Φοιτήτριες: Μη ρωτάτε «γιατί τώρα» αλλά «γιατί το αφήσατε να συμβεί τότε»
«Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι "Γιατί τώρα;" και η ευθύνη να μετατοπίζεται στα θύματα, ρωτήστε τους εαυτούς σας κύριοι και κυρίες: Γιατί το αφήσατε να συμβεί τότε;», σημειώνουν σε κείμενό τους φοιτήτριες που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή

Αποτροπιασμό προκαλούν οι πάνω από 100 καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η νέα υπόθεση παρενόχλησης ή κακοποίησης γυναικών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αντίστοιχες καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Το parallaximag.gr δημοσιεύει κείμενο γυναικών – θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης από συγκεκριμένο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για γυναίκες που έχουν πλέον ενώσει τις δυνάμεις τους και μετά την αναφορά τους στον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου, τίθενται στη διάθεση της δικαιοσύνης μαζί με τη δικηγόρο τους, Αννα Τσιφτελίδου.

«Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι ‘’Γιατί τώρα;’’ και η ευθύνη να μετατοπίζεται στα θύματα, ρωτήστε τους εαυτούς σας κύριοι και κυρίες: Γιατί το αφήσατε να συμβεί τότε;», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

«Δραστηριοποιηθήκαμε και συνταχθήκαμε γιατί ήρθε η ώρα να σπάσει η αλυσίδα, για ένα ακαδημαϊκό κόσμο καθαρότερο για τα δικά μας παιδιά. Ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τις αξιόποινες πράξεις που προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας, και δημιούργησαν ένα εκφοβιστικό, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε δικαίωση από το Πανεπιστήμιο το οποίο σεβόμαστε σαν θεσμό και πολλές από εμάς υπηρετούμε», σημειώνεται ακόμα.

Όπως όμως τονίζουν οι καταγγέλλουσες, «ακόμη και σήμερα υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια κοινοποίησης των γεγονότων, αφού γνωρίζουμε ότι οι μαρτυρίες μας θα βρίσκουν εμπόδια την ελλιπή προστασία των θυμάτων και την απουσία ισχυρού νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα η οποία λειτουργεί αποθαρρυντικά. Κορυφαίο γεγονός το ακατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και η πενταετής παραγραφή του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ είναι ευρέως γνωστό και μέσα από πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας ότι τα θύματα ίσως χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτή την εμπειρία ή και να βρουν το θάρρος να μιλήσουν».

Αναλυτικά το κείμενο:

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές μας σε επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εμείς, ομάδα πρώην φοιτητριών διαφόρων ετών και ειδικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα, απευθυνόμαστε προς όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένου και του ακαδημαϊκού περίγυρου που γνώριζε επί εικοσαετίας ότι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και δη στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα αναπαράγονταν και συγκαλύπτονταν αντιλήψεις και πράξεις από καθηγητές σε θέση ισχύος που ευνοούσαν την σεξουαλική παραβατικότητα. Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι ‘’Γιατί τώρα;’’ και η ευθύνη να μετατοπίζεται  στα θύματα, ρωτήστε τους εαυτούς σας κύριοι και κυρίες: Γιατί το αφήσατε να συμβεί τότε;

Δραστηριοποιηθήκαμε και συνταχθήκαμε γιατί ήρθε η ώρα να σπάσει η αλυσίδα, για ένα ακαδημαϊκό κόσμο καθαρότερο για τα δικά μας παιδιά. Ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τις αξιόποινες πράξεις που προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας, και δημιούργησαν ένα εκφοβιστικό, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε δικαίωση από το Πανεπιστήμιο το οποίο σεβόμαστε σαν θεσμό και πολλές από εμάς υπηρετούμε.

Οι μαρτυρίες μας αφορούν συγκεκριμένο καθηγητή της σχολής, που η φήμη τους περί σεξουαλικής παρενόχλησης με πράξεις, λέξεις και σωματική και έμφυλη βία προς φοιτήτριες κυκλοφορούσε για δύο δεκαετίες στους διαδρόμους του ΑΠΘ, όπου δεν υπήρχαν υποστηρικτικές δομές από φορείς και ειδικούς για περιπτώσεις όπως η σεξουαλική παρενόχληση, όπως προνοείται από τον ευρωπαϊκό νόμο για να στηρίξουν τα θύματα και να απωθήσουν τέτοια συμβάντα.

Ακόμη και σήμερα υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια κοινοποίησης των γεγονότων, αφού γνωρίζουμε ότι οι μαρτυρίες μας θα βρίσκουν εμπόδια την ελλιπή προστασία των θυμάτων και την απουσία ισχυρού νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα η οποία λειτουργεί αποθαρρυντικά. Κορυφαίο γεγονός το ακατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και η πενταετής παραγραφή του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ είναι ευρέως γνωστό και μέσα από πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας ότι τα θύματα ίσως χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτή την εμπειρία ή και να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

Με όση δύναμη ψυχής μας έχει απομείνει θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις δεκάδες κοπέλες πρώην φοιτήτριες που επικοινώνησαν μαζί και μας εμπιστεύτηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και απεχθή βιώματα. Επίσης, εξαιρετικής σημασίας είναι τα πολλαπλά μηνύματα συμπαράστασης και πίστης που δεχτήκαμε από άντρες φοιτητές καθώς και προσωπικές τους μαρτυρίες ότι γνώριζαν τις φήμες. Αυτό καταδεικνύει πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ισότητας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας στον εκπαιδευτικό χώρο αφορά όλους.

Οι απόφοιτες και οι φοιτήτριες της Φιλοσοφικής ΑΠΘ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή