Αυξημένα τα κρούσματα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης - Δεν έχει προβλεφθεί κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Την έντονη ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της Θεσσαλονίκης εκφράζει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Αναφέρει μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.

Την ώρα που έχουν κλείσει σχολεία σε Σίνδο, Κουφάλια, αλλά και σε σχολεία του κέντρου, την ώρα που έχουν κλείσει τμήματα και εκπαιδευτικοί έχουν μπει σε καραντίνα, οι εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών. 

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στα σχολεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα λίστα του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα και οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχονται στις 213, ενώ σταθερά τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ πάνω από 400 κρούσματα ημερησίως.

«Είναι δυνατόν να δίνεται οδηγία να λειτουργήσει κανονικά σχολείο μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, όταν μάλιστα ο συγχρωτισμός με μαθητές πολλών τμημάτων, αλλά και άλλων σχολείων της περιοχής επιβάλλει άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ  με ιχνηλατήσεις και τεστ;» διερωτώνται οι εκπαιδευτικοί και ζητούν την λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες  σε  σχολεία που καλύπτει η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδος, Κουφάλια, προηγούμενα σε σχολεία του κέντρου) και ήδη έχουν κλείσει τμήματα, ενώ έχουν μπει συνάδελφοι\ισσες σε καραντίνα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση δεν περιλαμβάνει κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμία ουσιαστικά διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του covid-19 στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών. 

ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ!

Με τα περίφημα «πρωτόκολλα», κλείνει ένα τμήμα και μπαίνουν σε καραντίνα οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν σ’ αυτό ένα 2ωρο τις τελευταίες 48 ώρες! Στο μονόωρο μάθημα δεν κολλάει απ’ ότι φαίνεται, ούτε από τον εκπαιδευτικό που διδάσκει και σε άλλα τμήματα -μερικές φορές και σε ολόκληρο το σχολείο- ούτε από το συγχρωτισμό των παιδιών διαφορετικών τμημάτων στους διάδρομους και στα διαλείμματα!

Είναι δυνατόν να δίνεται οδηγία να λειτουργήσει κανονικά σχολείο μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, όταν μάλιστα ο συγχρωτισμός με μαθητές πολλών τμημάτων, αλλά και άλλων σχολείων της περιοχής επιβάλλει άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ  με ιχνηλατήσεις και τεστ;

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τους με οδηγίες ατομικής ευθύνης! Όσοι ανησυχούν καλούνται να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ουσιαστικά δεν έχουν καμιά λύση!

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Αφού άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (εκτός από τη μάσκα, με το γνωστό φιάσκο), προχωράει στην προώθηση της «ανοσίας της αγέλης» στην εκπαιδευτική κοινότητα, αδιαφορώντας για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ήδη πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση αλλά και τους Δήμους να πάρουν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, με αλαζονεία και αυταρχισμό αντιμετωπίζουν τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα μας ως περιττό κόστος! και μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους!

Σήμερα, με τα κρούσματα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, συνεχίζουν την ίδια τακτική και δίνουν οδηγίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όμως, χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από Δήμους και ΥΠΑΙΘ, είναι ολοφάνερο ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ!

Καλούμε την ΕΛΜΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση της προστασίας της δημόσιας υγείας στα σχολεία. Έστω και τώρα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑΙΘ, Περιφέρεια Εκπαίδευσης, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους) να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τις προτάσεις και τα αιτήματά μας.

Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, και για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα προστασίας τώρα!

·Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο  βοηθητικό προσωπικό.

·Αν δε μπορεί και δε θέλει ο ΕΟΔΥ, να αναλάβουν οι Δήμοι να προστατέψουν τους κατοίκους.

· Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους

·Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.  

·Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμο προσωπικού καθαριότητας.

·15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα

·Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.

·Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

·Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)

Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και δε θα βρεθούμε μπρος στον εκβιασμό της εξ αποστάσεως κάλυψης της ύλης που διαμορφώνει σχολεία δυο κατηγοριών, απαξιώνει τη δουλειά μας, ισοπεδώνει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, προωθεί τον έλεγχο, την επιτήρηση αλλά και την ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τους συλλόγους καθηγητών με αποφάσεις τους και σε συνεργασία με μαθητές και γονείς να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 Οι  σύλλογοι καθηγητών των σχολείων που έχουν κρούσματα να πάρουν άμεσα αποφάσεις και να  απαιτήσουν  δωρεάν τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο  βοηθητικό προσωπικό με άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΙΓΙΝΑ
Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό μητέρας και γιου από μισθωμένους εκτελεστές
Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κλαμπ, είχε κατονομαστεί από τα θύματα, ως ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο είχαν διαφορές και είχαν δεχθεί απειλές από...
Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό μητέρας και γιου από μισθωμένους εκτελεστές