Το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε κάτω από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας σχολείων Etwinning (https://www.etwinning.net/), στην οποία έχουν συνδεθεί πανελλαδικά περίπου 800.000 καθηγητές και αντίστοιχοι μαθητές και σχολεία. Συνεργάστηκαν, από την αρχή της περιόδου της καραντίνας, οκτώ ευρωπαϊκά σχολεία από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Σερβία και την Ελλάδα. Για τη χώρα μας το συνεργαζόμενο σχολείο είναι το 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης, το οποίο συμμετείχε με 12 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, κάτω από την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Χρυσάνθου Μαρίας- Ισμήνης. Οι έλληνες μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν είναι: Μυλωνά Μαρία, Μυλωνά Σέβη, Χαραλαμπίδου Θάλεια, Κεφαλά Αφροδίτη, Κυρίτση Χριστίνα, Μαμπετζίδου Μαργαρίτα, Μπερμπέρογλου Αγγελική, Σόλλα Σόνια, Ντομοτσίδου Ζήνα, Συρλαντζή Ευμορφία, Σιρανίδου Μαρία και ο Χατζούδης Παναγιώτης.
Δέκα επιβλέπουσες καθηγήτριες και 78 μαθητές ενώθηκαν γύρω από μία ιδέα που δεν τους άφησε να «τεμπελιάσουν» μέσα στην καραντίνα. To όνομα του προγράμματος « How do you do in time of corona crisis”. Η ιδέα ήταν απλή και σχετίζεται με την διαδικτυακή συνένωση νέων ανθρώπων μέσα στη δύσκολη περίοδο της πρωτόγνωρης απειλής του Covid-19. Πώς αντιμετωπίζουν την αναγκαστική καραντίνα; Ποιοι είναι οι κανόνες και οι κανονισμοί σε κάθε χώρα; Πώς μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς σωματικά και ψυχικά; Πώς αντιμετωπίζουμε τις ψευδές ειδήσεις; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία αντίστοιχων «προκλήσεων», τα οποία οι μαθητές αντιμετώπισαν μέσα από την εργασία σε ομάδες, με τη χρήση καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων. Βίντεο, εικόνες, αφίσες, δημοσκοπήσεις, διαδικτυακές συναντήσεις ακόμα και διαδικτυακό πάρτυ με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2020, στις 9 Μαϊου. Όλα αυτά, από απόσταση και διαδικτυακά και φυσικά εθελοντικά. Η επίβλεψη της πορείας εργασίας των μαθητών ήταν συστηματική και οι αποφάσεις για την εξέλιξη του πρότζεκτ, λαμβάνονταν μέσα από τις εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα προβλήθηκε πρόσφατα από τη ρουμανική τηλεόραση
Η άποψή μου για το πρόγραμμα:
«Νέες φιλίες, ενδιαφέρουσες γνωριμίες, γνώσεις, δεξιότητες αλλά και ενθάρρυνση για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας του Covid-19, ήταν μερικά από τα πολλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι διαδικτυακές συναντήσεις ήταν τις περισσότερες φορές φορτισμένες συναισθηματικά, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά μιλούσαν για τα όνειρά τους στο μέλλον, μέσα από το κλειστό αποστειρωμένο σπίτι τους. Το περιβάλλον «εργασίας» των μαθητών, το σαλόνι του σπιτιού τους, το δωμάτιο με τα μικρά αδέρφια τους, η κουζίνα που μαγείρευε η μαμά….. Όλοι γίναμε άγνωστοι-γνωστοί πολύ γρήγορα. Το τελευταίο μας διαδικτυακό πάρτυ θα γίνει στις 10/6 και ώρα 20:00 ώρα Βρυξελλών. Μέχρι το επόμενο πρόγραμμμα….θα έχουμε αυτό να αναπολούμε!»
Ενδεικτικό υλικό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος
Βίντεο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης
Ευχές για καλό Πάσχα από την Ελληνική ομάδα
Αφίσα διαδικτυακού πάρτυ για την ημέρα της Ευρώπης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη