Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Menelaos Myrillas / SOOC
Την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία - Αναλυτικά οι τέσσερις άξονες για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αυτονομία σχολείων, δομές εκπαίδευσης, εκκλησιαστική εκπαίδευση - Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νέο πολυνομοσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας. Το πολυνομοσχέδιο παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργικό Συμβούλιο .

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολικών μονάδων, το οποίο έρχεται μετά από μια δύσκολη σχολική χρονιά με κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας αλλά και με φόντο την σχεδόν καθολική αποχή των εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. 

Επιπλέον περιλαμβάνονται τομές, όπως το πολλαπλό βιβλίο, η αποκέντρωση και ευελιξία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, η αξιολόγηση μαθητών με μεθόδους, όπως η «ανεστραμμένη τάξη».

Οι 4 άξονες του νομοσχεδίου

- Αυτονομία σχολείων - Ενίσχυση εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς

Θα δοθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελευθερία στην οργάνωση της διδασκαλίας, στους εκπαιδευτικούς, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση στον ρόλο του διευθυντή.

- Αξιολόγηση εκπαιδευτικών 

Η διαδικασία αξιολόγησης θα έχει στόχο την βελτίωση των εκπαιδευτικών με σκοπό την ενδυνάμωση και την διαρκή βελτίωση και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα. Επιπροσθέτως, η διαδικασία αναφέρεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «αποτελεσματική αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

-Δομές εκπαίδευσης

Ως κρίσιμος πυλώνας χαρακτηρίζεται η ίδρυση θέσεων που θα έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επί της ουσίας, θα αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς και θα καταστήσουν τις νέες Δομές Εκπαίδευσης και υποστήριξης για το αυτόνομο σχολείο.

-Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Ως στόχος του ορίζεται να τεθεί μια νέα βάση με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Εν συντομία, η ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε υποψήφιους κληρικούς.

Πρόσκληση Ν. Κεραμέως στα κόμματα

Παράλληλα με τις εξελίξεις που τρέχουν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απεύθυνε πρόσκληση σε διάλογο στους τομεάρχες Παιδείας των κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου να συζητηθούν οι θέσεις και οι απόψεις τους γύρω από το επερχόμενο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Συνάντηση Κεραμέως με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ - Εκτός η ΟΙΛΕ

Η συνάντηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, με τα ΔΣ της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με πρωτοβουλία του υπουργείου, όπου παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. 

Η ηγεσία του Υπουργείου απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, κατέγραψε σκέψεις τους και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του διαλόγου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από τον διάλογο αποκλείστηκε η ΟΙΕΛΕ, παρά το γεγονός ότι το νέο νομοσχέδιο αφορά και την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και σχολείων. 

ΟΛΜΕ: «Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα είναι σκληρή»

Η ΟΛΜΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της, μετά τη συνάντηση με την υπουργό, πως το μοντέλο αξιολόγησης θα είναι «σκληρό με τιμωρίες, ακόμα και με απολύσεις».

Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση τους θα γίνεται με την εξής 4βαθμη περιγραφική κλίμακα Μη ικανοποιητικός, Ικανοποιητικός, Πολύ Καλός, Εξαιρετικός.

Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, μέσα από την πρόβλεψη για εμπορική αξιοποίηση των σχολικών αιθουσών, προκειμένου το «αυτόνομο σχολείο» να έχει επιπλέον έσοδα.

Ν. Φίλης: «Επανέρχονται παλαιοκομματικά πρότυπα»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αντιθέτως, δήλωσε ότι επανέρχονται, επίσης, παλαιοκομματικά πρότυπα, όπως ο παντοδύναμος διευθυντής σχολικής  μονάδας, καθώς και ο αλήστου μνήμης «επιθεωρητισμός» με πρόσχημα την αξιολόγηση. Στην ουσία,  εξαφανίζεται ο Σύλλογος Διδασκόντων και το σχολείο ολοένα και περισσότερο προσομοιάζει με «υποκατάστημα» εμπορικής αλυσίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα,» Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Μαθητές στο σχολείο
Σχολεία: Ανησυχία για τα κρούσματα στις Συκεές - «Θα κλείσουν και άλλα τμήματα»
Την ανησυχία τους για τα κρούσματα σε μαθητές εκφράζουν ο δήμαρχος Νεάπολης καθώς και ο διευθυντής του 10ου δημοτικού της περιοχής και ζητούν self...
Σχολεία: Ανησυχία για τα κρούσματα στις Συκεές - «Θα κλείσουν και άλλα τμήματα»
Κινητοποιήσεις
Τοποθετήσεις αναπληρωτών: Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 2.30 μ.μ, οι εκπαιδευτικοί της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αιτήματα την κάλυψη όλων των...
Τοποθετήσεις αναπληρωτών: Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Τράπεζα Θεμάτων – Φυσικοί: Προβληματισμός για την αυξημένη διδακτέα ύλη
Μη ρεαλιστική αντιστοιχία μεταξύ των διδακτικών ωρών και της έκτασης και της δυσκολίας της διδακτέας ύλης «βλέπουν» οι φυσικοί
Τράπεζα Θεμάτων – Φυσικοί: Προβληματισμός για την αυξημένη διδακτέα ύλη