Warning message

  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/171581124418308 at this time, please check again later.
  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/watch/live/?v=862750624295782&ref=watch_permalink at this time, please check again later.
  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/watch/live/?v=856315231605248&ref=watch_permalink at this time, please check again later.
kinitopoisi foititon
Μαζικό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Όχι σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όριο φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές - Μικροένταση στο Σύνταγμα

Συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Δεκάδες εκπαιδευτικές ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας μετά το μαζικό συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, που αψήφησε την απαγόρευση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Κινητοποιήσεις, άλλωστε, πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ένταση στην πλατεία Συντάγματος

Με περιορισμένη χρήση χημικών απώθησε τους διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος η ΕΛΑΣ, μετά από μικροένταση που επικράτησε με μερίδα των διαδηλωτών, χωρίς να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια.

https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/171581124418308

«Όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία, ΕΒΕ, όρια φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές

Τα πυρά της κριτικής συγκεντρώθηκαν, φυσικά, στην πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, με άμεση υπαγωγή στην ΕΛΑΣ, καθώς και πλήθος διατάξεων για την συνεχή επιτήρηση και «προληπτική καταστολή» στα ΑΕΙ. Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επίσης, στη θέσπιση ορίου φοίτησης στις πανεπιστημιακές σπουδές (μέχρι 6 χρόνια στις σχολές τετραετούς φοίτησης, μέχρι 8 και 9 χρόνια για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα).

https://www.facebook.com/watch/live/?v=862750624295782&ref=watch_permalink

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη διαφωνία τουςτους για την διάταξη που προβλέπει την κάλυψη της διδακτέας ύλης και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με τροποποιήσεις και ρυθμίσεις των αργιών, των διακοπών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα για τους γονείς,  αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα μισά της χρονιάς και εν μέσω πανδημίας του κορονοίού. Ειδικότερα, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των μαθητών.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Μήνυμα για τον αγώνα των φοιτητών στην Τουρκία

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα μηνύματα υπέρ του αγώνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Τουρκία.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αυταρχική επιβολή διορισμένου πρύτανη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπομένοντας διώξεις και εκατοντάδες συλλήψεις.

Μήνυμα για τον αγώνα των φοιτητών στην Τουρκία

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε, το φοιτητικό συλλαλητήριο, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, συνολικά 16 φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν, καθώς και εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως«ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία όπως και πειθαρχικό δίκαιο» τόνισαν οι ίδιοι, κρατώντας πανό και πλακάτ φωνάζοντας πως «αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!».

Στο τέλος επικράτησε μικρή ένταση μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και αστυνομικών.

Θεσσαλονίκη - συλλαλητήριο - φοιτητές
Θεσσαλονίκη - συλλαλητήριο

«Μέτωπο» και στη Βουλή

Την αντίδραση και τις επιφυλάξεις των θεσμικών εκπροσώπων αντιμετώπισε, άλλωστε, η κυβέρνηση και στο στάδιο της ακρόασης των κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων προσήλθε με διαφωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις νέες ρυθμίσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τον «τόνο» της συζήτησης έδωσαν ήδη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «οργουελικές» διατάξεις στα πανεπιστήμια αλλά και για κοινωνική αναλγησία σχετικά με τη μείωση των εισακτέων.

Άλλωστε, ακόμα ένα σημείο κριτικής αποτελεί η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Νίκη Κεραμέως επιλέγει να εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά είναι κατακερματισμένη και με τα σχολεία να ανοιγο-κλείνουν λόγω της πανδημίας.

Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαντωνάκης, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των μαθητών καθώς η κυβέρνηση «κλείνει τη στρόφιγγα» με αποτέλεσμα περίπου το 30-35% των υποψηφίων από κάθε επιστημονικό πεδίο να μείνει εκτός πανεπιστημίων. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εισαγωγή μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της πίεσης στις εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
https://www.facebook.com/watch/live/?v=856315231605248&ref=watch_permalink

Στο Σύνταγμα η Πορεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Φωτογραφίες/Βίντεο από Αθήνα: Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

paideia-ypaith
Αναπληρωτές: Προσλήψεις 289 εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ - Δείτε αναλυτικά
Δείτε αναλυτικά τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στη Γενική και Ειδική...
Αναπληρωτές: Προσλήψεις 289 εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ - Δείτε αναλυτικά