Άγγελος Συρίγος
«Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν χτίζουν καθηγητές» - Τι δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Καινοτόμο χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, εκτιμώντας πως σε βάθος χρόνου θα αλλάξει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο υφυπουργός τόνισε πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα σταματήσει το φαινόμενο να έχουμε φοιτητές, οι οποίοι περνάνε στα πανεπιστήμια πρακτικώς δίνοντας λευκή κόλλα. 'Αλλη καινοτομία είναι ότι τα μηχανογραφικά δελτία θα κατατίθενται σε δύο διαφορετικές φάσεις. Αναφορικά με την παρουσία αστυνομικής δυνάμεως στα ΑΕΙ, ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ, καθώς τα ιδρύματα γίνονται στόχος διαφόρων ομάδων που προσπαθούν να αλιεύσουν οπαδούς. Η αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τόνισε, έχει τρεις πυλώνες, που είναι: η ελευθερία της επιστήμης, η ελευθερία στην έρευνας και η ελευθερία της διδασκαλίας - ελευθερίες που πλήττονται από ορισμένες ομάδες. 

Κανείς δεν θέλει την αστυνομία στα ΑΕΙ

«Κανείς δεν θέλει καμία αστυνομία στα ΑΕΙ. Σας το λέω εγώ κατηγορηματικά!» ανέφερε ο υφυπουργός. «Δεν είναι η δουλειά της αστυνομίας στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν χτίζουν καθηγητές! Δεν επιτίθενται σε καθηγητές!». Υπογράμμισε πως υπάρχουν έξι με επτά καταγεγραμμένα βίαια επεισόδια κατά καθηγητών σε κεντρικά πανεπιστήμια, αλλά για αυτό είναι υπεύθυνος «ο φόβος που υπάρχει από πίσω και δεν γίνονται καταγγελίες». Έχουμε είπε «φτάσει σε μία κατάσταση, που έχει ξεφύγει στην πραγματικότητα από τα χέρια μας. Οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν ότι μια ημέρα θα επικοινωνούσαν με την αστυνομία και θα έλεγαν το πρόβλημα - και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό».  

Ο κ. Συρίγος κάλεσε τον εισηγητή της μειοψηφίας να μην προσπαθεί να ξυπνήσει μνήμες γυρίζοντας μισό σχεδόν αιώνα πίσω, μιλώντας περί δημοκρατίας Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ είπε, δεν σημαίνει αυτονομία. Ζητάτε είπε, να δώσουμε στους πρυτάνεις το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα, ωσάν να είναι αυτόνομες νησίδες μέσα στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε εάν το σώμα φύλαξης σε ορισμένα πανεπιστήμια που προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ένα ιδιωτικό σώμα, μια εταιρεία σεκιούριτι, αντί της αστυνομίας η οποία ελέγχεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς. Σχετικά με τα μέσα ασφάλειας, ο υφυπουργός Παιδείας ανάφερε πως «το κάθε ΑΕΙ είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει τι μέσα θα χρησιμοποιήσει και η όποια απόφαση θα υπόκειται στη σχετική νομοθεσία για τον σεβασμό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Διαβεβαίωσε δε, ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων μέσα από ένα πολύ μεγάλο προγράμματος στήριξης. 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωσε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, πως έχει γίνει διαβούλευση με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων - «αυτή άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στα αρχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή». Υπήρξαν δε, και παρατηρήσεις, που όλες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Τέμπη: Εκδικάζεται αύριο η πρώτη αγωγή αποζημίωσης συγγενών θύματος
Οι συγγενείς μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα ζητούν αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την οδύνη
Τέμπη: Εκδικάζεται αύριο η πρώτη αγωγή αποζημίωσης συγγενών θύματος