Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
sxoleia-mathites-ekpaideusi
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Τα ψευδώς θετικά self tests, η ελλιπής ενημέρωση, οι διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, οι αυθαιρεσίες ορισμένων διευθυντών και άλλα σοβαρά ευτράπελα

Σε θολό τοπίο άνοιξαν χτες τα σχολεία, με μεγάλες ελλείψεις και ανοργανωσιά όσον αφορά στην προμήθεια και τις δηλώσεις των self tests.  Για εκατοντάδες «ψευδώς θετικά» self test μίλησαν  λόγο γονείς μαθητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, άλλοι δεν μπόρεσαν να τα δηλώσουν στην πλατφόρμα και την ίδια στιγμή, το υπουργείο παιδείας ενημέρωσε πλήρως για τις δραστηριότητες της υπουργού και της υφυπουργού, αλλά δεν είπε έστω μια κουβέντα για το μπάχαλο και κυρίως για το πόσα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν τελικά...

Ενδεικτική της ανοργανωσιάς, είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ.Ηρακλείου: "Για μια ακόμα φορά τα σχολεία ανοίγουν με απίστευτη προχειρότητα και ανευθυνότητα από την κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί σε πολλά σχολεία αρκετά παιδιά βρήκαν κλειστή την πόρτα αφού οι γονείς τους δεν κατάφεραν να μπουν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test εξαιτίας των σοβαρών τεχνικών δυσκολιών που υπήρχαν από την Κυριακή το απόγευμα. Επιπλέον αρκετοί γονείς που έκαναν το τεστ στα παιδιά τους και βγήκε ψευδώς θετικό, καθώς το επανέλαβαν σε μονάδα του ΕΟΔΥ και βγήκε αρνητικό. Όλα αυτά δείχνουν ότι  η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη. Αντί όμως η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές Μονάδες Υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι σε εμάς τους γονείς, στα παιδιά μας και στους δασκάλους τους..."

Άγνοια;

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας είναι επίσης ότι (μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον) το υπουργείο Παιδείας που είχε σπεύσει να μας ενημερώσει αναλυτικά για τις χθεσινές δραστηριότητες της κ.Κεραμέως και της κ.Μακρή -που την υποδέχθηκαν με τραγούδια και λουλούδια στο Βόλο όπως μάθαμε-  έκρινε αχρείαστο να αναρτήσει τα σχολεία ή τμήματα που εμφανίστηκαν κρούσματα κορονοϊού στην ιστοσελίδα του, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα η σελίδα αυτή ενημερωνόταν πολύ τακτικά, ώστε να μπορέσει η κ.Κεραμέως να λέει ότι τα σχολεία και τμήματα που κλείνουν είναι ελάχιστα. Αλλά ούτε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ.Πελώνη είπε κάτι σχετικά, παρά τις πληροφορίες για 3.000 θετικά self tests. Από το υπουργείο Παιδείας μάλιστα χθες παρέπεμπαν στον ΕΟΔΥ για πληροφορίες σε σχέση με το πόσα από αυτά τα θετικά self tests αποδείχθηκαν εντέλει θετικά και μετά από τον επανέλεγχο. Όμως ούτε στην απογευματινή ενημέρωση διευκρινίστηκε τι τελικά συνέβη, αν και κατά την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ.Μαρία Θεοδωρίδου ακόμα και  3.000 κρούσματα να ήταν, αποτελούν χαμηλό ποσοστό.  Θεωρούν δηλαδή σημαντικό να μάθουμε με κάθε λεπτομέρεια ότι η κ.Κεραμέως πήγε σε σχολείο στην Εύβοια κι ότι την κ.Μακρή την έραναν με λουλούδια, αλλά όχι τι ακριβώς συμβαίνει επιδημιολογικά στα σχολεία;

Και αυθαιρεσίες

Σε ορισμένα σχολεία, υπάρχουν καταγγελίες (πχ σε Δημοτικό του Νέου Κόσμου) ότι η διευθύντρια δεν δεχόταν χειρόγραφες βεβαιώσεις και απαιτούσε βεβαιώσεις από την πλατφόρμα, η προσκόμιση του ίδιου του σελφ τεστ! Πέρα από το γέλιο που προκαλούν τέτοιες ακραίες αυθαιρεσίες όμως, η ταλαιπωρία των οικογενειών ήταν μεγάλη καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αντιμετώπισαν το πρόβλημα της πεσμένης πλατφόρμας, για το οποίο καμιά εξήγηση δεν έδωσε η κυβέρνηση, πέρα από το να υψώσει ξανά το δάχτυλο στους γονείς που προσπάθησαν ταυτόχρονα σε μικρό χρονικό διάστημα να μπουν για να τυπώσουν βεβαιώσεις ρίχνοντας το σύστημα. Σα να μην το ήξερε η κυβέρνηση και να αιφνιδιάστηκε δηλαδή.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σάββατο, αποφασίστηκε να μην διανεμηθούν self test από τα φαρμακεία ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα τελευταία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να τα προμηθευτούν. «Ας πάνε να το πάρουν 8 η ώρα το πρωί που θα ξανανοίξει το σύστημα και ας πάνε το παιδί 9 η ώρα στο σχολείο» δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, χωρίς να υπολογίζει τους εργαζόμενους γονείς που εκείνη την ώρα οφείλουν να βρίσκονται στην εργασία τους.

Διαμάχη για τα Φροντιστήρια

Την ίδια στιγμή, καθηγητές σε φροντιστήρια γνωστοποιούν με επιστολές τους στο alfavita ότι ενώ πήγαν στα φαρμακεία να παραλάβουν τα self test τους ενημέρωσαν ότι η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα και ότι δεν το δικαιούνται δωρεάν.  Στα ιδιωτικά σχολεία και στα Φροντιστήρια, “μαύρη τρύπα” στην αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορεί να αποδειχθούν οι αδήλωτοι εκπαιδευτικοί, που -κατά την ΟΙΕΛΕ- ανέρχονται σε χιλιάδες.

“Υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό και υπήρξαν καμιά δεκαριά που μας ενημέρωσαν από το πρωί ότι δεν έχουν πρόσβαση στα self tests, αλλά αυτό νομίζω ότι αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια. Εκεί γενικώς θα είναι προβληματική η κατάσταση γιατί σχεδόν το ένα τρίτο είναι εντελώς αδήλωτοι. Αυτοί ούτε πρόσβαση σε σελφ τεστς ούτε σε εμβολιασμό μπορούν να έχουν. Μας λένε κάποιοι εκπαιδευτικοί στους χώρους αυτούς ότι ιδιοκτήτες αγοράζουν (!) τα σελφ τεστς προκειμένου να μην τους δηλώσουν στην Εργάνη”, είπε χαρακτηριστικά στο alfavita.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ κ.Γ.Χριστόπουλος.  Η ΟΙΕΛΕ εξάλλου έχει ανακοινώσει ότι στα ιδιωτικά σχολεία, που υποτίθεται ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των εκπαιδευτικών σε self tests και εμβολιασμό παρατηρούνται τεράστια προβλήματα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας αδυνατεί να προμηθευτεί τα τεστ ή να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Τούτο είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανοχής που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση στη μη δήλωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Myschool αλλά και στη πλημμελή εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας είναι πολύ χειρότερη στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το ποσοστό των συναδέλφων μας που είτε δηλώνονται μερικώς είτε δεν δηλώνονται καθόλου υπερβαίνει το 45%. Τούτο σημαίνει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι εντελώς ανοχύρωτοι απέναντι στην πανδημία, ακόμη και εάν εξαγγείλετε άμεσα την άντληση στοιχείων από το ΠΣ Εργάνη για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Δεν πρέπει, επίσης να ξεχνούμε ότι πολλοί από τους χώρους αυτούς δεν πληρούν στοιχειώδεις όρους υγιεινής, διότι σε εξαιρετικά  μικρές αίθουσες διδασκαλίας συνωστίζεται πολύ μεγάλος αριθμός διδασκόντων και διδασκομένων'. 

Τι απαντούν τα Φροντιστήρια στην καταγγελία αυτή;

"Τα φροντιστήρια λειτούργησαν υποδειγματικά"

"Για όσους γνωρίζουν την ΟΙΕΛΕ δεν ξαφνιάζονται αφού η ιδεοληψία της σταθερά συμβαδίζει με την λάσπη, την παραπληροφόρηση και την φαντασιόπληκτη καταγγελιομανία της. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την τακτική του «πες πες, κάτι θα μείνει». Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. σταθερά κατώτερη των περιστάσεων δεν έχει κατανοήσει τον αγώνα των Φροντιστηρίων από την πρώτη καραντίνα μέχρι και σήμερα, έναν αγώνα ευθύνης και προσφοράς προς τους μαθητές και τις Οικογένειές τους, στήριξης του Συστήματος Παιδείας. Δεν έχει αντιληφθεί τον αγώνα χιλιάδων Φροντιστηρίων να επιβιώσουν, να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό από πέρυσι ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους μαθητές και να σταθούν όρθια και στην πιο πρόσφατη περίοδο του επτάμηνου κλεισίματός τους. Δεν γνωρίζει ότι τα Φροντιστήρια είναι νόμιμες Επιχειρήσεις, που ελέγχονται και φορολογούνται κανονικά, δίνοντας ταυτόχρονα μάχη επιβίωσης και μη απώλειας καμίας θέσης εργασίας. Δεν έχει πληροφορηθεί ότι στα διαστήματα που άνοιξαν, λειτούργησαν υποδειγματικά τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ έχει αδυναμία να τα δει όλα αυτά", ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδία των φροντιστών (ΟΕΦΕ)

Η αναξιοπιστία του self test

Βεβαίως οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επισημάνει -και συνέχιζαν και χθες να τονίζουν- ότι  το μόνο νέο μέτρο που προστίθεται στο άνοιγμα των σχολείων με τους παλαιούς ανεπαρκείς όρους, είναι τα self test, που ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά ουσιαστικά ως το μοναδικό μέτρο στα σχολεία από την Κυβέρνηση, καθίσταται αναποτελεσματικό για σωστή και αξιόπιστη διάγνωση αφού έχουν 50% αξιοπιστία ως προς τα αποτελέσματά τους και μάλιστα χωρίς την επίβλεψη και τη χρήση τους από τις δομές του ΕΟΔΥ. Επομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καταστούν ακόμη και προβληματικά ως προς τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα που δίνουν μια παραπλανητική αίσθηση ασφάλειας και δημιουργούν συνθήκες χαλάρωσης.

Η αναφορά αυτή επιβεβαιώθηκε ήδη χθες στα Ιωάννινα, όταν στα Ιωάννινα δεκάδες self test μαθητών βγήκαν θετικά ή οριακά θετικά, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε πως σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.  Υπήρξαν όμως αρκετές αναφορές από εκπαιδευτικούς και οικογένειες και για ελαττωματικά self test,  των οποίων τα φιαλίδια δεν περιείχαν καθόλου υγρό αντιδραστήριο. Για τον λόγο αυτό η ΕΛΜΕ Ικαρίας Φουρνων ζητά από τους εκπαιδευτικούς που αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα να κρατήσουν τη συσκευασία με τον αριθμό σειράς (LOT) του τεστνα το αναφέρoυν στο σχολείο τους και να την ενημερώσουν με μήνυμα στο email του σωματείου.

Αν σε ολα αυτά προσθέσουμε και την πιθανότητα ανειλικρινών δηλώσεων από μερίδα γονέων μαθητών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το self test αν και χρήσιμο, δε μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέτρο.

Ανεπαρκείς εμβολιασμοί

Εξάλλου οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκπαιδευτικούς, με τις δυο δόσεις ώστε να αποκτηθεί μια σχετικά ικανή ανοσιακή προστασία,  είναι ελάχιστοι και σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί ξαναμπαίνουν στις σχολικές τάξεις των 25 μαθητών χωρίς ουσιαστικά να είναι προστατευμένοι, παρότι πια έχει αποδειχτεί πως, ειδικά απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του covid19, οι μαθητές δεν έχουν καμία ιδιαίτερη άμυνα. «Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μετά από τη χθεσινή του συνάντηση με τη ΔΟΕ. Επίσης, η κ.Φώφη Γεννηματά μετά από τη δική της συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι είναι «χρήσιμα τα self tests αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες»

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ.Κικινής εξάλλου δήλωσε στον Real FM: «Με τα self test υπάρχει μεγάλο θέμα, πολλοί αναπληρωτές συνάδελφοι μου δεν ήταν καταχωρημένοι και έψαχναν πώς θα μπορέσουν να μπουν σήμερα στο σχολείο. Πολλοί θα χρειαστεί να κάνουν rapid test πριν μπουν στο σχολείο. Πολλοί μαθητές δεν βρήκαν γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εφοδιασμού σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι ζητήματα τα οποία υπάρχουν γιατί δεν ήταν πλήρως έτοιμη η αγορά να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που γέννησε η έναρξη των δημοτικών σχολείων».

Ανοικτά εντέλει τα σχολεία στο Μεσολόγγι

Ενδεικτική της μπερδεμένης κατάστασης και του θολού τοπίου είναι και η περίπτωση του Μεσολογγίου, όπου ενώ ο Δήμαρχος αποφάσισε λόγω της αύξησης κρουσμάτων, να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων έως και την Τετάρτη, οπότε και θα γινόταν επανεκτίμηση της κατάστασης, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας  αναίρεσαν την απόφαση! Επικαλέστηκαν παλαιότερη (12 Σεπτεμβρίου 2020) εγκύκλιο και ανέφεραν ότι «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται»

Να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σήμερα και το επόμενο διάστημα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προκηρύξεις ΑΣΕΠ για Χιλιάδες Διορισμούς και προσλήψεις στο δημόσιο - Βγαίνουν καθημερινά εδώ

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Μαθητεία: Συνειδητή απαξίωση; Υποψήφιοι μένουν εκτός, λείπουν καθηγητές
Πάνω από 3.000 νέοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την συνέχιση των σπουδών τους- Εκπαιδευτικοί επισημαίνουν και οργανωτικά λάθη στην εποπτεία
Μαθητεία: Συνειδητή απαξίωση; Υποψήφιοι μένουν εκτός, λείπουν καθηγητές
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εμπόρευμα στην αγορά μοριοδοτημένων υποψηφιοτήτων
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση. Βρισκόμαστε στην...
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εμπόρευμα στην αγορά μοριοδοτημένων υποψηφιοτήτων
sxoleia-mathites-ekpaideusi
Κενά στα σχολεία λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Ανεπαρκείς οι 4 φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών
Στη «μέγγενη» του κορονοϊού και των κενών τα σχολεία λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Κενά καλλιτεχνικών και μουσικής σε... καλλιτεχνικά και μουσικά...
Κενά στα σχολεία λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Ανεπαρκείς οι 4 φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών