Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Πυρά Φίλη προς Κεραμέως και κυβέρνηση: Εξαπατήσατε την κοινή γνώμη, φέρνετε καθεστώς Όργουελ στα πανεπιστήμια, εκτελείτε συμβόλαιο προς τα κολέγια

Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Σχετικά με τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δείξει ενσυναίσθηση» εν μέσω πανδημίας, επιλέγει να επιδεινώσει την κατάσταση μαθητών και γονέων αλλάζοντας αιφνιδιαστικά τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. 

«Νομοθετείτε στη μέση της χρονιάς τη μείωση των εισακτέων κατά 24.000», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «δημαγωγία» στις αναφορές περί εισόδου στο πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα, καθώς αφορά ελάχιστο αριθμό μαθητών και βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το «κόψιμο» 24.000 υποψηφίων.

Προειδοποίησε, δε, ότι του χρόνου θα επιδεινωθεί η κατάσταση, ενώ την ίδια ανησυχία μοιράζεται η ΟΛΜΕ και πλήθος αναλυτών και στατιστικολόγων.

«Εκτελείτε συμβόλαιο για να διώξετε τα παιδιά από τη δημόσια παιδιά», προσέθεσε και εξήγησε πως μερίδα μαθητών θα κατευθυνθεί στα ιδιωτικά κολέγια, των οποίων τα πτυχία αναβαθμίστηκαν.

Παρέθεσε, επίσης, πως η πρόταση που διατυπώνεται για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, καθώς η κατάρτιση που παρέχεται στις συγκεκριμένες δομές δεν ισοδυναμεί με την εκπαίδευση.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να παραδώσει μελέτη αντικτύπου για τη μείωση των εισακτέων. «Το χρωστάτε στην κοινωνία», κατέληξε.

Νομοθετείτε με τους Ειδικούς Φρουρούς

Ο Ν. Φίλης υπενθύμισε πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και, ειδικότερα, για την πρόβλεψη για πρόσβαση της ΕΛΑΣ στο υλικό των συστημάτων παρακολούθησης που θα εγκατασταθούν στα ΑΕΙ.

Τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη για κάμερες και στα αμφιθέατρα και έκανε λόγο για «καθεστώς Όργουελ». «Θα μας βρείτε απέναντι, εμάς και την πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για καταπάτηση του αυτοδιοίκητου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από το πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και υπενθύμισε πως κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων, για συντεχνιακούς λόγους, μόνο οι Ειδικοί Φρουροί συμφώνησαν στην πρόβλεψη για ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

«Νομοθετείτε με τους ειδικούς φρουρούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξαπάτηση της κοινής γνώμης

Τέλος, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, απαντώντας στο επιχείρημα πως η κυβέρνηση νομοθετεί βάσει των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

«Είχατε πει προεκλογικά για μείωση εισακτέων κατά 24.000; [...] Είχατε πει προεκλογικά για καθεστώς Όργουελ στα πανεπιστήμια; Μιλήσατε για φύλαξη ερήμην των πανεπιστημιακών αρχών;», ανέφερε και υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων στα πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών προσωπικού φύλαξης.

Υπενθύμισε πως στη Μεταπολίτευση πολλές κυβερνήσεις που επέλεξαν τη σύγκρουση με τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα (νόμος Κοντογιαννόπουλου, αναθεώρηση του άρθρου 16, μεταρρυθμίσεις Διαμαντοπούλου) στο τέλος έχασαν.

«Δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για πολιτική ήττα», κατέληξε και προέβλεψε πως σύντομα «τον φόβο των πολιτών θα διαδεχθεί η οργή».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

dimotiko amfissa 1
Δράσεις στο 3ο δημοτικό Άμφισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Δράσεις με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο 3ο δημοτικό σχολείο Άμφισσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με...
Δράσεις στο 3ο δημοτικό Άμφισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
aek amaxidio 5o gel axarnon
Μαθητές του 5ου ΓΕΛ Αχαρνών προσκάλεσαν την ομάδα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια της ΑΕΚ στο σχολείο τους
Μαθητές του 5ου ΓΕΛ Αχαρνών προσκάλεσαν την ομάδα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια της ΑΕΚ στο σχολείο τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με...
Στο 5ο ΓΕΛ Αχαρνών η ομάδα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια της ΑΕΚ