Λύκεια: Με δεύτερο self test η προσέλευση μαθητών - εκπαιδευτικών
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Με δεύτερο self test μέσα σε μία εβδομάδα προσέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων στα σχολεία σήμερα - Επιτυχημένη μέθοδος, σύμφωνα με τον ​Γκίκα Μαγιορκίνη

Με δεύτερο self test υποχρεούνται να προσέρχονται σήμερα οι μαθητές των Λυκείων στα σχολεία τους.

Το δεύτερο δωρεάν αυτοδιαγνωστικό τεστ οφείλουν να παραλάβουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από τα φαρμακεία, να το διενεργήσουν είτε το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης και να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, προκειμένου να προσέλθουν στα Λύκεια.

Υπενθυμίζεται ότι τo self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ, στα ΕΠΑΛ, καθώς και στις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και τα μέλη του διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/-τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/-τριας.

Διαθέσιμα δύο self tests

Όπως επίσης έγινε γνωστό, τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη από την Τετάρτη δύο δωρεάν τεστ σε κάθε δικαιούχο: ένα για την Πέμπτη 15/4 και ένα για τη Δευτέρα 19/4. Την επόμενη εβδομάδα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό των Λυκείων θα παραλάβουν και το τέταρτο τεστ για την Πέμπτη, 22/4.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μπορούν να τα προμηθεύονται οι υπόχρεοι δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους και μέσω ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ). Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Μαγιορκίνης: Τα self tests πέτυχαν

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζει τα self tests επιτυχημένη μέθοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ που ακολούθησε, το 70% των θετικών self-test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας. Το στοιχείο αυτό δείχνει την επιτυχία του τεστ, σημειώνει ο καθηγητής. «Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορονοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά», μετά τη διενέργεια αυτών των ατομικών τεστ, είπε ακόμα.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, σημειώνοντας πως τα ατομικά τεστ που έχουν επιλέγει στη χώρα μας μπορούν να εντοπίσουν με επιτυχία του 80% όσους έχουν κορονοϊό. Μάλιστα ανέφερε ότι όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το ατομικό τεστ.

Δεν μπαίνουν απουσίες σε μαθητές που συνοικούν με ευπαθή άτομα

self test foto

Παράλληλα, αναστάτωση προκλήθηκε όταν, σύμφωνα με καταγγελίες στο alfavita.gr, μαθητές στην ανατολική Αττική που συνοικούν με άτομα ευπαθών ομάδων, παίρνουν από την περασμένη Δευτέρα απουσίες, επειδή η Διεύθυνση Εκπαίδευσης εμφανίζονταν να υποστηρίζει ότι δεν ισχύει πλέον τέτοια πρόβλεψη.

Μάλιστα, όπως επισήμανε στο alfavita.gr μητέρα μαθητών, τα παιδιά της δεν πήγαν τη Δευτέρα στο σχολείο, καθώς εντάσσονται σε αυτή την περίπτωση και η οικογένεια, όπως και πέρυσι, ήταν σίγουρη ότι τα παιδιά δε θα λάβουν απουσίες.

Η Διευθύντρια του σχολείου όμως ενημέρωσε ότι οι απουσίες καταχωρούνται κανονικά καθώς δεν ισχύει πλέον η πρόβλεψη για παραμονή στο σπίτι μαθητών που συνοικούν με άτομα ευπαθών ομάδων, αλλά μόνο για όσους μαθητές ανήκουν οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες.

Τελικά, το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι «η απόφαση για τη δυνατότητα απουσίας από την δια ζώσης διδασκαλία και συμμετοχή σε διαδικτυακό τμήμα όσων ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή συνοικούν με άτομο που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, ίσχυε ήδη από το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης από τον κ. ΓΓ ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, προκειμένου να ενημερώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων».

«Εξυπακούεται ότι δεν προσμετρώνται οι απουσίες καθότι συμμετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ.

Παράλληλα, αναμένεται σχετική ΚΥΑ.

Κεραμέως: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει εισήγηση στην επιτροπή των ειδικών για άνοιγμα Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε πως «η συζήτηση μετατοπίζεται για μετά το Πάσχα», προσθέτοντας πως προτεραιότητα έχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις 2021: Για τη Μυρτώ που έγραψε 12.500 μόρια πάνω από την περσινή βάση και «απέτυχε»

Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2021: Η πρόσκληση Διορισμού - αιτήσεων

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ C2
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Τα πάνω κάτω φέρνει η Πιστοποίηση Αγγλικών LTE που παρέχει το GoLearn σε όλη την Ελλάδα την οποία λαμβάνεις με τηλεξετάσεις από το σπίτι σου MONO σε...
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Πλήρης οδηγός για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας - ΣΔΕ
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δ.Ε. 2021- Αιτήσεις και μόρια
Άλλαξε η νομοθεσία για τις μοριοδοτήσεις προσλήψεων στα ΣΔΕ - Πότε γίνονται οι αιτήσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών - Τι άλλαξε στις αρχές...
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δ.Ε. 2021- Αιτήσεις και μόρια
Ζέτα Μακρή - Νίκη Κεραμέως
Προσλήψεις αναπληρωτών: Τον Δεκαπενταύγουστο οι δηλώσεις περιοχών
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr από κύκλους του Υπουργείου Παιδείας οι δηλώσεις των περιοχών προσανατολίζεται να ξεκινήσουν στο...
Προσλήψεις αναπληρωτών: Τον Δεκαπενταύγουστο οι δηλώσεις περιοχών