Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας, οι έλεγχοι πριν από την έναρξη της πορείας και οι προσαγωγές έγιναν αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, την ώρα που μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 21ης Οκτωβρίου, διεκδικώντας ουσιαστική στήριξη της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι προληπτικοί έλεγχοι δημιουργούσαν κλίμα εκφοβισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στους νέους που επιχειρούσαν να φτάσουν στα σημεία συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Αστυνομία οφείλει να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων, προστατεύοντας τόσο τους ειρηνικούς διαδηλωτές όσο και τις περιουσίες των πολιτών.
Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τους ελέγχους
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετέφερε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για εκτεταμένους ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και παρεμβάσεις που, όπως υποστήριξε, επηρέασαν μαθητές και φοιτητές.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αυξημένη αστυνομική παρουσία, σε συνδυασμό με τις πιέσεις και τις απειλές που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κόμματος, ασκήθηκαν σε σχολεία, δεν μπορεί να ανακόψει τη συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι συγκεντρώσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή και προειδοποίησε πως η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιλογές δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέσω της αστυνόμευσης.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας
Κριτική στους χειρισμούς των αρχών άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ενίσχυσε τον φόβο και την ανησυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ο κ. Γιαννούλης υποστήριξε ακόμη ότι υπήρχαν εμπόδια στην προσέγγιση των σημείων όπου συγκεντρώνονταν πολίτες για να διαδηλώσουν. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν επιθυμεί επεισόδια ή άσκηση βίας από καμία πλευρά.
Από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Τζώρτζια Κεφαλά υπερασπίστηκε το δικαίωμα των νέων να διαδηλώνουν, επισημαίνοντας ότι οι κινητοποιήσεις συνδέονται με πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι φοιτητές.
Όπως ανέφερε, η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίλυση των προβλημάτων που οδηγούν τους νέους στους δρόμους.
ΝΔ: Η Αστυνομία πρέπει να προστατεύει τις ειρηνικές κινητοποιήσεις
Διαφορετική προσέγγιση παρουσίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατίας.
Όπως υποστήριξε, ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προστατεύει όσους συμμετέχουν ειρηνικά στις συγκεντρώσεις και να αποτρέπει ενδεχόμενες ενέργειες βίας ή καταστροφές περιουσιών.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται ανάλογα φαινόμενα και στην Ελλάδα.
Η αντιπαράθεση ανέδειξε τη διαφορετική οπτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: από τη μία πλευρά, την ανάγκη πρόληψης επεισοδίων που επικαλείται η κυβέρνηση και, από την άλλη, τις καταγγελίες για υπερβολικούς ελέγχους και αποθάρρυνση της συμμετοχής στις διαδηλώσεις.
Τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας
Πριν από την έναρξη της πορείας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και σημειώθηκαν προσαγωγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, στην επιχείρηση συμμετείχαν τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί από διαφορετικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Ασφάλεια και η Τροχαία.
Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και σε εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης πιθανών επεισοδίων. Η έκταση της αστυνομικής κινητοποίησης αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.