Thumbnail
Με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση «ξεφορτώνεται» μαρίνες, αεροδρόμια και δρόμους κάνοντας μεγάλα Ντήλ με ξένους και εγχώριους ομίλους. 

Με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση «ξεφορτώνεται» μαρίνες, αεροδρόμια και δρόμους κάνοντας μεγάλα Ντήλ με ξένους και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους, ολοκληρώνοντας έτσι τις μνημονιακές της δεσμεύσεις σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιο πλούτου. 

Το επόμενο 48ωρο εκπνέουν οι προθεσμίες για μια σειρά από δημόσια έργα τα οποία έχουν προκηρυχτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Στην περίπτωση των μαρινών, σήμερα μένει να αποδειχθεί αν οι όμιλοι από Τουρκία, Ρωσία, και άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για Αλιμο, Πόρο, Ύδρα και Νέα Επίδαυρο, θα υποβάλλουν και προσφορές, με το διαγωνισμό να θεωρείται ένα γερό πρώτο τεστ για τις επενδύσεις στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό.

Στην περίπτωση των αεροδρομίων μεταξύ των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται ότι θα δώσουν αύριο το παρών τους στο διαγωνισμό, περιλαμβάνεται ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, η γερμανική εταιρεία Fraport, η Corporation America (έχει έδρα την Αργεντινή και διαχειρίζεται 49 αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική), κ.ά.

Προκηρύσσεται και η Εγνατία Οδός

Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι και η προκήρυξη για την πολυετή (το πιθανότερο για 30 χρόνια) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Το θέμα συζητείται σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα αναλάβουν τόσο την εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας, όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδους κόμβους Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά / Σερρών, καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.

Όσο για την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Εγνατία Οδό, το πιθανότερο είναι πως είναι ίδια με εκείνη που ισχύει και για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες.

Τι σημαίνει αυτό ; Ότι το κόστος για τους οδηγούς θα αρχίζει από τα 4 σεντς ανά χιλιόμετρο και θα φτάνει τα 6 σεντς ανά χιλιόμετρο. Στις συγκεκριμένες τιμές πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ και η αύξηση λόγω πληθωρισμού, που συνοδεύει πάντα τέτοιες μακροχρόνιες συμβάσεις.

Πρόσφατα οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέθεσαν την πρόταση, ο παραχωρησιούχος να λειτουργεί 15 σταθμούς διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, αλλά και έξι σταθμούς στους κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Ελλάδα με γειτονικές χώρες.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο του οικονομικού συμβούλου στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ανατεθεί στις «The Barclays Capital» και «Rothschild».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης: Επέστρεψε σπίτι του μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – Η πρώτη ανάρτηση στα social media
«Ίσως εγώ να είμαι τρελός, αλλά εσύ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν με έκανες καλά στην αγκαλιά σου…»
Γιώργος Μαζωνάκης: Επέστρεψε σπίτι του μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – Η πρώτη ανάρτηση στα social media
mpitsakis.jpg
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη «Φυσική, φυλάξου από τη μεταφυσική!» λέει ένα απόφθεγμα που αποδίδεται ευρέως και κατά...
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη
συντα
Fake News το συμβάν με μετανάστη που επιτέθηκε λεκτικά στους Εύζωνες: Ελεύθερος ο 23χρονος Αφγανός - Τι πραγματικά συνέβη
Παρά τις αρχικές αναφορές και την κυκλοφορία παραπλανητικού βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρμόδιες αρχές διευκρίνισαν τα πραγματικά...
Fake News το συμβάν με μετανάστη που επιτέθηκε λεκτικά στους Εύζωνες: Ελεύθερος ο 23χρονος Αφγανός - Τι πραγματικά συνέβη