Με κεντρικό άξονα το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κυβερνητικής Επιτροπής Στεγαστικής Πολιτικής.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον κυβερνητικό συντονισμό, Άκη Σκέρτσου, η επιτροπή έχει στόχο τη χάραξη και εφαρμογή μίας ενιαίας, συντονισμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής για την επόμενη πενταετία.
Ένα ολιστικό στεγαστικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία
Η επιτροπή ιδρύθηκε για να διασφαλίσει την παρακολούθηση, το συντονισμό και τη σύγκλιση όλων των υφιστάμενων στεγαστικών πολιτικών, με σκοπό την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου σχεδίου για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας.
Κατά την πρώτη της συνεδρίαση, παρουσιάστηκε το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, που περιλαμβάνει 43 μέτρα στήριξης για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλύψει πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες – ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 18,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Ενίσχυση της ιδιοκατοίκησης ως στρατηγικός στόχος
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με περίπου 73% έναντι 69% στην Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη αυτού, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και αύξησης της διαθεσιμότητας κατοικιών σε προσιτές τιμές.
Κοινωνική αντιπαροχή: Νέα νομοθετική πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Ένα από τα βασικά σημεία της συνεδρίασης ήταν η έγκριση του νέου νομοσχεδίου για την «κοινωνική αντιπαροχή», το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Η πρόταση προβλέπει την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να κατασκευαστούν σύγχρονες κατοικίες, μέσω κινήτρων όπως η παραχώρηση κυριότητας 30%-70% στο συνεργαζόμενο επενδυτή.
Επιπλέον, καθορίστηκαν οι στόχοι για τους επόμενους 18 μήνες. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η κατάρτιση καταλόγου δημόσιων ακινήτων (δομημένων και αδόμητων), τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για προγράμματα προσιτής κατοικίας.
Εξετάστηκαν επίσης η πρόοδος του Υπερταμείου όσον αφορά την ωρίμανση έργων και προκηρύξεων, καθώς και η δυνατότητα σύμπραξης με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα της κοινωνικής στέγασης.
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη στην αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία»
Η συζήτηση εστίασε και στην ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών, ενίσχυση της εποπτείας και ψηφιακή παρακολούθηση της στεγαστικής αγοράς, με σκοπό τη διαφάνεια και την αποτελεσματική υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτική βάση, μία φορά ανά δύο μήνες, καθώς και έκτακτα, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Στη συνεδρίαση μετείχαν: ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Αθανάσιος Τσιούρας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο διευθυντής Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πολίτης.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Η στεγαστική πολιτική της χώρας μας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Έχει αποτύπωμα στην κοινωνική συνοχή, την οικογενειακή ευημερία, την ισότητα ευκαιριών και την οικονομική ασφάλεια.
Γι' αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα μέλη της κυβέρνησης σε κάθε υπουργείο. Η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα ακόμη βήμα στη διακυβερνητική συνεργασία, με κοινό στόχο: να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη στην αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία. Μόνο μέσα από συνέργειες, σχεδιασμό και κοινή στρατηγική μπορούμε να πετύχουμε διαρκή και ουσιαστικά αποτελέσματα».
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος δήλωσε για το θέμα: «Τα τελευταία 3 χρόνια η Ελλάδα έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση του κρίσιμου στεγαστικού προβλήματος που απασχολεί σημαντική μερίδα πολιτών, κυρίως νέων, αλλά όχι μόνο. Η δυσκολία στην απόκτηση ή μίσθωση προσιτής στέγης δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο των χωρών του δυτικού κόσμου είναι αντιμέτωπο με αυξανόμενες τιμές μίσθωσης και αγοράς κατοικίας. Η χώρα μας αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους εθνικούς και κοινοτικούς για να εγγυηθεί το αυτονόητο δικαίωμα στην προσιτή στέγη και ήδη απλώνει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από όσους το έχουν ανάγκη».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2025: Η μαθήτρια που πέτυχε το «απόλυτο 20» στην Οικονομία και πάει για ΑΣΟΕΕ
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ