Ν. Κεραμέως: Νωρίτερα οι προσλήψεις αναπληρωτών από την επόμενη σχολική χρονιά
Επίσπευση των υπηρεσιακών μεταβολών και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιούνται νωρίτερα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές από την επόμενη σχολική χρονιά και να γνωρίζουν εγκαίρως οι αναπληρωτές σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθούν γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Παιδείας.

Απαντώντας σε ερώτηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜΕΡΑ25, η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι οι αναπληρωτές ειδοποιούνται λίγες ημέρες προτού να κληθούν να παρουσιαστούν στα σχολεία και γνωστοποίησε πως ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να δρομολογήσουν νωρίτερα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην «ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή» και να μπορούν να «οργανώσουν τη ζωή τους, όπως πρέπει».

Παράλληλα προανήγγειλε βελτιωτικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών χαρακτηρίζοντας αντίξοες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. «Η αλήθεια είναι ότι, ως έχει το πλαίσιο σήμερα, αυτοί οι αναπληρωτές σχεδόν δεν μπορούν να αρρωστήσουν, σχεδόν δεν μπορούν να γεννήσουν» είπε. 

Αναφορικά με τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, η υπουργός σημείωσε ότι: «παραλάβαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και παρ’ όλα αυτά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε και ανοίξαμε τα σχολεία, με όλα τα βιβλία στις θέσεις τους, όλα τα βιβλία των οποίων η παράδοση δρομολογήθηκε μέχρι και μέσα στον Αύγουστο και με πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, με μία πάρα πολύ ικανή στελέχωση. Προφανώς, πάντοτε καταγράφονται νέα κενά, διότι οι εκπαιδευτικοί ενίοτε δεν παρουσιάζονται, νέα κενά που μας στέλνονται από τις περιφερειακές διευθύνσεις» και συμπλήρωσε ότι «εμείς προχωρήσαμε σε μία πρώτη μεγάλη φάση, όπως λέγεται, 24.407 προσλήψεων και σε μία δεύτερη φάση 5.836 αναπληρωτών. Συνεπώς, ήδη είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή φάση. Με τρεις εβδομάδες ανοιχτά τα σχολεία έχει ήδη καλυφθεί πάρα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών».

Εντός του 2019 οι διορισμοί στην ειδική αγωγή

Σχετικά με την υλοποίηση των 4.500 διορισμών στην ειδική αγωγή, η Νίκη Κεραμέως εκτίμησε ότι αυτές θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως το τέλος του 2019. 

«Μία από τις πρώτες ενέργειες που έκανα και εγώ προσωπικά την πρώτη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας ήταν αμέσως να συναντηθούμε με το ΑΣΕΠ, προκειμένου να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία διορισμών στην ειδική αγωγή που έχει τέτοια μεγάλη ανάγκη από διορισμούς. Και επισπεύσαμε τις διαδικασίες και επειδή ακριβώς επισπεύσαμε τις διαδικασίες σε πολύ καλή συνεργασία με το ΑΣΕΠ, το οποίο εργάζεται πάρα πολύ σκληρά προς αυτόν τον στόχο, ήδη δημοσιεύτηκαν οι πρώτοι πίνακες και ήδη είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για να ολοκληρωθούν αυτοί οι διορισμοί εντός του 2019».

Προσέθεσε επίσης ότι υπάρχει η πρόβλεψη να μη χάσουν οι αναπληρωτές τη θέση τους όταν προχωρήσουν οι διορισμοί στο τέλος της χρονιάς, διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση, προσβλέπουμε ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των αναπληρωτών ειδικής αγωγής και πλέον των μόνιμων διορισμένων ειδικής αγωγής».

Σε ό,τι αφορά τις 10.500 μόνιμες προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως μόνιμοι διορισμοί στη γενική θα γίνουν μόνο εφόσον βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο «και μετά από αναλυτική καταγραφή των κενών, θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις, εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη». 

Χρύσα Βαϊνανίδη

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
Συνεχίζουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λόγω επαπειλούμενων κυήσεων!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!