Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Μαζικά στους δρόμους φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς
Μαζικό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Όχι σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όριο φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές - Μικροένταση στο Σύνταγμα

Συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Δεκάδες εκπαιδευτικές ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας μετά το μαζικό συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, που αψήφησε την απαγόρευση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Κινητοποιήσεις, άλλωστε, πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ένταση στην πλατεία Συντάγματος

Με περιορισμένη χρήση χημικών απώθησε τους διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος η ΕΛΑΣ, μετά από μικροένταση που επικράτησε με μερίδα των διαδηλωτών, χωρίς να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια.

Έξω από τη Βουλή η μαζική κινητοποίηση Φοιτητών και Εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Posted by alfavita on Thursday, February 4, 2021

«Όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία, ΕΒΕ, όρια φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές

Τα πυρά της κριτικής συγκεντρώθηκαν, φυσικά, στην πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, με άμεση υπαγωγή στην ΕΛΑΣ, καθώς και πλήθος διατάξεων για την συνεχή επιτήρηση και «προληπτική καταστολή» στα ΑΕΙ. Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επίσης, στη θέσπιση ορίου φοίτησης στις πανεπιστημιακές σπουδές (μέχρι 6 χρόνια στις σχολές τετραετούς φοίτησης, μέχρι 8 και 9 χρόνια για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα).

Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο 4/2/2021

Σε εξέλιξη νέο μαζικό συλλαλητήριο Φοιτητών, Μαθητών και Εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Posted by alfavita on Thursday, February 4, 2021

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη διαφωνία τουςτους για την διάταξη που προβλέπει την κάλυψη της διδακτέας ύλης και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με τροποποιήσεις και ρυθμίσεις των αργιών, των διακοπών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα για τους γονείς,  αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα μισά της χρονιάς και εν μέσω πανδημίας του κορονοίού. Ειδικότερα, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των μαθητών.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Μήνυμα για τον αγώνα των φοιτητών στην Τουρκία

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα μηνύματα υπέρ του αγώνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Τουρκία.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αυταρχική επιβολή διορισμένου πρύτανη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπομένοντας διώξεις και εκατοντάδες συλλήψεις.

Μήνυμα για τον αγώνα των φοιτητών στην Τουρκία

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε, το φοιτητικό συλλαλητήριο, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, συνολικά 16 φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν, καθώς και εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως«ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία όπως και πειθαρχικό δίκαιο» τόνισαν οι ίδιοι, κρατώντας πανό και πλακάτ φωνάζοντας πως «αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!».

Στο τέλος επικράτησε μικρή ένταση μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και αστυνομικών.

Θεσσαλονίκη - συλλαλητήριο - φοιτητές
Θεσσαλονίκη - συλλαλητήριο

«Μέτωπο» και στη Βουλή

Την αντίδραση και τις επιφυλάξεις των θεσμικών εκπροσώπων αντιμετώπισε, άλλωστε, η κυβέρνηση και στο στάδιο της ακρόασης των κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων προσήλθε με διαφωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις νέες ρυθμίσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τον «τόνο» της συζήτησης έδωσαν ήδη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «οργουελικές» διατάξεις στα πανεπιστήμια αλλά και για κοινωνική αναλγησία σχετικά με τη μείωση των εισακτέων.

Άλλωστε, ακόμα ένα σημείο κριτικής αποτελεί η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Νίκη Κεραμέως επιλέγει να εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά είναι κατακερματισμένη και με τα σχολεία να ανοιγο-κλείνουν λόγω της πανδημίας.

Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαντωνάκης, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των μαθητών καθώς η κυβέρνηση «κλείνει τη στρόφιγγα» με αποτέλεσμα περίπου το 30-35% των υποψηφίων από κάθε επιστημονικό πεδίο να μείνει εκτός πανεπιστημίων. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εισαγωγή μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της πίεσης στις εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Νέα μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Posted by alfavita on Thursday, February 4, 2021

Στο Σύνταγμα η Πορεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Φωτογραφίες/Βίντεο από Αθήνα: Γιώργος Βασιλείου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις 2021: Για τη Μυρτώ που έγραψε 12.500 μόρια πάνω από την περσινή βάση και «απέτυχε»

Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2021: Η πρόσκληση Διορισμού - αιτήσεων

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ C2
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Τα πάνω κάτω φέρνει η Πιστοποίηση Αγγλικών LTE που παρέχει το GoLearn σε όλη την Ελλάδα την οποία λαμβάνεις με τηλεξετάσεις από το σπίτι σου MONO σε...
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Πλήρης οδηγός για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας - ΣΔΕ
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δ.Ε. 2021- Αιτήσεις και μόρια
Άλλαξε η νομοθεσία για τις μοριοδοτήσεις προσλήψεων στα ΣΔΕ - Πότε γίνονται οι αιτήσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών - Τι άλλαξε στις αρχές...
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δ.Ε. 2021- Αιτήσεις και μόρια
Ζέτα Μακρή - Νίκη Κεραμέως
Προσλήψεις αναπληρωτών: Τον Δεκαπενταύγουστο οι δηλώσεις περιοχών
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr από κύκλους του Υπουργείου Παιδείας οι δηλώσεις των περιοχών προσανατολίζεται να ξεκινήσουν στο...
Προσλήψεις αναπληρωτών: Τον Δεκαπενταύγουστο οι δηλώσεις περιοχών