Thumbnail
Οι οριστικές αποφάσεις για τις αποδείξεις

 

Μια σειρά από αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο επέρχονται με ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή ενόψει της ψήφισής του. Προσδιορίζεται το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και η μείωση στα 5.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος τρόπος φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών.

Τι θα ισχύει με τις αποδείξεις
*Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ
*Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22%
*Η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.
*Περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.
*Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.
Ασφαλιστικές εισφορές και φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1. 1. 2013 και μετά.
- Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013
- Μεταξύ άλλων, διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.
Προσδοκία για έσοδα 2,3 δισ. ευρώ
Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Έτσι προβλέπεται ότι θα αποδώσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ. Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

prismanews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διωξεις
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς – Παρέμβαση του Συλλόγου Π.Ε. Αμαρουσίου
Αντίδραση εκπαιδευτικών στις πειθαρχικές διώξεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε απεργία
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς – Παρέμβαση του Συλλόγου Π.Ε. Αμαρουσίου
psixiki ygeia
Μεγάλος Οργανισμός αναζητά ψυχολόγους, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς για έργο Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
Νέο μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο κρατικό πρόγραμμα ξεκινά σε όλη την Ελλάδα για Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη και Ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων - Αναζητούνται...
Μεγάλος Οργανισμός αναζητά ψυχολόγους, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς για έργο Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
kyspe_2.jpg
Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 26/8 – Στο επίκεντρο μεταθέσεις, αποσπάσεις και παραιτήσεις εκπαιδευτικών
Σημαντικές αποφάσεις για μεταθέσεις, αποσπάσεις και παραιτήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου του ΚΥΣΠΕ
Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 26/8 – Στο επίκεντρο μεταθέσεις, αποσπάσεις και παραιτήσεις εκπαιδευτικών
drone κουνούπι
Ιός Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά
Δυτικός Νείλος: Οι πρώτοι θάνατοι και η αυξημένη προσοχή σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες
Ιός Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά