Thumbnail
Συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γ. Κουζέλης  στη δημοσιογράφο Ι. Δρόσου   (εφημερίδα Η Εποχή) για τις αλλαγές που έχουν γίνει ως τώρα και μεταβάλλουν τον τρόπο διδασκαλίας

 

Κατ΄αρχάς εστιάσαμε σε παρεμβάσεις που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, όπως και τον τρόπο οργάνωσής του. Συγκεκριμένα συμμετείχαμε στη συζήτηση για τις δομές στήριξης των σχολείων και την επέκταση του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Προχωρήσαμε επίσης στον εξορθολογισμό της ύλης, ώστε να είναι λιτή, να μην επιβραβεύει την απομνημόνευση και μειώσαμε τις εξετάσεις. Ταυτοχρόνως φτιάξαμε κενά στο σχολικό πρόγραμμα απαραίτητα και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμα, έχουμε εισάγει τα δύο αυτά χρόνια  μια σειρά από φαινομενικά μικρότερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά σημαντικές και φτιάχνουν έναν ιστό που θα αποβεί χρήσιμος. Ένα παράδειγμα είναι η θεματική εβδομάδα για την οποία εισπράξαμε πολλές αντιδράσεις. Αλλά φάνηκε πως είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Για μια σπάνια φορά το εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας λειτούργησε οριζόντια και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή για τα ελληνικά δεδομένα.

 Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά και επομένως διαφοροποιούν τον τρόπο διδασκαλίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η εκπόνηση δημιουργικών ερευνητικών εργασιών των μαθητών και όχι μόνο για τη μείωση των παραδοσιακών εξετάσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις «μικρές», αλλά ουσιαστικές αλλαγές μεταβάλλεται ο τρόπος διδασκαλίας και μάθησης και επομένως, σιγά σιγά οι μαθητές και οι μαθήτριες, έρχονται στο επίκεντρο του σχολείου, όπως θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε προσπάθεια σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΕΠΟΧΗ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Κοινά τμήματα, άνισες αφετηρίες - Όταν το ίδιο πτυχίο διεκδικείται με διαφορετικά «μέτρα»
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Γιατί όλο και περισσότεροι υποψήφιοι στρέφονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο;
Πανελλήνιες: Κοινά τμήματα, άνισες αφετηρίες - Όταν το ίδιο πτυχίο διεκδικείται με διαφορετικά «μέτρα»
aeroplano
Τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "γοργόνα": Η μυστική γλώσσα των πληρωμάτων
Πέρα όμως από τους επίσημους κανονισμούς και τη διεθνώς καθιερωμένη ορολογία, υπάρχει και μια λιγότερο γνωστή πλευρά: ένας ανεπίσημος κώδικας που...
Τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "γοργόνα": Η μυστική γλώσσα των πληρωμάτων
εκπαιδευτικοί, συντάξεις
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους και πως διαμορφώνονται οι αποδοχές από 1η Ιουνίου
Τι αλλάζει στους μισθούς των εκπαιδευτικών από 1η Ιουνίου 2026 – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους και πως διαμορφώνονται οι αποδοχές από 1η Ιουνίου