπάρχουν Ελληνες "Προετοιμάζοντας για όλους μας τις καλύτερες μέρες, που με ιστορική νομοτέλεια δεν θα αργήσουν να ξημερώσουν για την πατρίδα" σύμφωνα με τον ίδιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή, με συνεργασία CVC και Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, πήρε την πρώτη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω