self-test
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Μετ' εμποδίων οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self test για την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το σύστημα δηλώσεων των αποτελεσμάτων του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) εμφάνισε προβλήματα, με γονείς και εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα που υποχρεούνται να επιδείξουν κατά την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «κράσαρε» το βράδυ της Κυριακής όταν οι περισσότεροι υπόχρεοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο σύστημα. Όσοι κατάφεραν εν τέλει να μπουν αντίκρυσαν μία κενή σελίδα με την οποία δεν μπορούσαν να διαδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Η πλατφόρμα επανήλθε ύστερα από λίγο, αλλά και πάλι σημειώθηκαν προβλήματα στην εκτύπωση των αποτελεσμάτων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σάββατο, αποφασίστηκε να μην διανεμηθούν self test από τα φαρμακεία ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα τελευταία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να τα προμηθευτούν.

«Ας πάνε στο σχολείο στις 9»

«Ας πάνε να το πάρουν 8 η ώρα το πρωί που θα ξανανοίξει το σύστημα και ας πάνε το παιδί 9 η ώρα στο σχολείο» δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, χωρίς να υπολογίζει τους εργαζόμενους γονείς που εκείνη την ώρα οφείλουν να βρίσκονται στην εργασία τους.

Την ίδια στιγμή, καθηγητές σε φροντιστήρια γνωστοποιούν με επιστολές τους στο alfavita ότι ενώ πήγαν στα φαρμακεία να παραλάβουν τα self test τους ενημέρωσαν ότι η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα και ότι δεν το δικαιούνται δωρεάν. 

Την ταλαιπωρία που περιγράφουμε παραπάνω, καταγγέλλουν ενώσεις εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ ζητώντας μεταξύ άλλων, να γίνουν μαζικά τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Δεν δικαιούνται self test

self-test

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει επίσης για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με ιδιωτική παράλληλη στήριξη στα σχολεία και οι οποίοι για να προσέλθουν στις τάξεις θα πρέπει να έχουν αρνητικό self test. Όμως, ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει μεριμνήσει για την διάθεση των τεστ αυτών σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που από σήμερα θα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες. Έτσι το οικονομικό κόστος του τεστ βαραίνει είτε τους ίδιους είτε την οικογένεια του παιδιού που συνοδεύουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Θυμίζουμε ότι τα self test είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση των διά ζώσης μαθημάτων, και αποτελεί υποχρέωση για διοικητικό και λοιπό προσωπικό όπως και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απειλούνται με περικοπή μισθού ακόμη και με παύση καθηκόντων σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν αποτέλεσμα, δύο φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής 9 Μαΐου στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr,  είχαν ανακοινωθεί 255.528 αποτελέσματα για την ανίχνευση κορονοϊού, εκ των οποίων 858 ήταν θετικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα μαθητών καθώς τα άτομα που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία υπολογίζονται στα 1,7 εκατομμύρια.

Όσοι μαθητές έχουν αρνητικό τεστ, είτε εκτυπωμένο είτε με χειρόγραφη δήλωση στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, παρακολουθούν από σήμερα κανονικά τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στα σχολεία, ενώ όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, θα πρέπει να υποβληθούν σε δεύτερο επιβεβαιωτικό τεστ σε δομή υγείας (δημόσια ή ιδιωτική).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τούρκος βουλευτής σε συνταξιούχους: «Υπάρχει η ελληνική απειλή και ζητάτε αυξήσεις;»
Τούρκος βουλευτής σε συνταξιούχους: «Μας απειλεί η Ελλάδα και εσείς ζητάτε αυξήσεις;»
Σάλος στην Τουρκία με το παραλήρημα βουλευτή του Ερντογάν – Τους ζήτησε να «χειροκροτήσουν» την κυβέρνηση την ώρα που εισπράττει 9.500 ευρώ τον μήνα
Τούρκος βουλευτής σε συνταξιούχους: «Μας απειλεί η Ελλάδα και εσείς ζητάτε αυξήσεις;»
τοξοβολία
Υπουργείο Παιδείας: Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Η προκήρυξη)
Προκήρυξη πανελλήνιων αγώνων τοξοβολίας των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.), σχολικού έτους 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Η προκήρυξη)
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης
Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργιάδη: «Είναι κότα, μπορούσε να μου κάνει μήνυση εδώ και τρεις μήνες»
«Κότα» ο Άδωνις για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Ραντεβού στα δικαστήρια» η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη μήνυση
Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργιάδη: «Είναι κότα, μπορούσε να μου κάνει μήνυση εδώ και τρεις μήνες»