Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα
Πότε ανοίγουν Γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία και φροντιστήρια - Τι δήλωσε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή

Self-tests, μαθησιακά κενά από την επί μακρόν τηλεκπαίδευση αλλά και η λειτουργία των φροντιστηρίων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Επί του Πιεστηρίου» στο KONTRA με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Μεγάλη η προθυμία για τα self test

Η κ. Μακρή, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν αρκεί το μέτρο της αυτοδιάγνωσης, χαρακτήρισε τα self tests «πρόσθετο όπλο» κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Η αυτοδιάγνωση αναγνωρίζει τους προσυμπτωματικούς και τους ασυμπτωματικούς και κατά αυτόν τον τρόπο προστατεύει την κοιονότητα. Οι ειδικοί έχουν πει ότι αν αυτοί που διεγνώσθηκαν θετικοί ήταν στην κοινότητα χωρίς να το γνωρίζουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολύνουν μέχρι και 8.000 συνανθρώπους μας» είπε η υφυπουργός Παιδείας.

Με αφορμή και τα σκηνικά που έλαβαν χώρα, χθες, στη Θεσσαλονίκη, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι όλοι οι υπόχρεοι κάνουν το τεστ. «Ήταν τόσο μεγάλη η προθυμία και τόσο μεγάλη η προσέλευση για να προμηθευτούν τα σελφ τεστ που αδυνατώ να πιστέψω ότι τα πήραν συντεταγμένα και έγκαιρα για να μην τα κάνουν», ήταν η απάντηση της Ζ. Μακρή, η οποία διευκρίνισε επιπλέον ότι μόνο εφόσον υπάρχει δεύτερο επιβεβαιωτικό rapid test με θετικό αποτέλεσμα έχουν οι μαθητές το δικαίωμα να απουσιάσουν χωρίς να τους προσμετρηθούν οι απουσίες.

«Τα παιδιά που νοσούν μπορούν να παρακολουθήσουν είτε ταυτόχρονα τη διά ζώσης διδασκαλία (σ.σ. με ηλεκτρονικά μέσα αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από την τάξη) είτε σε διαδικτυακά τμήματα. Αυτό βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό γιατί δεν γνωρίζει κανείς τον βαθμό της νόσησης», πρόσθεσε.

Κενά από την τηλεκπαίδευση

Για τα ζητήματα που προκύπτουν από την επί μακρόν τηλεκπαίδευση, όπως το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της ουσιαστικής αφομοίωσης όσων διδάσκονται με την εξ αποστάσεως διαδικασία, η Ζέττα Μακρή επανέλαβε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση του σχολικού έτους.

Άνοιγμα Γυμνασίων, Δημοτικών και φροντιστηρίων

Αναφορικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων αλλά και των Δημοτικών, η υφυπουργός το παρέπεμψε για μετά το Πάσχα και μόνο αν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ για την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, ζήτημα που θα εξετάσει στη σημερινή σύσκεψη η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει απευθύνει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή «ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι στα φροντιστήρια είναι μαθητές από διαφορετικές σχολικές ομάδες, κάτι το οποίο καθιστά επικίνδυνη τη διά ζώσης λειτουργία τους».

Σήμερα οι αποφάσεις για τα φροντιστήρια

Στο άνοιγμα των φροντιστηρίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενόψει και των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο. 

Σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το άνοιγμα των Malls και των κέντρων αισθητικής. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, το θέμα του ανοίγματος των φροντιστηρίων θα τεθεί στην επιτροπή των ειδικών, από τη στιγμή που θα υπάρξουν κανονικά Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο.

Ξεκαθάρισε πάντως πως ο σχεδιασμός προς το παρόν δεν αφορά την επαναλειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων, καθώς η συζήτηση για το άνοιγμα Γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων, μετατοπίζεται για μετά το Πάσχα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τελικά τα φροντιστήρια μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επαναλειτουργίας των φροντιστηρίων δεν αποκλείεται να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, ώστε να γίνει πρώτα μια εκτίμηση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων από το σταδιακό άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα προτείνει στην επιτροπή να ανοίξουν τα φροντιστήρια, μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής. 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις 2021: Για τη Μυρτώ που έγραψε 12.500 μόρια πάνω από την περσινή βάση και «απέτυχε»

Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2021: Η πρόσκληση Διορισμού - αιτήσεων

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνος Μπούμπας
Ποιος βουλευτής προτείνει  οι γονείς να αξιολογούν με sms τους εκπαιδευτικούς;
Ο κ. «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες, Καθαρές λύσεις» ασχολείται με την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς
Ποιος βουλευτής προτείνει  οι γονείς να αξιολογούν με sms τους εκπαιδευτικούς;
ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ C2
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Τα πάνω κάτω φέρνει η Πιστοποίηση Αγγλικών LTE που παρέχει το GoLearn σε όλη την Ελλάδα την οποία λαμβάνεις με τηλεξετάσεις από το σπίτι σου MONO σε...
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση