Κραυγή αγωνίας από τα Εσπερινά
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των σπουδαστών των Εσπερινών σχολείων να συνατηθούν με την υπουργό Παιδείας - «Άδικο» το μέτρο της οριζόντιας ΕΒΕ - Κάλεσμα για συμπαράσταση

Στην αγωνία για την απόφαση λειτουργίας των Εσπερινών σχολείων στα οποία φοιτούν κατά κύριο λόγο ενήλικες εργαζόμενοι, έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια που αφήνει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους.

Οι σπουδαστές των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σε ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για το «άδικο», όπως το χαρακτηρίζουν, μέτρο της ΕΒΕ καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων.

Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διεκδικούν θέσεις, που προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτούς σε ποσοστό μόλις 1%, των θέσεων που προορίζονται για τους μαθητές των Ημερήσιων σχολείων.

«Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την εξαίρεσή μας από την ενιαία ΕΒΕ, στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας ( Αρ. πρωτ. 24923 ) προς το υπουργείο στις 3/3/2021, για την οποία δεν λάβαμε καμία ανταπόκριση. Με επανειλημμένες κρούσεις και πιέσεις που ασκήσαμε, ώστε να λάβουμε κάποια απάντηση, η μόνη ανεπίσημη που πήραμε, ήταν ότι, επικαλούμενοι την ισονομία μεταξύ Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων, η ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι το βασικό σκεπτικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλο το νομοσχέδιο και δεν γίνονται εξαιρέσεις» αναφέρουν οι σπουδαστές των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία μάλιστα κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει κοινωνική πολιτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

«Βλέπουν τους μαθητές σαν αριθμούς και το μόνο που τους απασχολεί, είναι το πως θα “κόψουν” μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επικαλούμενοι το ότι θέλουν να την αναβαθμίσουν και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, λες και εκείνοι είναι που υποβαθμίζουν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και απορούμε, όπως θα απορούσε κάθε νοήμων άνθρωπος. Το 1% των μαθητών που εισέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την έχει υποβαθμίσει;» τονίζουν.

Οι μαθητές των Εσπερινών καταγγέλλουν ότι «βρήκαν τοίχο» στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας, η οποία άφησε αναπάντητο ακόμη και το αίτημα να οριστεί Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους μαθητές των Εσπερινών σχολείων.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλους τους οργανωμένους φορείς και μη, τους καθηγητές μας, αλλά και κάθε δίκαιο και δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, να σταθούν δίπλα μας. Τους καλούμε να γίνουν οι φωνές μας, για να μπορέσουμε να έχουμε κι εμείς τα παιδιά των Εσπερινών Λυκείων, δικαίωμα στο όνειρο», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας.

Ακολουθεί η επιστολή: 

Το τελευταίο διάστημα, όλοι οι μαθητές, και ιδιαίτερα οι μαθητές των Εσπερινών  νΛυκείων, προετοιμάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Με κλειστά σχολεία εξαιτίας της πανδημίας, με την μετ’ εμποδίων τηλεκπαίδευση και  με τόσα άλλα, που ταλανίζουν τη σκέψη τους το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε όλον αυτόν τον καταιγισμό, έρχεται να προστεθεί και η τεράστια ανασφάλεια που τους δημιούργησε ο νέος νόμος του Υ.ΠΑΙ.Θ 4777/21, που αφορά και στην εισαγωγή στην  Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη θέσπιση της ενιαίας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. ( Ε.Β.Ε ).

Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για το άδικο μέτρο της ενιαίας Ε.Β.Ε, καθώς μας καλεί να ανταγωνιστούμε τους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων και έτσι, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητές μας να εισαχθούμε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί, ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διεκδικούν θέσεις, που προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτούς, με ποσοστό μόλις 1%, των θέσεων που προορίζονται για τους μαθητές των Ημερησίων. 

Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την εξαίρεσή μας από την ενιαία Ε.Β.Ε, στέλνοντας  επιστολή διαμαρτυρίας ( Αρ. πρωτ. 24923 ) προς το υπουργείο στις 3/3/2021, για την οποία δεν λάβαμε καμία ανταπόκριση. Με επανειλημμένες κρούσεις και πιέσεις που  ασκήσαμε, ώστε να λάβουμε κάποια απάντηση, η μόνη ανεπίσημη που πήραμε, ήταν  ότι, επικαλούμενοι την ισονομία μεταξύ Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων, η ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι το βασικό σκεπτικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλο το νομοσχέδιο και δεν γίνονται εξαιρέσεις.

Δεν γίνονται εξαιρέσεις για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι ενήλικες, σκληρά εργαζόμενοι, γονείς. Άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και συνάμα να μορφωθούν, ώστε να έχουν ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν γίνονται εξαιρέσεις για εμάς, διότι για το υπουργείο παιδείας, είμαστε ενός κατώτερου Θεού παιδιά.

Οι πολιτικές αποφάσεις και ο τρόπος που νομοθετεί το υπουργείο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η κοινωνική πολιτική και η συμπεριληπτική εκπαίδευση, είναι έννοιες άγνωστες για εκείνους. Βλέπουν τους μαθητές σαν αριθμούς και το μόνο που τους απασχολεί, είναι το πως θα “κόψουν” μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επικαλούμενοι το ότι θέλουν να την αναβαθμίσουν και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, λες και εκείνοι είναι που υποβαθμίζουν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και απορούμε, όπως θα απορούσε κάθε νοήμων άνθρωπος.

Το 1% των μαθητών που εισέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την έχει υποβαθμίσει;

Τα Εσπερινά Λύκεια, μέχρι αυτή τη στιγμή, προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν σεβόμενοι την κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας και το μόνο που εισέπραξαν ήταν ο χλευασμός του υπουργείου παιδείας. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με την Υπουργό ή την Υφυπουργό, αλλά δεν είχαμε καμία τύχη. Μπήκαμε στη διαδικασία να απευθυνθούμε στις 3/4/2021, στον Πρωθυπουργό της χώρας, ώστε να επέμβει για να μας ορίσει η κυρία Υπουργός ένα ραντεβού. Προς τιμήν του, πήραμε απάντηση αμέσως, στις 5/4/2021 (αρ. πρωτ. 39319), έστειλε e-mail η γραμματεία του Πρωθυπουργού στο Υ.ΠΑΙ.Θ, ζητώντας μάλιστα να ενημερωθούν αν ορίστηκε ραντεβού. 

Και πάλι όμως, δε λάβαμε καμία ανταπόκριση.

Τα Εσπερινά Λύκεια, έκαναν ακόμα ένα βήμα πίσω, στέλνοντας εκ νέου μία επιστολή στην Υπουργό, ζητώντας, από τη στιγμή που δεν γίνονται εξαιρέσεις, να οριστεί ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που να αφορά μόνο στους μαθητές των Εσπερινών ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, οι οποίοι θα κληθούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους και μόνο. Αλλά και πάλι δεν είχαμε καμία τύχη. Και πάλι, ακόμα και σε αυτό το βήμα που κάναμε, βρήκαμε την πόρτα του υπουργείου, για άλλη μια φορά, κλειστή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,καλούμε όλους τους οργανωμένους φορείς και μη, τους καθηγητές μας, αλλά και κάθε δίκαιο και δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, να σταθούν δίπλα μας. 

Τους καλούμε να γίνουν οι φωνές μας, για να μπορέσουμε να έχουμε κι εμείς τα παιδιά των Εσπερινών Λυκείων, δικαίωμα στο όνειρο.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Από τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, αναμεσά τους και εννέα παιδιά
Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης
Οδηγίες για την καταχώριση προτιμήσεων σχολικών μονάδων στις αιτήσεις για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση γενικής εκπαίδευσης
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης
Σεξουαλική κακοποίηση - Μπεκατώρου: Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος
Νέα συγκλονιστική κατάθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου - «Χρειάζονται πολλά βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου...
Σεξουαλική κακοποίηση - Μπεκατώρου: Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος