ekdilosi
«Διαβάζοντας για τα Δικαιώματα του Παιδιού»: Διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 16 Απριλίου από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Διαβάζοντας για τα Δικαιώματα του Παιδιού» διοργανώνουν το απόγευμα της Παρασκευής 16 Απριλίου οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Αναλυτικά η πρόσκληση:

Διαβάζοντας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Διαβάζουν: 17 συγγραφείς από βιβλία τους και 17 εκπαιδευτικοί και μέλη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Παρασκευή 16 Απριλίου, 18:00 – 20:30

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν τη διαδικτυακή εκδήλωση «Διαβάζοντας για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Facebook, https://www.facebook.com/ddp.gr

Μετά το πέρας της, θα γίνει είναι διαθέσιμη και στο κανάλι του Δικτύου στο YouTube  (Network for Children’s Rights)

https://www.youtube.com/channel/UC7Gq1MSDOiFEl82g7RphDEw

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Καλωσόρισμα και άξονες της συνάντησης | Εκπρόσωποι των  φορέων διοργάνωσης
  • Εισαγωγή και σύντομη παρουσίαση καταλόγου βιβλίων για μικρά παιδιά με θέμα τα Δικαιώματα | Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ
  • Σύντομος πρόλογος στις αναγνώσεις
  • Αναγνώσεις

Αγγελική Βαρελά, συγγραφέας

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας

  • Το δικαίωμα στην επιβίωση: δυο λόγια |  Γκέλη Αρώνη, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

        Αναγνώσεις

Γκέλη Αρώνη,  Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ελένη Κατσαμά, συγγραφέας

Λιλυ Λαμπρέλλη, συγγραφέας

Χισάμ Ομάρ Μπαχλούλ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Θανάσης Κοτσοβός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μαντω Λιαδοπούλου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας

Μιράντα Παπαδοπούλου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  • Το δικαίωμα στην προστασία: δυο λόγια | Πάνος Χριστοδούλου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συγγραφέας

Αναγνώσεις

Πάνος Χριστοδούλου, συγγραφέας, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας

Νίκος Στάμος, εκπαιδευτικός

Γιώτα Αλεξάνδρου, συγγραφέας

Κωνσταντίνος Πατσαρός, συγγραφέας

Αγγελική Κωνσταντοπούλου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Κώστας Μάγος, συγγραφέας

Χρύσα Κουράκη, εκπαιδευτικός

Αντώνης Μπέρτος, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  • Το δικαίωμα στην ανάπτυξη: δυο λόγια | Κούλα Πανάγου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αναγνώσεις

Ελένη Κατσούφη, εκπαιδευτικός

Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας

Πελοπίδας Νικολόπουλος, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μαρία Μαγαλιούμ εκπαιδευτικός

Χριστίνα Φραγκεσκάκη, συγγραφέας

Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας

  • Το δικαίωμα στην συμμετοχή: δυο λόγια | Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αναγνώσεις

Λωρα Πετροπούλου, εκπαιδευτικός

Κούλα Πανάγου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας

Κουμαριανού Μαριάννα, συγγραφέας

Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας

Βάσω Αρβανιταντώνη, εκπαιδευτικός

Παναγιώτης Σταμάτακης, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  • Ολοκληρώνοντας με ένα σχόλιο  |  Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας, παιδαγωγός.


Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδυθούν διαφορετικές οπτικές βιβλίων για παιδιά, αλλά και να δειχθεί ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για τα δικαιώματα με αφορμή σχεδόν όλα τα βιβλία, ακόμα κι αν ο τίτλος ή το θέμα τους δεν προδιαθέτει γι’ αυτό.

Ιsol, Saramago, Sepulveda στη διαδικτυακή ομάδα φιλαναγνωσίας 8-12 ετών:

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 16/04/2021, η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΔΔΠ ξεκινά μια νέα διαδικτυακή ομάδα φιλαναγνωσίας με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, που στόχο έχει την επεξεργασία βιβλίων από συγγραφείς που κατάγονται από χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Ιsol, ο Saramago και ο Sepulveda.

Σε αυτά τα εργαστήρια, το ένα κείμενο θα μας συνδέει με το άλλο. Το Aλφαβητάρι της Ιsol θα μας μεταφέρει στο Γάτο που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει του Sepulveda. Από τον Γάτο θα πάμε σε μία ακόμα ασυνήθιστη φιλία που κυριαρχεί στο βιβλίο του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ, πάλι του Sepulveda και στη συνέχεια στη Σιωπή του νερού του Saramago, συνεχίζοντας έτσι το ταξίδι μέσα στα βιβλία.

Τη δωρεά των βιβλίων έκαναν οι εκδοτικοί οίκοι Opera, Μέλισσα, Μάρτη (Μάρτης- Παιδικό Βιβλίο) και Καστανιώτη, τους οποίους και ευχαριστούμε.

9 χρόνια, 8.000 τίτλοι:
Το βιβλίο και η βιβλιοθήκη στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στην καρδιά της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης, βρίσκεται η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μια βιβλιοθήκη που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 για όλα τα παιδιά και σήμερα αριθμεί 8.000 τίτλους βιβλίων, τα οποία καλύπτουν όλες τις κατηγορίες.

Έτσι, δίνεται η ευκαιρία κυρίως σε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο βιβλίο να έρθουν σε επαφή με αυτό και να συμμετέχουν σε δράσεις φιλαναγνωσίας, καθώς και σε πολιτιστικές και δημιουργικές δράσεις.

Διακρίσεις:

  • Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της International Board on Books for Young People [IBBY -Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου] (2015, απονομή στη βιβλιοθηκονόμο του Δικτύου για τη συστηματική και αποτελεσματική προώθηση της παιδικής / νεανικής λογοτεχνίας και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας).
  • Το 2020 ήταν υποψήφια (ως η ελληνική υποψηφιότητα) για το Διεθνές Βραβείο Προώθησης της Ανάγνωσης – ASAHI Reading Promotion Award 2020.
  • Το 2021 ήταν υποψήφια στα Βραβεία Φιλαναγνωσίας 2021 για το Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική / νεανική βιβλιοθήκη, για τη συνολική της δράση. Τα βραβεία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα - International Board on Books for Young People (IBBY).

Παράλληλα,

  • Οι εθελοντές του ΔΔΠ χρησιμοποιούν στις ομάδες μαθησιακής υποστήριξης  και στις δημιουργικές ομάδες, βιβλία που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν και να καλλιεργήσουν γλωσσικές δεξιότητες.
  • Πραγματοποιούνται απογεύματα αφήγησης και ανάγνωσης στις μητρικές γλώσσες των παιδιών.
  • Γίνονται συναντήσεις, προς ώρας διαδικτυακές, με συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου.


Πλανόδια Βιβλιοθήκη, ένας πρωτοποριακός θεσμός

Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά και όχι μόνο. Είναι ένας χώρος, στον οποίο τα παιδιά, μέσα από κλασικά και σύγχρονα βιβλία αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, την κριτική σκέψη, γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και συνομιλούν για αυτά.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης, μιας κινητής βιβλιοθήκης που πηγαίνει όπου υπάρχουν παιδιά (σχολεία, πλατείες, δομές / ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, φεστιβάλ), οι δραστηριότητες της οποίας έχουν ανασταλεί λόγω COVID19.

  • Το κεντρικό τμήμα της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης), έναν χώρο για κάθε παιδί ηλικίας 5 έως 12 ετών, όπου έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί και να αλληλεπιδράσει με συνομήλικούς του.
  • Μικρότερα τμήματα της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης λειτουργούν και στους υπόλοιπους χώρους του Δικτύου. Το Κέντρο για το Παιδί (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης) και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Πλατεία Τράιμπερ, Άγιος Παύλος, Μεταξουργείο) φιλοξενούν στον χώρο τους βιβλιοθήκες, με περιεχόμενο στοχευμένο στις ηλικίες 5 έως 12 ετών.
  • Η βιβλιοθήκη του Εφηβικού Δικτύου (Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός) προσφέρει μια πλούσια και πολύγλωσση συλλογή βιβλίων, σχεδιασμένη για τις ανάγκες των εφήβων και των νέων. Επίσης, υπάρχει κομμάτι της Βιβλιοθήκης με επιστημονικά βιβλία που εξυπηρετούν τους επαγγελματίες που προσφέρουν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

Κάθε Απρίλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου διοργανώνει καμπάνια με τίτλο «Ημέρες Βιβλίου», ενώ κάθε Νοέμβριο, υλοποιείται καμπάνια για τα δικαιώματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Στο πλαίσιο κάθε καμπάνιας πραγματοποιούνται δράσεις, σε συνεργασία με Βιβλιοθήκες, συγγραφείς, σχολεία και άλλους φορείς.

Το Δίκτυο έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Μεταίχμιο και Καλειδοσκόπιο για την έκδοση δύο βιβλίων: το «Σημειωματάριο – Να μην ξεχάσω… τα Δικαιώματά μου» (ένα σημειωματάριο με εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή και παιδιών του Δικτύου, παιχνίδια και γρίφους, που επιμελήθηκε το Δίκτυο για να μάθουν τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματά τους), καθώς και «Το Αλφαβητάρι της Ζωής» (ένα τρίγλωσσο λεύκωμα της Ελένης Σβορώνου που «μιλάει» σε διαφορετικές γλώσσες για τη Φύση και την προστασία της, καθώς και το δικαίωμα για ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι αλληλένδετο με αυτό της ζωής).

ekdilosi

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα