Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Προτού ξημερώσει εκκένωσαν την κατάληψη του ΑΠΘ, η οποία ήταν γνωστό ότι θα λήξει σήμερα - Ξυλοδαρμοί και χημικά

Προτού καν ξημερώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ προκειμένου να εκκενώσουν την κατάληψη, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι οι φοιτητές σε χθεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν τον τερματισμό σήμερα της κατάληψης. 

Γύρω στις 6 το πρωί, η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση της Πρυτανείας, ενώ σε συλλήψεις μετατράπηκαν 16 από τις 33 προσαγωγές ατόμων.

«Η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα» αναφέρει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν τελικά η περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας. 

Νέο συλλαλητήριο

Από την πλευρά τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν αυτή την ώρα σε νέα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης, καταγγέλλοντας την βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας, αλλά και την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν οι συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων που βρέθηκαν στο χώρο. 

«Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους. Ακόμη μια φορά, η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν» αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην Πρυτανεία. 

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο απηύθυνε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στηλιτεύοντας το γεγονός έγινε επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ την ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης. 

«Σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα πως όλο αυτό το διάστημα πρύτανης και κυβέρνηση δεν είχαν ως στόχο την επαναφορά του πανεπιστημίου στην εύρυθμη λειτουργία όπως διατείνονταν αλλά την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών» τονίζει στην ανακοίνωση η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης «έχουν επιδοθεί στη στρατηγική της έντασης». 

«Σήμερα λοιπόν, στις 6 το πρωί άνδρες τις ασφάλειας και των ΜΑΤ, εντελώς συμμορίτικα, θυμίζοντας αντίστοιχες εφόδους στα ακαδημαϊκά ιδρύματα 40 χρόνια πριν, εισέβαλλαν στη κατειλημμένη πρυτανεία. Συγκέντρωσαν τους φοιτητές-τριες τους δέσανε χειροπόδαρα με tire up και στη συνέχεια τους βιντεοσκόπησαν κατεβάζοντας τους τις μάσκες. Έκαναν διαλογή και προσήγαγαν συναδέλφους μας και τους οδήγησαν στη ΓΑΔΘ» αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Ξυλοδαρμοί και χημικά

Όπως μεταδίδει το alterthess.gr, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ και ακινητοποίησαν στο έδαφος τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο φουαγιέ και τους πέρασαν tire wraps, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έψαχναν όλους τους ορόφους.

Στη συνέχεια περίπου 25 παρευρισκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ζητώντας τον λόγο που διαχωρίζονται από τους/τις υπόλοιπους/ες και απαίτησαν να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Ωστόσο τα άτομα αυτά παρέμειναν στο προαύλιο της πρυτανείας φωνάζοντας συνθήματα. 

Τότε η αστυνομία επιδόθηκε σε ξυλοδαρμούς και τους απώθησε με ρίψη χημικών

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση αλληλέγγυων φοιτητών έξω από τη Σχολή Θεάτρου που διαμαρτύρονται για την εκκένωση της Πρυτανείας, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την Εγνατία. 

https://www.facebook.com/stavroula.poulimeni/posts/10157729301877657

Πανεπιστημιακοί: Εισέβαλαν στην κατάληψη ενώ θα έληγε σήμερα

Για απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ.

Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι «η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα».

Δεδομένης της απόφασης των φοιτητών, η βίαιη εκκένωση της κατάληψης σύμφωνα με την Πρωτοβουλία των Πανεπιστημιακών έχει ως στόχο την «περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας, κλιμάκωση που εξυπηρετεί την αυτοεπιβεβαίωση όσων επιδιώκουν την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και σε ολόκληρη την κοινωνία». 

Και προσθέτουν: «Αυτό που σίγουρα δεν ήθελαν ήταν η υπέρβαση της κρίσης και η ανάπτυξη του αγώνα και με άλλες μορφές από το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι μαζικές προσαγωγές είναι πιθανόν να συνδυαστούν με αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων φοιτητών/τριών, όπως μας είχαν προετοιμάσει πρόσφατα προβοκατόρικα δημοσιεύματα στον Τύπο. Κάνουμε έκκληση σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να μην υποκύψει στα ψέματα που κυκλοφορούν ήδη στα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τόσο η πρυτανεία, όσο και η πανεπιστημιούπολη δεν έχουν υποστεί φθορές από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας και να συνεχίσουμε συντεταγμένα τον αγώνα μας εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του Ν. Παπαΐωάννου στη θέση του πρύτανη ΑΠΘ αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη για την ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου μας και αποτελεί όνειδος για την πανεπιστημιακή κοινότητα»

Αντιδράσεις

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες του ΑΠΘ ζητά η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

Σε ανακοίνωση μετά την εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα με καταστολή. Μπροστά στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν τα πανεπιστήμια που παραμένουν έναν χρόνο τώρα κλειστά, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, για να μπορέσουν οι φοιτητές να γίνουν ξανά φοιτητές, η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ καταγγέλλει ότι η αστυνομία απαγόρευσε μέχρι και την προσέλευση των δημοσιογράφων στο ίδρυμα

«Ενδεικτικό των στοχεύσεων της είναι ότι η επιχείρηση έγινε ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα το πρωί» προσθέτει. 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα με μισθό πάνω από 87000 ευρώ

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ  Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
Αυτός είναι ο ήχος που κάνει πολλούς κατοίκους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Σέιχ Σου, να χάσουν τον ύπνο τους
Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
ekpaideutiko syllalitirio foititon
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια συμμετέχουν μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι - Συλλαλητήριο και την...
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
ΟΙΚΟΝΟμικη ολυμπιαδα σχολεία
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής
Οι εγγραφές στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση του μεγάλου διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων, της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, πλησιάζουν στο τέλος...
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής