Συρίγος: Προς παράταση εξαμήνου για την πρακτική άσκηση φοιτητών
Προκειμένου να μη χάσουν το εξάμηνο οι "αιχμάλωτοι" φοιτητές που δε μπορούν να λάβουν πτυχίο γιατί δεν διεξάγονται λόγω Covid οι δια ζώσης κλινικές, πρακτικές, εργαστηριακές ασκήσεις

Ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια πέραν της 4ης Ιουνίου μόνο για όσους φοιτητές -ιδιαίτερα των σχολών υγείας- έχουν "εγκλωβιστεί" λίγο πριν το πτυχίο, το οποίο δε μπορούν να πάρουν γιατί δεν γίνονται οι δια ζώσης πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, άφησε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι λόγω του κορονοϊού η παροχή διδακτικού έργου προς τους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων εξ αποστάσεως  εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονη) καθ’ όλη τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους  2020-2021 και έως την ολοκλήρωσή του. 

Ωστόσο ο κ.Συρίγος αποδέχθηκε ότι ιδίως στις σχολές υγείας (αλλά όχι μόνο εκεί) υπάρχει μια ομάδα φοιτητών που είναι "εγκλωβισμένοι" λόγω του κορονοϊού και δε μπορούν να πάρουν πτυχίο αν δεν κάνουν  τις πρακτικές, εργαστηριακές ή κλινικές τους ασκήσεις. Για τους φοιτητές αυτούς ειδικά, όπως είπε, γίνονται συζητήσεις με τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων αλλά και την επιτροπή των ειδικών ώστε να ώστε να βρεθεί λύση και να μπορέσουν, μόλις αυτό καταστεί ασφαλές, να ολοκληρώσουν τις σπουδές χωρίς να χάσουν το εξάμηνο, στο οποίο μελετάται να δοθεί, ως προς αυτούς, μια παράταση μετά την 4η Ιουνίου. Επίσης είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν δια ζώσης οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια τον Ιούνιο. 

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι ομάδα από 59 μεταπτυχιακούς "αιχμάλωτους" φοιτητές, έχει καταθέσει προ ημερών εξώδικο σε υπουργείο Παιδείας και ΕΑΠ επειδή  που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γιατί δεν τους επιτρέπεται πρακτική άσκηση λόγω Covid. Ωστόσο σε άλλα πανεπιστήμια, όπως αναφέρουν, έχει επιτραπεί. 

Το ζήτημα έχει φτάσει και στη Βουλή με ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επίσης προ ημερών  φοιτητές της Ιατρικής πραγματοποιήσαν κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Αθήναςμε πορεία μπροστά από το Λαϊκό Νοσοκομείο που κατέληξε στη πλατεία του Αγίου Θωμά μετά από κάλεσμα της επιτροπής του 5ου έτους, για τον ίδιο λόγο. Ανάλογες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες  έχουν γίνει κι από άλλες ομάδες φοιτητών με το ίδιο πρόβλημα.

Για υποχρεωτική  σίτιση Κουφοντίνα: Δεν εννοούσα να τον ταϊσουν με τη βία

Επίσης ο κ.Συρίγος ρωτήθηκε για το θέμα της απεργίας πείνας Κουφοντίνα, καθώς χθες είχε δηλώσει στον Αντέννα ότι τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής του σίτισης:

-Χρειάζεται ψυχραιμία σε αυτή την περίπτωση. Σαφώς πρέπει να αποφύγουμε την "ηρωοποίηση" ενός ανθρώπου που με με τον ίδιο παραλογισμό που διέπει όλη του τη ζωή, προσπαθεί να καταλήξει δημιουργώντας ένα ίνδαλμα για ένα τμήμα της νεολαίας. Όλα αυτά πρέπει να τά'χουμε κατά νου. Συμφωνώ κι εγώ ότι η λύση είναι η υποχρεωτική σίτιση. Πως θα γίνει δε μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες, είπε.

Αποτέλεσμα ήταν να τον καταγγείλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθετήθηκε υπέρ ενός βασανιστηρίου, καθώς  -μεταξύ άλλων- η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΝΕ) υπογραμμίζει πως η άσκηση θεραπευτικών πράξεων παρά την θέληση του οποιουδήποτε ασθενούς είναι απαράδεκτη και πως η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο.

Ο κ.Συρίγος απάντησε ότι δεν εννοούσε την υποχρεωτική σίτιση σα μια διαδικασία όπως να του ανοίξουν με το ζόρι το στόμα να τον ταίσουν, αλλά ότι σε περίπτωση που ο κρατούμενος χάσει τις αισθήσεις του, οι γιατροί έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να μη χάσει τη ζωή του.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
«Το θεωρώ μάλλον πρόωρο να συζητάμε για εμβολιασμό παιδιών ή εφήβων», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των μαθητών...
Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία