Thumbnail
Δεδομένου ότι η προσφιλής απάντηση των περισσότερων παιδιών στην ερώτηση

Δεδομένου ότι η προσφιλής απάντηση των περισσότερων παιδιών στην ερώτηση «τι σου αρέσει περισσότερο στο σχολείο» είναι το διάλειμμα», τότε από τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά γυμνάσια θα είναι η χαρά του παιδιού.

Αυτό γιατι ο υπουργός Παιδείας, ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που ετοιμάζει τα γυμνάσια της χώρας, περιέλαβε και μία που θα γίνει αποδεκτή με μεγάλη ικανοποίηση τουλάχιστον από τους μαθητές: την αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων!

Όπως είπε χθες ο Νίκος Φίλης εξειδικεύοντας τις επερχόμενες αλλαγές σε συνέντευξη του (στο Real FM), ο χρόνος του διαλείμματος που είναι σήμερα μικρός θα αυξηθεί από το ερχόμενο σχολικό έτος «προκειμένου να έχουμε πιο ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων».

Για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά τρεις εβδομαδιαίως, ο υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», λέγοντας ότι θα κοπεί μια ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά και από την Ερευνητικά Εργασία (project) η οποία θα σταματήσει να είναι χωριστό μάθημα και θα ενσωματωθεί στα υπόλοιπα ως τρόπος διδασκαλίας. Επίσης στην Α’ Γυμνασίου θα προστεθεί μια ώρα Νέων Ελληνικών στη θέση των Αρχαίων. Τα θρησκευτικά τελικά δεν θα πειραχτούν και θα συνεχίσουν να διδάσκονται δύο ώρες σε κάθε τάξη. Η ώρα που απομένει θα κοπεί από την εναλλασσόμενη διδασκαλία «ήσσονος σημασίας μαθημάτων», όπως τα χαρακτήρισε, μεταξύ των οποίων η Οικιακή Οικονομία.

Ωστόσο η υποβάθμιση της Οικιακή Οικονομίας ξεσήκωσε τις αντιδράσεις του Συλλόγου αποφοίτων του αντίστοιχου Τμήματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, οποίος ανέφερε ότι ο υπουργός στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 24 Μαΐου είχε χαρακτηρίσει τα αντικείμενα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγής υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή) «προτεραιότητες», ενώ τώρα χαρακτηρίζει ως ήσσονος σημασίας το μάθημα.

«Να μας εξηγήσει ο κύριος υπουργός με βάση ποιες προτάσεις οδηγείται σε αυτή την απόφαση. Σε ποιες εισηγήσεις στηρίχτηκε με ποιους φορείς συνομίλησε και ιδιαίτερα να απαντήσει αν έλαβε υπόψη του τη γνώμη των διδασκόντων το μάθημα και των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ας εξηγήσει στις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που απασχοληθούν μετά την κατ’ ουσίαν κατάργηση του εργασακού τους αντικειμένου και μάλιστα σε εποχές βαθύτατης κρίσης και ανεργίας» αναφέρουν οι απόφοιτοι.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν του χρόνου στα γυμνάσια περιλαμβάνονται και η μείωση της ύλης των μαθημάτων, η καθιέρωση τετραμήνων αντί για τρίμηνα, ο περιορισμός των απολυτηρίων και ενδοσχολικών εξετάσεων στα βασικά μαθήματα, η παράταση του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου και – πιλοτικά σε πρώτη φάση – η έναρξη της περιγραφική αξιολόγησης των μαθητών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Parthenon
Ο Παρθενώνας στην ακμή του: Μια συγκλονιστική ψηφιακή αναπαράσταση από το 432 π.Χ.
Μια νέα τεχνολογική αναπαράσταση αποκαλύπτει τον Παρθενώνα όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί — όπως τον έβλεπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην ακμή της δόξας του.
Ο Παρθενώνας στην ακμή του: Μια συγκλονιστική ψηφιακή αναπαράσταση από το 432 π.Χ.
panellinies
Πανελλαδικές 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ