Συλλαβίζοντας ελληνικά 200 προσφυγόπουλα σε σχολεία του Κιλκίς
Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε από την πρώτη κιόλας μέρα που τα παιδιά βρέθηκαν στα σχολεία

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

Τις πρώτες τους προτάσεις στα ελληνικά συλλαβίζουν ήδη περί τα διακόσια προσφυγόπουλα τα οποία συμπληρώνουν μόλις δέκα μέρες στα σχολεία του Κιλκίς. Ο νομός δίνει ξανά δείγματα φιλοξενίας και ανοχής, καθώς κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε από την πρώτη κιόλας μέρα που τα παιδιά βρέθηκαν στα σχολεία.

Οχι πως δεν εμφανίστηκαν οι γνωστές ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, μόνο που η οργάνωση και η εξαντλητική ενημέρωση απέδωσαν καρπούς και τις απομόνωσαν.

«Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Νοέμβριο προχωρήσαμε σε συνεχείς ενημερώσεις. Και φωνές διαμαρτυρίας υπήρξαν και ύβρεις, αλλά φέραμε τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αλέξη Μπένο, τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργο Μόσχο και σε συνεχή επαφή ήμασταν με όλους τους γονείς για να φτάσουμε σήμερα να μην έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι κι εγώ είμαι ικανοποιημένος που όλα πηγαίνουν πολύ καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, Αριστείδης Παπαδόπουλος.

Πριν από δύο μέρες, μάλιστα, τα σχολεία επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι στις τάξεις τα παιδιά διαβάζουν ήδη ελληνικά και μάλιστα η μικρή «επίδειξη» περιελάμβανε τις φράσεις «ήρθα από τη Συρία» και «έκανα το ταξίδι μέσα από την Τουρκία».

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως «ένιωσα πολύ ωραία μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, βλέποντας αυτά τα πιτσιρίκια να ξαναγίνονται παιδιά μετά από τόσα βάσανα», ωστόσο δεν ξέχασε κι αυτός τα προβλήματα, τονίζοντας ότι «είπα στους γονείς ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν -επιπλέον πετρέλαιο, καθαρίστριες κ.λπ.- θα λυθούν άμεσα γιατί τα χρήματα έχουν προϋπολογιστεί και μένει η εκταμίευσή τους».

Τα παιδιά του δημοτικού φοιτούν κυρίως στο 1ο Δημοτικό Πολυκάστρου και στο 1ο και 2ο Δημοτικό Αξιούπολης και μία μικρότερη ομάδα τριάντα μεγαλύτερων παιδιών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο Πλατανιάς.

Ολα είναι παιδιά από το στρατόπεδο της Νέας Καβάλας, το μοναδικό που φιλοξενεί πρόσφυγες, αφού το αντίστοιχο στο Χέρσο έχει εκκενωθεί.

Οπως μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, όλα τα παιδιά κάνουν τα περισσότερα μαθήματα χωριστά από τα άλλα παιδιά, ωστόσο βρίσκονται από κοινού με τα υπόλοιπα τις ώρες της γυμναστικής και των εικαστικών και στη συναναστροφή τους δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, σημειώνει: «Υπάρχουν και παιδιά οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται σε διαμερίσματα της περιοχής και τα οποία πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά της περιοχής.

»Τα πρώτα σχόλια από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς περιγράφουν τα προσφυγόπουλα ως “δεκτικά και πρόθυμα, πειθαρχημένα, που ξεπερνούν τους φόβους και τους δισταγμούς τους”», ενώ για τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά τις ώρες των κοινών μαθημάτων το «αρχικό μούδιασμα χάθηκε».

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πάντως ότι καθώς γίνονται προετοιμασίες για έναν νέο καταυλισμό στο Χωρύγι, όπου θα εγκατασταθεί άγνωστος αριθμός προσφύγων, αν υπάρχουν επιπλέον παιδιά δύσκολα θα εξυπηρετηθούν στα σχολεία της περιοχής καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν θα επαρκούν.

Πηγή: efsyn.gr

best of network

σχετικά άρθρα