Thumbnail

 

Το ψωμί – ψωμάκι λένε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που αγκομαχούν από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής και φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να αγοράζουν πλέον ούτε μια φραντζόλα ψωμί.
 
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Marc» για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, το 5% των Ελλήνων που αγόραζαν προ διετίας καθημερινά ψωμί, τώρα αγοράζουν σπανιότερα, σχεδόν μια – δυο φορές την εβδομάδα. Έτσι, το 39,7% των καταναλωτών αγοράζουν ψωμί καθημερινά, το 25,6% μέρα παρά μέρα, το 28,4% μια με δυο φορές την εβδομάδα, ενώ το 6,3% αγοράζει ψωμί ακόμα σπανιότερα. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι ποσότητες ψωμιού που αγοράζει κάθε οικογένεια: 80% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, 15,7% ένα κιλό, ενώ 2,2% ενάμισι κιλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ πριν από δυο χρόνια το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση του ψωμιού για οικονομικούς λόγους ήταν 10,9%, σήμερα αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,9%! Σα δε ντρέπεται ο κάθε Κουβέλης του συστήματος με τα καμώματά του.
 
***
 
Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται σε «σαρακοστή» διαρκείας. Οι επιπτώσεις από τις κατακόρυφες μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι εξοντωτικές αυξήσεις στους φόρους και τα χαράτσια της λαϊκής οικογένειας, αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο σε έρευνα που διεξήγαγαν δυο φοιτητές του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το ΕΚΠΟΙΖΩ:
 
-Το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό έξω.
 
-Το 55,1% έχει υποστεί μείωση των εισοδημάτων του.
 
-Το 44% δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
 
Βασικό κριτήριο στην επιλογή τροφίμων είναι το κόστος.
 
Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί τόσο λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών, όσο και λόγω του κόστους είναι το κρέας (κατά 63,7%), τα ψάρια (60,5%) και τα γλυκά (51,2%).
 
Τα τρόφιμα που επιλέγουν τα νοικοκυριά για συχνότερη κατανάλωση συγκριτικά με το παρελθόν είναι ρύζι και πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).
 
***
 
Τη στιγμή που καταγράφονται τα παραπάνω στοιχεία, η πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης - πλουτοκρατίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κλιμακώνεται, με τα χαράτσια να μονιμοποιούνται, την ανεργία να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και τους μισθούς και τις συντάξεις να συνεχίζουν την κατηφόρα. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ καθημερινά διαβάζουμε για μαθητές που πηγαίνουν νηστικοί στο σχολείο ή λιποθυμούν από την πείνα, τα κανάλια των επιχειρηματικών ομίλων έχουν τιγκάρει τα προγράμματά τους με εκπομπές μαγειρικής από το πρωί ως το βράδυ, λες και ο λαός θα ξεγελάσει την πείνα του από την τηλεόραση. Είναι αυτό που λένε «φάτε μάτια ψάρια»…
 
Πηγή :www.902.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

frouta
Νέα μελέτη συνδέει τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Στην εποχή της αφθονίας των επεξεργασμένων τροφών, προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα έτοιμα σνακ, τα γλυκά και τα ενεργειακά ποτά βρίσκονται εύκολα...
Νέα μελέτη συνδέει τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων