Thumbnail
ΕΠΑΛ

ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης

Εκπαιδευτικός – ερευνητής

Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Η κατατεθείσα τροπολογία στη Βουλή, για απαλλαγή των αποφοίτων Λυκείων από την παρακολούθηση γενικών μαθημάτων τα οποία έχουν ξαναδιδαχθεί αποτελεί θετικό βήμα.

Το νέο αυτό μέτρο το οποίο καθιερώθηκε με την Υ.Α. με αρ. 141641/Γ2/8-9-2014 αποτέλεσε αποτρεπτικό στοιχείο για την εγγραφή στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. των αποφοίτων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να εγγραφεί στα ΙΕΚ.

Οι μειωμένες εγγραφές στη Β΄ ΕΠΑ.Λ., δημιούργησαν πρόβλημα με την εμφάνιση ολιγομελών τμημάτων πολλά από τα οποία δεν θα υπήρχαν με τις εγγραφές αποφοίτων.

Επιπλέον η διδασκαλία των γενικών μαθημάτων δημιουργεί ανάγκες για νέες πιστώσεις αναπληρωτών οι οποίες δεν υπάρχουν.

Πέραν όλων αυτών η Υ.Α. με αρ. 141641/Γ2/8-9-2014 θέτει υπό αμφισβήτηση την ισοτιμία των Λυκείων, η οποία είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη όταν δεν αναγνωρίζει την κατοχύρωση μαθημάτων και υποχρεώνοντας μαθητές της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας που φοιτούν σε ισότιμα σχολεία να διδαχθούν για δεύτερη φορά τα ίδια μαθήματα και να προαχθούν σε αυτά.

Η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΤΕΚ) έθεσε το πρόβλημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με το ΑΠ 479/17-7-2014 και το ΑΠ 487/22-9-2014 και ζήτησε την κατάργηση της υποχρέωσης παρακολούθησης των γενικών μαθημάτων, αλλά μόλις τώρα έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και έκανε δεκτό το αίτημα.

Η κατάθεση της τροπολογίας δείχνει ότι  η πολιτική ηγεσία και οι σύμβουλοι - συνεργάτες της ακολουθούν την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» ή ότι δεν ήθελε να αλλάξει το Ν. 4186 ο οποίος έχει υποστεί 6 τροποποιήσεις μετά την ψήφισή του και 65 νομοτεχνικές βελτιώσεις πριν την ψήφισή του.

Είναι φανερό σε όλους πλέον ότι η εφαρμογή του Ν. 4186/2013 δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην εφαρμογή του, και χρειάζεται επιπλέον αλλαγές. Η αναταραχή στα σχολεία δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη χρημάτων και το διορισμό καθηγητών, αλλά και στην εφαρμογή του Ν. 4186 ο οποίος δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα και χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά η παρούσα πολιτική ηγεσία δεν σκοπεύει να τον αλλάξει. 

Σε ότι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο που ακολουθείται, η Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα διότι καταργήθηκαν τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ., προσοντούχοι καθηγητές βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα και καταργήθηκαν οι ΕΠΑ.Σ. Η στόχευση λοιπόν του Ν. 4186 για συρρίκνωση της ΤΕΕ και η μεταφορά μεγάλου μέρους του μαθητικού δυναμικού στην πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία δεν φαίνεται να έχει απτά αποτελέσματα. Το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑ.Λ. παραμένει σταθερό και οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οποίες θα αντικαθιστούσαν τις ΕΠΑ.Σ. δε λειτουργούν.  Οι αρμόδιοι Υφυπουργοί για τον ευαίσθητο χώρο της κατάρτισης και της μαθητείας, ο οποίος απαιτεί ειδικές γνώσεις και πολύμηνη ενημέρωση, έχουν αλλάξει σε μικρό διάστημα δύο φορές. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;

Ίδωμεν.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπεκε
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»
Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»
viasmos
Δίωξη για βιασμό σε 19χρονο μετά από καταγγελία ανήλικης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Ο 19χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 1ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης από τον οποίο πήρε 48ωρη προθεσμία και παραμένει υπό κράτηση
Δίωξη για βιασμό σε 19χρονο μετά από καταγγελία ανήλικης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης