Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί τα δύο στρατόπεδα που έχουν προκύψει από τη δημοσιοποίηση του μίνι νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Το επίμαχο άρθρο 40, που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, επέζησε του λίφτινγκ που δέχτηκε το υπόλοιπο πολυνομοσχέδιο και επανέρχεται αυτή τη φορά ως τροπολογία στο νόμο για την Ερευνα και Τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας θα καταθέτουν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, έλεγχος θα διενεργείται στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αιτιολόγηση που θα κρίνει σχετική τριμελής επιτροπή, ενώ από «κόσκινο» θα περνάνε και όλες οι δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων πέραν του προγράμματος διδασκαλίας.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν ανάψει φωτιές στους κύκλους τόσο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων όσο και των εκπαιδευτικών. Η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) κάνει λόγο για ουσιαστική παρέμβαση του κράτους σε έναν άβατο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όμως οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας «μυρίζει» παλαιότερους νόμους, οι οποίοι κιόλα κατά το παρελθόν δεν λειτούργησαν και προειδοποιούν για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Το θέμα σχολίασε και τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι «όσο χαμηλότερα οδηγείται η δημόσια Παιδεία τόσο πρέπει να «κονταίνει η ιδιωτική. Καθώς φαίνεται, επίκειται νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιδίωξη του εξισωτισμού προς τα κάτω».
Επιτροπές
Αλλαγές υπάρχουν και στο θέμα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία. Στο άρθρο 30 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται η συγκρότηση μιας τριμερούς επιτροπής η οποία θα εξετάζει τη βασιμότητα του λόγου απόλυσης ενός εκπαιδευτικού.
Εξαετία
Ακόμα πιο περίπλοκη κάνει τη διαδικασία η παράγραφος που αφορά την εξαετία. Δηλαδή μετά την παρέλευση χρόνων από την πρόσληψη ενός εκπαιδευτικού, κι εφόσον δεν υπάρχει λύση συνεργασίας μέσα σε αυτό το διάστημα, το σχολείο δεν δικαιούνται να απολύσει τον εκπαιδευτικό για την επόμενη τετραετία. Μάλιστα όταν ολοκληρωθεί η εξαετία, το σχολείο έχει δικαίωμα να απολύσει μόνο το 33% των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι σχολάρχες κάνουν λόγο για απόπειρα επαναφοράς της ρήτρας μονιμότητας των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία έχει αρθεί από το δεύτερο Μνημόνιο, και θέτουν ζήτημα νομιμότητας.
Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους μιλάνε για έξαρση του φαινομένου των απολύσεων που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σημείωσε: «νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις (προηγούμενοι νόμοι επί Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου) επηρέασαν αρνητικά τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία με ανεξέλεγκτες απολύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος» και υποστήριξαν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη