foitites mas
Εξώδικο σε Υπουργείο-ΕΑΠ: Καταγγέλλουν ολιγωρία των ιθυνόντων σε σχέση με τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Εξώδικο σε υπουργείο Παιδείας και ΕΑΠ από 59 μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γιατί δεν τους επιτρέπεται πρακτική άσκηση λόγω Covid. Ωστόσο σε άλλα πανεπιστήμια, όπως αναφέρουν, έχει επιτραπεί.

"Εν τω μεταξύ, το ίδιο το Υπουργείο, με έγγραφό του με αριθ.πρωτ.7415/Δ3/22-01-2021, έχει εγκρίνει τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης για το «Πανεπιστήμιο Πατρών- Λευκωσίας», όπως και για το «Πανεπιστήμιο Frederick», αντίστοιχα, με αριθ.πρωτ.7462/ 2021", αναφέρουν

Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή

Εξώδικο

Σήμερα 26/02/2021 θα επιδοθεί εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία στο ΕΑΠ και στο ΥΠΕΠΘ, υπογεγραμμένη από 59 τελειόφοιτους φοιτητές του Εξ Αποστάσεως Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου (ΠΜΣ ΕΑΓ)», αναφορικά με την ολιγωρία των ιθυνόντων σε σχέση με τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών μας.

Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε σπουδές

Αναλυτικότερα, έχοντας εκπληρώσει τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του άνωθι μεταπτυχιακού και ενώ βρισκόμαστε στην εκπνοή του 4ου και τελευταίου εξαμήνου, δεν καθίσταται εφικτό να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας καθώς απαιτείται η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε δομές Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με την, με αριθμό 2148/2018 (ΦΕΚ 4022/17.09.2018, Τεύχος Β΄), απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (συνεδρίαση 379/1.2.ακ.30-04-2018), αλλά και σύμφωνα με την, με αριθμό 52425/Ζ1/05.04.2019 (ΦΕΚ 1152/05.04.2019 Τεύχος Β΄), υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός κριτηρίων συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) και της Σχολικής Ψυχολογίας».

Η διακοπή της εν λόγω πρακτικής άσκησης είναι απόρροια της επιδημίας του COVID-19 καθώς ανεστάλη από 07/11/2020 με την, με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342, (ΦΕΚ 4889/Β/06.11.2020) κοινή υπουργική απόφαση, και έκτοτε δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να ολοκληρωθεί ή έστω να εξασφαλισθεί νομοθετικά ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχισθεί ή με ισοδύναμα μέτρα θα αντικατασταθεί, ώστε το μεταπτυχιακό μας να πληροί τα κριτήρια συνάφειας με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.).

Τους τελευταίους 2 μήνες και ενώ οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, από πλευράς μας είναι αδιάλειπτες, με συνεχείς κρούσεις τόσο προς το ΥΠΕΠΘ όσο και προς το ΕΑΠ, και οι δύο φορείς επιδεικνύουν αδιαφορία για την αγωνία μας και αδυναμία αμοιβαίας συνεννόησης. Με το, με αριθμό 615/Δ3/26.01.2021, έγγραφο του κ. Ζυμβρακάκη Ιωάννη, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαβιβάστηκε το, από 22-01-2021, ηλεκτρονικό μήνυμά με τα αιτήματά μας και τέσσερα (4) συνοδευτικά έγγραφα προς το Γραφείο Υφυπουργού, κ. Συρίγου και την Επιτροπή Συνάφειας Μεταπτυχιακών τίτλων Σπουδών (μέσω Δ/νσης Ανωτάτης Εκπ/σης) λόγω αναρμοδιότητας με την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον». Ωστόσο, έκτοτε δεν έχουν δοθεί, με νέα απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, διευκρινίσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της πρακτικής μας άσκησης, όπως είχε ορισθεί στη, με αριθμό 59181/Ζ1 (ΦΕΚ 1935/20.05.2020, Τεύχος Β΄), απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εν τω μεταξύ, το ίδιο το Υπουργείο, με έγγραφό του με αριθ.πρωτ.7415/Δ3/22-01-2021, έχει εγκρίνει τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης για το «Πανεπιστήμιο Πατρών- Λευκωσίας», όπως και για το «Πανεπιστήμιο Frederick», αντίστοιχα, με αριθ.πρωτ.7462/ 2021.

Σε παράλληλη πορεία και το ΕΑΠ δεν μας έχει δώσει ουδεμία επίσημη απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, αποκρινόμενο με αοριστίες, τόσο στα μαζικά e-mail μας, όσο και σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Και ενώ κανείς δεν γνωρίζει και δεν μας εγγυάται για το αποτέλεσμα, το ΕΑΠ μας ώθησε στην εκπόνηση 15 επιπλέον εργασιών, παρά το γεγονός ότι η ισοδυναμία τους με την πρακτική άσκηση δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Σημειωτέον, ότι στις 28/02/2021 λήγει το εξάμηνο.

Για τους ανωτέρω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα, καλούμε το ΥΠΕΠΘ και το ΕΑΠ και ζητάμε όπως προβούν ΑΜΕΣΑ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλισθεί νομοθετικά ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχισθεί ή με ισοδύναμα μέτρα θα αντικατασταθεί η πρακτική μας άσκηση, ώστε το μεταπτυχιακό μας να πληροί τα κριτήρια συνάφειας με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.), ώστε να αποκατασταθούμε ηθικά και επαγγελματικά.

Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων τελειόφοιτων φοιτητών του ΕΑΠ,

Λαγού Ιωάννα & Γέραλη Ιφιγένεια

Με πληρεξούσια δικηγόρο,

Μαγδαληνή Σκορδάκη-Μπονοροπουλου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»
Κ. Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»