Κέρκυρα: Άλυτα προβλήματα σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών από τα κενά
Ενημέρωση των Αιρετών της ΑΣΕ στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας για τη τοποθέτηση των αναπληρωτών

 

Συνάδελφοι

 Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή η Δημόσια Εκπαίδευση στηρίζεται σε δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές οι οποίοι κάθε Σεπτέμβρη (στην καλύτερη περίπτωση) προσλαμβάνονται, και κάθε Ιούνιο απολύονται, παρόλο που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Πολλοί από αυτούς (κυρίως στην Ειδική Αγωγή) προσλαμβάνονται με προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι προσλήψεις ΕΑ στις δυο πρώτες φάσεις ήταν ελάχιστες, Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Κέρκυρα στα μισά σχολεία με Τμήματα Ένταξης δεν υπάρχει κανένας καθηγητής. Επιπλέον είναι τέτοια η φύση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που δημιουργούνται άλυτα προβλήματα εις βάρος κυρίως των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά :

Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα τρεις αναπληρώτριες ΕΣΠΑ έχουν πάρει άδεια ανατροφής (κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα των περσινών πολύμορφων κινητοποιήσεων), και δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους πριν τον Ιανουάριο. Ποιος θα διδάξει στη θέση τους; Η απάντηση του υπουργείου όταν του τέθηκε το ερώτημα είναι ότι "οι αναπληρωτές δεν αναπληρώνονται"!! Αυτή η απάντηση δείχνει τον χαρακτήρα της πολιτικής του Υπουργείου. Αφενός δεν μιλάμε για αναπληρωτές αλλά για πάνω από 30000 συμβασιούχους συναδέλφους που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους, και αφετέρου οι αναπληρωτές κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, έχουν τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να έχουν και τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, είναι πραγματικά γελοίο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα δικαιώματα μεταξύ των αναπληρωτών, ανάλογα με το αν έτυχε να πληρώνονται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, μέσω του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων ή μέσω ΕΣΠΑ.

Αυτοί τη στιγμή οι Αιρετοί μας στο ΠΥΣΔΕ καλούνται να «τετραγωνίσουν τον κύκλο» και να λύσουν τα προβλήματα που η Κυβέρνηση και οι πολιτικές της έχουν προκαλέσει. Καλούνται να αποφασίσουν σε ποιο σχολείο θα στείλουν τον ένα και μοναδικό συνάδελφο μαθηματικό Ειδικής Αγωγής που το υπουργείο προσέλαβε στη Β’ φάση. Καλούνται να αποφασίσουν αν θα αφήσουν χωρίς καθηγητή τα Ειδικά Σχολεία ή τα Τμήματα Ένταξης. Καλούνται δηλαδή να αποφασίσουν ποιους μαθητές θα αφήσουν χωρίς καθηγητή. Επίσης καλούνται να βρουν με ποια «αλχημεία» θα στηριχτεί τυφλή μαθήτρια αφού η συνάδελφος αναπληρώτρια ΕΣΠΑ έχει πάρει άδεια ανατροφής και το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του» αντί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Συνάδελφοι

Σε αυτό το "παιχνίδι" που έχει στήσει η Κυβέρνηση εις βάρος των μαθητών και των συναδέλφων  εμείς θα απέχουμε. Αρνούμαστε να αποφασίσουμε στο ΠΥΣΔΕ ποιοι μαθητές θα μείνουν χωρίς καθηγητή. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο που ενώ τα κενά ζητήθηκαν από  τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη αυτό επιμένει να κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο και αυτές μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Να αναλάβει το υπουργείο και η κυβέρνηση τις ευθύνες τους. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των  αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

Οι αιρετοί της Α.Σ.Ε.

Θύμης Σπύρος

Φωτίου Σωτήρης

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
«Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της...
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό