Σε νέα φάση μπαίνει το «παγωμένο» εδώ και χρόνια σχέδιο για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ξεκίνησε κύκλο θεσμικών επαφών, με πρώτο σταθμό τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών.
Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός τεκμηριωμένου αιτήματος που θα κατατεθεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου, συμμετείχαν ο πρόεδρος Παναγιώτης Μεταξάς, ο Β’ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κωστάκος και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσούκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επαφή αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά συναντήσεων με ακαδημαϊκούς και θεσμικούς φορείς, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες εισηγήσεις.
Ο κ. Κατσανιώτης έχει ήδη θέσει το θέμα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η όλη προσπάθεια πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, με εξασφαλισμένο διδακτικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, σεβόμενη πάντα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει απόφαση ίδρυσης, παρά μόνο η προετοιμασία και η τεκμηρίωση του φακέλου.
Το «όχι» του Υπουργείου Παιδείας...
Παρά την κινητικότητα που καταγράφεται, η επανεκκίνηση του σχεδίου έχει προσκρούσει στην αντίθεση του Υπουργείου Παιδείας. Όπως έχει καταγράψει το alfavita.gr, ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, απέκλεισε τον Φεβρουάριο στη Βουλή εκ νέου το ενδεχόμενο ίδρυσης της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και μελέτες βιωσιμότητας.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης «βιαστικό» και στερούμενο επιστημονικών κριτηρίων, ενώ επικαλέστηκε και τη θέση του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών για την ανάγκη ένταξης τέτοιων κινήσεων σε έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό.
...και το «ναυάγιο» του 2019
Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Σχολή Πατρών είχε προβλεφθεί νομοθετικά το 2019, όταν με τον Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄ 70/7.5.2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ιδρύθηκαν η Σχολή Νομικών Επιστημών και το Τμήμα Νομικής. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση με το άρθρο 65 του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ Α΄ 134/9.8.2019) προχώρησε στην κατάργηση των σχετικών διατάξεων. Έτσι, η Σχολή έμεινε στα χαρτιά, χωρίς ποτέ να υποδεχθεί φοιτητές.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε «η Πάτρα δικαιούται να έχει μια Νομική Σχολή υψηλού επιπέδου. Με συνεργασία, τεκμηρίωση και επιμονή, προχωράμε στα επόμενα βήματα».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, παρά τις επαγγελματικές επιφυλάξεις που θα μπορούσε να έχει λόγω του ανταγωνισμού, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια, κοιτάζοντας το ευρύτερο ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό όφελος της περιοχής.