Απονέκρωση πριν την κατάργηση: Με αιχμές κατά Κεραμέως η παραίτηση μέλους της ΑΔΙΠ
Την παραίτησή του υπέβαλλε στον Πρόεδρο και το συμβούλιο της ΑΔΙΠ ο Γιώργος Σταμέλος, καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πατρών - Το alfavita.gr δημοσιεύει αποκλειστικά την επιστολή παραίτησης

Με αιχμές κατά της Νίκης Κεραμέως παραιτήθηκε ο Γιώργος Σταμέλος, καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος εδώ και χρόνια του ΔΣ της Αρχής Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΙΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται και αντικαθίσταται από τη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει υπερ-ενισχυμένες αρμοδιότητες (αξιολόγηση, κατανομή χρηματοδότησης, σχεδιασμός ακαδημαϊκού χάρτη). 

Όμως, έχουν προκύψει μια σειρά δυσλειτουργιών στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας κρατά εδώ και καιρό απονεκρωμένη την ΑΔΙΠ εν αναμονή της συγκρότησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. 

Για «μεγάλη και απρόσμενη αναστάτωση» κάνει λόγο στην επιστολή παραίτησής του ο καθηγητής Γιώργος Σταμέλος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην δημιουργηθούν «σοβαρές συνέπειες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση». 

Όπως αναφέρει, με παρέμβαση της υπουργού Παιδείας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη της ENQA, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ανεξάρτητων Αρχών διασφάλισης ποιότητας στην Ελλάδα, και μάλιστα μπροστά στο ενδεχόμενο πιθανού οικονομικού καταλογισμού, η Νίκη Κεραμέως γνωστοποίησε πως θα αναλάβει όλο το κόστος των αναβολών.

Η ENQA επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα μετάξυ 28-30 Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολόγησει την ΑΔΙΠ και το έργο της, η οποία σύμφωνα με το πρώην μέλος του ΔΣ «η πιστοποίηση της ΑΔΙΠ από την ENQA ήταν σημαντική όχι μόνο γιατί αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του έργου της πέραν των ελληνικών συνόρων, αλλά γιατί «απαντά ευθέως και πειστικά σε όλους εκείνους που ήθελαν να υποτιμήσουν και να απαξιώσουν το έργο της, εντός συνόρων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Επίσης, διαμαρτύρεται για την απόφαση της υπουργού Παιδείας να μην διορίσει το νέο-εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ, γεγονός που παρακωλύει τη λειτουργία της ΑΔΙΠ στο μέτρο που το ΔΣ δεν μπορεί να συνέλθει και να πάρει αποφάσεις.

Διαβάστε όλη την επιστολή παραίτησης:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε από τον Ιούνιο 2019 η ΑΔΙΠ προετοιμάζει την επαναπιστοποίησή της από την ENQA στο μέτρο που η προηγούμενη πιστοποίησή της λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Είναι γνωστό ότι η ένταξη της ΑΔΙΠ στην ENQA είναι σημαντική για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος η αναγνώριση της εργασίας της πέραν των ελληνικών συνόρων. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η πιστοποίηση από την ENQA απαντά ευθέως και πειστικά σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να υποτιμήσουν και να απαξιώσουν το έργο της ΑΔΙΠ, εντός συνόρων. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αναγνώριση του έργου της ΑΔΙΠ διασφαλίζει τη συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στα ευρωπαϊκά προγράμματα και δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ENQA όρισε ως διάστημα επίσκεψης της Επιτροπής αξιολόγησής της ΑΔΙΠ το διάστημα 28-30/1/2020. Το διάστημα αυτό η Επιτροπή θα επισκέφτονταν την Αθήνα και την ΑΔΙΠ για να αξιολογήσει το έργο της.

Με έκπληξη μαθαίνω ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΔΙΠ στο Υπουργείο, ζητήθηκε από την Υπουργό, ως παρότρυνση/παραίνεση/διαταγή, να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής της ENQA. Παράλληλα, μας πληροφορήσατε ότι το Υπουργείο, παρακάμπτοντας για ακόμα μια φορά την ΑΔΙΠ, επικοινωνεί απευθείας -κατά δήλωση της Υπουργού- με την ENQA. Να υπενθυμίσω απλά ότι η ENQA είναι το ευρωπαϊκό Δίκτυο των ανεξάρτητων Αρχών διασφάλισης ποιότητας και όχι μια διακυβερνητική δομή. Επιπλέον, όταν ενημερώθηκε η Υπουργός για τον κίνδυνο πιθανού οικονομικού καταλογισμού λόγω της αναβολής επίσκεψης της Επιτροπής (όπως επίσης και της πιθανής αναβολής προγραμματισμένων πιστοποιήσεων, κτλ), η ίδια απάντησε ότι αναλαμβάνει όλο το κόστος των αναβολών. Δεδομένου ότι οι πόροι που στήριζαν αυτές τις ενέργειες προέρχονταν από Κοινοτικά κονδύλια, αναρωτιέται κανείς αν η όλη διευθέτηση δεν ενέχει πτυχές μη χρηστής διαχείρισης Κοινοτικών και/ή εθνικών πόρων.

Τέλος, αλλά όχι το λιγότερο σημαντικό μας ενημερώσατε ότι η Υπουργός δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διορίσει τον νέο-εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ, που καθυστερεί ήδη, γεγονός που παρακωλύει τη λειτουργία της ΑΔΙΠ στο μέτρο που το ΔΣ δεν μπορεί πλέον να συνέλθει και να πάρει αποφάσεις.

Ως απόρροια των προηγουμένων, μάθαμε εκ των υστέρων, ότι η γενική διευθύντρια της ΑΔΙΠ απέστειλε επιστολή στην ENQA με την οποία τη ρωτάει τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής αξιολόγησης. Αν αληθεύει ότι η ΑΔΙΠ λειτουργεί κανονικά και ομαλά χωρίς επιπτώσεις από τις τρέχουσες διαδικασίες, όπως ακούστηκε στις 15/01/2020 στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων για το προς ψήφιση νομοσχέδιο, τότε εγείρεται θέμα νομιμότητας της ακολουθούμενης διαδικασίας στο βαθμό που θα έπρεπε να είχε συγκληθεί και αποφασίσει σχετικά το ΔΣ.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ENQA, μέσω του review manager, στην απάντησή της διατυπώνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα προτείνει, όμως, να ζητήσει η ΑΔΙΠ τη μετάθεση της επίσκεψης για τουλάχιστον ένα χρόνο (we need to postpone the entire review for at least one year) (μέιλ της 13/1/2020, 12:50 μμ) εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα η νέα Αρχή να έχει δώσει δείγματα γραφής ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να καλυφτεί και μέρος των εξόδων για την αναβολή.

Στο δεύτερο μέιλ του, ο review manager (μέιλ της 14/1/2020, 15:42) διευκρινίζει ότι η επιστολή της ελληνικής Αρχής (είτε της ΑΔΙΠ είτε της νέας Αρχής) πρέπει να απευθύνεται στο Board της ENQA και ότι αυτός προσωπικά δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόφαση του οργάνου (I cannot guarantee what the decison wiil be). Προσθέτει επίσης ότι η όποια επέκταση του στάτους μέλους θα αφορά την ΑΔΙΠ και όχι τη νέα Αρχή. Η απόφαση του Board θα ληφθεί στις 20/2/2020.  Στη συνέχεια, εξηγεί ότι επειδή πρόκειται για μεγάλες αλλαγές (large/substantive) η ENQA θα ζητήσει μια νέα Έκθεση σε ένα χρόνο ή περίπου (one year or so). Δίνει μάλιστα το παράδειγμα της σερβικής Αρχής που αλλάζει επίσης. Όμως σε αυτή την περίπτωση, η σερβική κυβέρνηση φρόντισε να γίνουν οι αλλαγές στη μέση της περιόδου (the middle of the membership period) και έτσι δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα ως προς το στάτους της. Με άλλα λόγια, η νέα ελληνική Αρχή θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία ένταξής της, ως πλήρες μέλος, στην ΕΝQA.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις δημιουργούν μια μεγάλη και απρόσμενη αναστάτωση η οποία ευελπιστούμε να μη δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Η αναστάτωση είναι αναιτιολόγητη και εδράζεται σε μικροπολιτικά κίνητρα και επιπλέον υποτιμά και απαξιώνει το έργο πολλών ανθρώπων που ως τώρα προσπαθούσαν ανιδιοτελώς για το καλύτερο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, κε Πρόεδρε, το μόνο που μου απομένει είναι να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ. Κλείνοντας, να σημειώσω ότι η ΑΔΙΠ όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε μέσα σε αντίξοες και ασταθείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με την μακροχρόνια εμπειρία μου, καμία απολύτως κυβέρνηση δεν θέλησε να ισχυροποιηθεί η ΑΔΙΠ και δεν υπήρξε θερμή ως προς την ένταξή της, ως πλήρες μέλος, στην ENQA. Πέραν τούτων, δηλώνω ότι, αν χρειαστεί, θα υπερασπιστώ με όποια μέτρα κρίνω απαραίτητα τόσο την προσωπική μου τιμή όσο και το έργο της ΑΔΙΠ, ιδιαίτερα την ένταξή της, ως πλήρες μέλος, στην ENQA.

Γιώργος Σταμέλος

Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Πανεπιστήμιο Πατρών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικα βιβλια.jpg
Σχολεία: Ποια βιβλία και σε ποιες τάξεις θα αντικατασταθούν το νέο σχολικό έτος
Ποιες αντικαταστάσεις βιβλίων θα γίνουν τη νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
Σχολεία: Ποια βιβλία και σε ποιες τάξεις θα αντικατασταθούν το νέο σχολικό έτος
ypoyrgeio paideias
Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Κολλεγίων Βρετανικών Πανεπιστημίων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της  Κυβέρνησης (ΦΕΚ 56/16-4-2024)  το Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα...

Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Κολλεγίων Βρετανικών Πανεπιστημίων
καθηγητης γενέθλια
Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που διαβάζουμε από σχολεία και μαθητές, έχουν να κάνουν με βία, ξύλο, επεισόδια και bullying. Αυτή...

Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων