«Πίσω από το Ενωσιακό Δίκαιο κρύβεται η Κεραμέως για τα Κολέγια - Η ρύθμιση αποτελεί πολιτική επιλογή»
«Αφού δεν καταφέρατε να ιδρύσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνετε τώρα τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο» είπε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι παρακάμπτει το άρθρο 16

«Επικαλείστε το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλα ουσιαστικά κρύβεστε πίσω από αυτό. Η ρύθμιση σας είναι πιο ''προωθημένη'' από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η ρύθμιση αποτελεί δική σας πολιτική επιλογή» τόνισε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Αναφερόμενη στο άρθρο 50, το οποίο προβλέπει ότι τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επαναφέρει το μνημονιακό καθεστώς του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων στο δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλους σπουδών από «χαμηλού κύρους, μέτρια ή άγνωστα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής».

«Γνωρίζετε πως η συμπερίληψη των τίτλων σπουδών από τα Κολέγια υπαγορευόταν από το προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς» είπε, σημειώνοντας πως με τη ρύθμιση ευνοούνται οι κολλεγιάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. «Είστε υπουργός της Παιδείας. Τα δημόσια πανεπιστήμια, το δημόσιο σχολείο είναι υπό τη δική σας εποπτεία. Μη λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολλεγίων. Τηρείστε τα προσχήματα και αποσύρετε άμεσα το άρθρο», ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπουργού Παιδείας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς με το που η χώρα βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα και εν όψει των 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Στο νόμο 4589/2019 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή». 

 

Χ. ΒΑΪΝ.


Δείτε αναλυτικά την ομιλία τηςπαρακάτω:

Το video της ομιλίας: 

Το κείμενο της ομιλίας της 

«Αφού δεν καταφέρατε να ιδρύσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνετε τώρα τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο» είπε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι παρακάμπτει το Άρθρο 16 του Συντάγματος.


Συνεχίζοντας, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «επικαλείστε το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά ουσιαστικά κρύβεστε πίσω από αυτό. Η ρύθμιση σας είναι πιο ''προωθημένη'' από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η ρύθμιση αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησής σας».

Αναφερόμενη στο άρθρο 50, το οποίο προβλέπει ότι τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επαναφέρει το μνημονιακό καθεστώς του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων στο δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλους σπουδών από «χαμηλού κύρους, μέτρια ή άγνωστα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής».

Υπογράμμισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς με το που η χώρα βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα και εν όψει των 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Στο νόμο 4589/2019 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το εν λόγω άρθρο, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια.

Όσον αφορά το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση εισάγει για πρώτη φορά ανταποδοτικά, ιδιωτικο-οικονομικά και τιμωρητικά κριτήρια, οδηγώντας τα ιδρύματα στον οικονομικό στραγγαλισμό και τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 20%.

 
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την απόφαση της επ' αόριστο αναστολής των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας. "Δε σέβεστε τα Πανεπιστήμια, τους χιλιάδες φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Την ίδια στιγμή δημιουργείτε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση".
 
Σημειώνετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας για τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου:
  • 16: χρηματοδότηση ΑΕΙ
  • 33: αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ
  • 50: κολέγια
<>Γραφείο Τύπου
<>Μερόπη Τζούφη - Βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) <>Αναπλ. τομεάρχης Παιδείας
<>Αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Μήνυμα του Γραφείου Αρωγής Χρηστών «Ζευς» προς τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές αιρετών 
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Με αφορμή τη κα Νίκη Κεραμέως και τον Κορονοϊο, λίγα λόγια για τα τεστ Covid-19 στους μαθητές και στα σχολεία - Τι αναφέρει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κριτική της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» για τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμεώς στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου...
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα - Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή...
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας