golearn-engl_970-250
Τριάντα ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει για τον αποκλεισμό των παιδιών προσφύγων από την εκπαιδευτική διαδικασία

Ερώτηση για τον αποκλεισμό των παιδιών προσφύγων από την εκπαιδευτική διαδικασία φέρνουν στην Κομισιόν 30 ευρωβρουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, το Renew και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, οι πολιτικές, οι πράξεις και οι παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επιφέρει την ουσιαστική διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων-μεταναστών και ανησυχούν πως η Ελλάδα θα βρεθεί υπόλογη στη Διεθνή Κοινότητα για καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε.

Η ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πλήθος υπογραφών που φτάνουν συνολικά τις 30, εντοπίζει τις πολιτικές, τις πράξεις και τις παραλείψεις της Ελληνικής Πολιτείας που έχουν επιφέρει την ουσιαστική διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων-μεταναστών.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά χαίρουν στην πράξη όλων των σχετικών Θεμελιωδών τους Δικαιωμάτων.

«Την ώρα που οι Έλληνες μαθητές βιώνουν την κυβερνητική ανικανότητα με το διαρκές «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων και το αλαλούμ της τηλεκπαίδευσης, για τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών χτίζεται ένας ιδιόμορφος εκπαιδευτικός «Καιάδας».

Μέσα από μια πρακτική άρνησης να αντιμετωπιστούν διοικητικά γραφειοκρατικά προβλήματα χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν οδηγηθεί στην απομάκρυνση από το σχολικό περιβάλλον» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν συνιστά μόνο κατάφωρη παραβίαση του Οικουμενικού Θεμελιώδους Δικαιώματος στη μόρφωση που έχουν όλα τα παιδιά, αλλά είναι βέβαιο πως αν συνεχιστεί θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη γκετοποίση και την απόλυτη αδυναμία κοινωνικής ένταξης. Είναι μια πολιτική που στο βωμό της ικανοποίησης ξενοφοβικών ενστίκτων μέρους της εκλογικής πελατείας Μητσοτάκη, αν συνεχιστεί θα προκαλέσει πρόσθετες δυσκολίες και ρήγματα σε μια κοινωνία ήδη βαθιά ταλαιπωρημένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι όμως και μια πολιτική που αν συνεχιστεί η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη στη Διεθνή Κοινότητα για καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε., και πάνω ακριβώς στο ζήτημα αυτό καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των 30 συνολικά Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την ερώτηση ξεχωρίζουν τα ονόματα των

 • LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando, (Ισπανία/S&D) Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων)
 • MARQUARDT Erik (Γερμανία/Πράσινοι)
 • KÖSTER Dietmar (Γερμανία/S&D)

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν, και το κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσά τους, το σύνολο της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έξι από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών &  Δημοκρατών, δύο από το Renew, τρεις Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και 13 μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

 1. ARVANITIS Konstantinos, (The Left, Ελλάδα)
 2. PAPADIMOULIS Dimitrios (The Left, Ελλάδα)
 3. GEORGOULIS Alexis (The Left, Ελλάδα)
 4. KOKKALIS Petros (The Left, Ελλάδα)
 5. KOULOGLOU Stelios (The Left, Ελλάδα)
 6. KOUNTOURA Elena (The Left, Ελλάδα)
 7. BRGLEZ Milan (SD, Σλοβενία)
 8. KAMMEREVERT Petra (SD, Γερμανία)
 9. KÖSTER Dietmar (SD, Γερμανία)
 10. LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando (SD, Ισπανία)
 11. MORETTI Alessandra (SD, Ιταλία)
 12. PIZARRO Manuel (SD, Πορτογαλία)
 13. BILBAO BARANDICA Izaskun (Renew, Ισπανία)
 14. MELCHIOR Karen (Renew, Δανία)
 15. CAREME Damien (Greens, Γαλλία)
 16. MARQUARDT Erik (Greens, Γερμανία)
 17. STRIK Tineke (Greens, Ολλανδία)
 18. BARRENA Pernando (The Left, Ισπανία)
 19. DALY Clare (The Left, Ιρλανδία)
 20. ERNST Cornelia (The Left, Γερμανία)
 21. GEORGIOU Giorgos (The Left, Κύπρος)
 22. GUSMÃO José (The Left, Πορτογαλία)
 23. KIZILYÜREK Niyazi (The Left, Κύπρος)
 24. MATIAS Marisa (The Left, Πορτογαλία)
 25. PELLETIER Anne-Sophie (The Left, Γαλλία)
 26. RODRÍGUEZ PALOP Eugenia (The Left, Ισπανία)
 27. URBAN CRESPO Miguel (The Left, Ισπανία)
 28. VILLANUEVA RUIZ Idoia (The Left, Ισπανία)
 29. VILLUMSEN Nikolaj (The Left, Δανία)
 30. WALLACE Mick (The Left, Ιρλανδία)

Η ερώτηση για τα προσφυγόπουλα

Αναλυτικά, ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακάτω:

Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει στην πράξη παιδιά προσφύγων και μεταναστών από την τυπική εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η πληροφόρηση από τους ανθρώπους του πεδίου υποδεικνύει ότι πληθώρα προσκομμάτων υπονομεύουν συνολικά την πρόσβασή τους στο εθνικό σύστημα παιδείας, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη φυσική τους παρουσία, είτε -υπό τις παρούσες συνθήκες- μέσω της τηλεκπαίδευσης. Πριν από δύο χρόνια ο αριθμός αυτών των ανηλίκων που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν περί τους 16.000, πέρυσι καταποντίστηκε στους 7.000 και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στο μηδέν. Αυτό συνιστά παράβαση του Θεμελιώδους Δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και σαφή πράξη διάκρισης κατά προσφύγων και μεταναστών.

1. Είναι η Επιτροπή σε θέση να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό παιδιών προσφύγων και μεταναστών χωρίς πρόσβαση στο εθνικό σύστημα παιδείας;

2. Είναι αυτή η πρακτική συμβατή με το Άρθρο 2 της ΣΛΕΕ, το Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Άρθρο 28 της Συμβάσης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Άρθρο 27 της Οδηγίας 2011/95/Ε και το άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ;

3. Πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά χαίρουν στην πράξη όλων των σχετικών Θεμελιωδών τους Δικαιωμάτων;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Χαλάνδρι: Πέθανε 8χρονη από θερμοπληξία μέσα σε αμάξι

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κώστας Βιδάλης: Σαν σήμερα οι παρακρατικοί δολοφονούν άγρια έναν αγωνιστή δημοσιογράφο
Σαν σήμερα πριν 76 χρόνια οι παρακρατικοί  του αρχιληστή Σούρλα δολοφονούν άγρια τον διακεκριμένο αγωνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη
Κώστας Βιδάλης: Σαν σήμερα οι παρακρατικοί δολοφονούν άγρια έναν αγωνιστή δημοσιογράφο
psaria oder
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ - «Νεκρά ψάρια παντού» σε Γερμανία και Πολωνία
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
skylos
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Απίστευτη ταλαιπωρία για ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που ταξίδευε για την Κρήτη - Διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σειρά ξενοδοχείων...
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)