Thumbnail
Απάντηση ΚΚΕ

ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: [email protected], http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Προς την

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2015

Ως απάντηση στο από 5/1/2015 (α.π.39005.5) έγγραφό σας σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση, ενόψει των Βουλευτικών εκλογών, σας αναφέρουμε τα παρακάτω.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη. Είναι πολλές χιλιάδες οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες που πραγματικά σκέφτονται τι να κάνουν. Το ίδιο και πολλοί εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κι αυτοί εργαζόμενοι, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την καπιταλιστική κρίση, τη στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποίησε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κυριολεκτικά τσάκισε κάθε έννοια δικαιώματος.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, μιλούν για την «επόμενη μέρα», καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες στο λαό ότι αυτή η επόμενη μέρα θα 'ναι καλύτερη μέρα για το λαό.

Όμως στις 26 Γενάρη, ανεξάρτητα αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσουν τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης, θα είναι εδώ, παρόντες, οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού, τα μονοπώλια, η ΕΕ, το χρέος, οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα μνημόνια διαρκείας και οι κυβερνήσεις που κινούνται σε αυτό το δρόμο. Γι' αυτό ακριβώς ο λαός την επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ για να είναι δίπλα του, να οργανώνει αποτελεσματικά την πάλη του λαού. Δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, δύναμη που δρα με συνέπεια μέσα στο κίνημα, για την ανασυγκρότησή του. Κόμμα εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, μέσα στο λαό, κόμμα που δρα με συνέπεια και συνέχεια για την αλλαγή συσχετισμών με στόχο τη συνολική ανατροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε τη μάχη των εκλογών και συζητάμε με τους εργαζόμενους για όλα τα ζητήματα.

Και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες. Τα μέτρα που πέρασαν, έδωσαν συντριπτικό χτύπημα στις συμβάσεις και τους μισθούς, (με αποκορύφωμα τη Σύμβαση ντροπή EUROPALSO- εργοδοτικού ψευτοσωματείου, των 3,52€ την ώρα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών), κατάργησαν ουσιαστικά την αποζημίωση, ενώ παράλληλα άναψαν το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν την ανασφάλεια, τη μαύρη εργασία, τις απολύσεις και μεγάλο κομμάτι βρίσκεται στην ανεργία.

  Στην βάση των παραπάνω, οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Βεβαίως πολλές από αυτές και ειδικά οι θέσεις του για την Παιδεία είναι γνωστές, όπως γνωστή είναι και η συμβολή του στην πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

 

1. Αρχικά, θέλουμε να τονίσουμε, πως πάγια θέση του ΚΚΕ αποτελεί η ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, για όλα τα παιδιά και όχι η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ παλεύει σταθερά για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Παιδείας (και της Υγείας), για την κατάργηση όλων των ταξικών φραγμών που συνδέουν με το έναν ή με τον άλλο τρόπο, το εισόδημα και την ταξική θέση των οικογενειών των μαθητών με το παρεχόμενο επίπεδο μόρφωσης. Η μόρφωση δεν πρέπει να παρέχεται σαν εμπόρευμα, διότι, σε αυτή την περίπτωση γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Δεν συμφωνούμε με απόψεις για δήθεν υγιή επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση, που τάχα δεν θα αποσκοπεί στο κέρδος (!), αλλά θα αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό, όπως επίσης με απόψεις για ιδιωτική εκπαίδευση που θα συνυπάρχει τάχα αρμονικά με το δημόσιο τομέα και θα εποπτεύεται ισότιμα από το αστικό κράτος.

Η θέση μας συμπυκνώνεται στην πρόταση που έχουμε εδώ και χρόνια καταθέσει για Ενιαία Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, με δίχρονη Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Η θέση του ΚΚΕ εκφράζει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή εργασία, από την στιγμή που θα απαιτούνται χιλιάδες νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, λόγω των τεράστιων κενών αλλά και των σύγχρονων αναγκών, στο Ενιαίο, 12χρονο σχολείο.

Από τη θέση αυτή, που εκτιμάμε επίσης ότι εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, στηρίζουμε σήμερα και δίνουμε τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση, για την αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών που έχουν και για την ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων.

Αντιπαλεύουμε τους σχεδιασμούς των σχολαρχών και των φροντιστηριούχων για μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, να αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης.

Αντιπαλεύουμε τα μέτρα που προωθούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στο χώρο της «παροχής των υπηρεσιών εκπαίδευσης». Η διαδικασία αυτή είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και επιταχύνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με τη βίαιη καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την μονοπώληση όλων των δραστηριοτήτων από τα ισχυρά καπιταλιστικά συγκροτήματα.

Στα πλαίσια αυτά, οι κυβερνήσεις διαχρονικά παίρνουν μέτρα υπέρ των μεγάλων συγκροτημάτων (προωθώντας μια σειρά νόμους, Προεδρικά Διατάγματα κλπ) στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης (βλέπε Μεσοπρόθεσμο, όροι λειτουργίας Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών κ.α.).

Η πολιτική της απελευθέρωσης αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Ε.Ε. για την εκπαίδευση.

Συνεπώς, έχουν ευθύνες όσοι στηρίζουν την Ε.Ε., καλλιεργούν το ιδεολόγημα της ανάγκης παραμονής σε αυτήν (ευρωμονόδρομος) ή σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή η βάρβαρη πολιτική μπορεί να αλλάξει μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε., χωρίς σύγκρουση και κατάργηση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι με αυτές τις αυταπάτες, αλλά και με όσους τις αναπαράγουν, τόσο πιο αποτελεσματικός και ισχυρός θα γίνεται ο αγώνας τους σήμερα, θα φέρνει αποτελέσματα, θα βάζει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική, θα αποσπά, έστω και προσωρινά μέτρα ανακούφισης.

2. Το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει έγκαιρα αναδείξει και παλέψει με όλες του τις δυνάμεις μέσα στο κίνημα για τα παραπάνω. Έχει δημοσιεύσει στον Ριζοσπάστη πολλά άρθρα για τα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Ταυτόχρονα, και μέσα στη Βουλή έχει ασχοληθεί με τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου, με παρεμβάσεις, επίκαιρες ερωτήσεις που ενδεικτικά επισυνάπτουμε παρακάτω. (1) θέμα: Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία.

2) θέμα: Νομοθετική Ρύθμιση του Ν. 4093/2012,που σηματοδοτεί απαλλαγή χρεών ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, 3) θέμα: Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 και η απόλυση ιδιωτικής εκπαιδευτικού από το Κολλέγιο Αθηνών, κ.α.)

 

Με βάση τα παραπάνω και πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους σε μια λαϊκή παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ιεραρχούμε και παλεύουμε και για τα παρακάτω άμεσα μέτρα ανακούφισης και αναπλήρωσης των απωλειών των εργαζομένων του κλάδου:

 

  • Για νέα γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Για την κατάργηση της εκγυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • Κατοχύρωση αργιών και διασφάλιση του ρεπό του Σαββατοκύριακου στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Δωρεάν στέγαση και δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα, επίδομα θέρμανσης για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και εργαζομένους μερικής απασχόλησης στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Να εμποδίσουμε την εφαρμογή της λεγόμενης «αξιολόγησης» στα ιδιωτικά σχολεία. Όχι στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία. Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 25 μαθητές, την αύξηση του ωραρίου.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Eπίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στα χαράτσια και την φοροληστεία
  • Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας