Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
«Αφού δεν καταφέρατε να ιδρύσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνετε τώρα τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο» είπε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι παρακάμπτει το άρθρο 16

«Επικαλείστε το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλα ουσιαστικά κρύβεστε πίσω από αυτό. Η ρύθμιση σας είναι πιο ''προωθημένη'' από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η ρύθμιση αποτελεί δική σας πολιτική επιλογή» τόνισε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Αναφερόμενη στο άρθρο 50, το οποίο προβλέπει ότι τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επαναφέρει το μνημονιακό καθεστώς του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων στο δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλους σπουδών από «χαμηλού κύρους, μέτρια ή άγνωστα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής».

«Γνωρίζετε πως η συμπερίληψη των τίτλων σπουδών από τα Κολέγια υπαγορευόταν από το προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς» είπε, σημειώνοντας πως με τη ρύθμιση ευνοούνται οι κολλεγιάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. «Είστε υπουργός της Παιδείας. Τα δημόσια πανεπιστήμια, το δημόσιο σχολείο είναι υπό τη δική σας εποπτεία. Μη λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολλεγίων. Τηρείστε τα προσχήματα και αποσύρετε άμεσα το άρθρο», ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπουργού Παιδείας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς με το που η χώρα βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα και εν όψει των 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Στο νόμο 4589/2019 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή». 

 

Χ. ΒΑΪΝ.


Δείτε αναλυτικά την ομιλία τηςπαρακάτω:

Το video της ομιλίας: 

Το κείμενο της ομιλίας της 

«Αφού δεν καταφέρατε να ιδρύσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνετε τώρα τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο» είπε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι παρακάμπτει το Άρθρο 16 του Συντάγματος.


Συνεχίζοντας, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «επικαλείστε το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά ουσιαστικά κρύβεστε πίσω από αυτό. Η ρύθμιση σας είναι πιο ''προωθημένη'' από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η ρύθμιση αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησής σας».

Αναφερόμενη στο άρθρο 50, το οποίο προβλέπει ότι τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επαναφέρει το μνημονιακό καθεστώς του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων στο δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλους σπουδών από «χαμηλού κύρους, μέτρια ή άγνωστα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής».

Υπογράμμισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς με το που η χώρα βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα και εν όψει των 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Στο νόμο 4589/2019 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το εν λόγω άρθρο, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια.

Όσον αφορά το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση εισάγει για πρώτη φορά ανταποδοτικά, ιδιωτικο-οικονομικά και τιμωρητικά κριτήρια, οδηγώντας τα ιδρύματα στον οικονομικό στραγγαλισμό και τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 20%.

 
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την απόφαση της επ' αόριστο αναστολής των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας. "Δε σέβεστε τα Πανεπιστήμια, τους χιλιάδες φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Την ίδια στιγμή δημιουργείτε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση".
 
Σημειώνετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας για τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου:
  • 16: χρηματοδότηση ΑΕΙ
  • 33: αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ
  • 50: κολέγια
<>Γραφείο Τύπου
<>Μερόπη Τζούφη - Βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) <>Αναπλ. τομεάρχης Παιδείας
<>Αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

koronoios-emvolio
Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν σε τρεις μήνες
Τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ο Γκίκας...
Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν σε τρεις μήνες
sxoleia kleista 2022 koronoios
Σχολεία: Τα φαρμακεία θα διαθέσουν self test για εκπαιδευτικούς-μαθητές και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου
Νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για τη διανομή των self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
Σχολεία: Τα φαρμακεία θα διαθέσουν self test για εκπαιδευτικούς-μαθητές και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου